Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a czytajta i piszta co komu pasuje jo wum to godum ślunzok od pra dziada :P

Opublikowano

Spalił 21,5 kilo opału 23 MJ za dobę, zrobił z tego 103 kWh. To daje sprawność rzędu 75%. Na SPP za poprzednią dobę miałem sprawność 73% a przed testem przeskrobałem opłomki nad ostatnią półką, więc można przyjąć chyba że tutaj porównywalnie wyszło. Jak na 25 kW rynnę w 17 kW kotle  idącym około 4 kW bardzo nieźle. Teraz mu trochę utrudnię - zmniejszę przepływ do około 200 litrów. Na fajrant zabieram szpeja do domu, po co się ma w zakładzie nudzić. Trzeba mu utrudnić co nieco.

Opublikowano

Na pewno będzie miał trudniej. U mnie przynajmniej tak było, że z dynamiką nie mogłem się dobrze wstrzelić.

Opublikowano

Na razie widzę ze po zmianie udało się mu utrzymać w zakresie histerezy plus. To już nieźle.  Nastawy zostają bez zmian, teraz ma 2 godziny żeby się wykazać. Zobaczymy czy bardzo się rozbuja. 

Opublikowano

Na fajrant zabieram szpeja do domu, po co się ma w zakładzie nudzić. Trzeba mu utrudnić co nieco.

Podaj nr tego drugiego stera, chętnie popatrzę co i jak.

Opublikowano

Na pewno będzie miał trudniej. U mnie przynajmniej tak było, że z dynamiką nie mogłem się dobrze wstrzelić.

Hej Grześ. Co z tym paliwem z Taurona ? Na ES ktoś zamieścił foty... w worku po otwarciu gnój :mellow:

Opublikowano

Berni i tu masz odpowiedz co to znaczy być "testerem" verba

Ty się lepiej nie odzywaj. Masz dobry ster na piecu, dobry palnik, a na nim co ?

I tylko Twoja niewiedza stoi za tym. Ale zostałeś troszkę przeszkolony, to może to ogarniesz kiedyś ?

Jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia w temacie, to przynajmniej nie śmieć.

Opublikowano
Ma natomiast możliwość ustawienia kilku parametrów pracy dmuchawy ( przedmuch , wyprzedzenie przedmuchu przed podaniem itp) które pozwolą spalić czyściej opał - a o to w tłokach jest właśnie walka.

Niestety, te opcje są niedostępne po przełączeniu na tłok.

Ale być może to tam wszczepimy. Musiałbym mieć jakieś bruli + laptop i zobaczyć w locie co tam się da wykombinować.

Opublikowano

Podaj nr tego drugiego stera, chętnie popatrzę co i jak.

Z zakładowego kotła go dzisiaj zdejmuję, szkoda czasu bo się mu nudzi. Po tej zmianie przepływu wypadałoby mu obniżyć dawkowanie i wiatry, ale już się mi nie chce. Jak zdążę to jeszcze dzisiaj wieczorem pójdzie na domowy. Tam jest adres ekotlownia.pl/sterownik-5/230. 

Opublikowano

Hej Grześ. Co z tym paliwem z Taurona ? Na ES ktoś zamieścił foty... w worku po otwarciu gnój :mellow:

Jutro go zabierają i wymieniają na groszek Ziemowita 8-31,5 (taki chciałem). Trzeba przyznać,że Imex przyjął nie swój kłopot na własną klatę i sprawę załatwił po mojej myśli. Za to mu chwała. Na następny sezon najprawdopodobniej zakupię Retopal z PGG, bo nim przynajmniej się nie rozczarowałem.

Opublikowano

Tam jest adres ekotlownia.pl/sterownik-5/230

OK.

Mówisz, że musiałbyś zmiany wprowadzać ? To znaczy, że gdzieś przesadziłeś z nastawami ? Powinien pracować prawidłowo na mocy minimalnej.

Opublikowano

Jutro go zabierają i wymieniają na groszek Ziemowita 8-31,5 (taki chciałem)

Czyli nie nadaje się to do użytku..a ja się na to nastawiłem :/

Opublikowano

W mojej ocenie nie nadaje się. Zbyt mokry i za dużo drobnicy. Do tego kłopotliwy w spalaniu. Za tą samą cenę mam Retopal, czysty,gruby bez domieszek. Fakt,że lekko wilgotny jak to z płuczki.

Opublikowano

Jutro go zabierają i wymieniają na groszek Ziemowita 8-31,5 (taki chciałem). Trzeba przyznać,że Imex przyjął nie swój kłopot na własną klatę i sprawę załatwił po mojej myśli. Za to mu chwała. Na następny sezon najprawdopodobniej zakupię Retopal z PGG, bo nim przynajmniej się nie rozczarowałem.

A napisałem im tam co by poczytali twoje wypowiedzi

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jutro go zabierają i wymieniają na groszek Ziemowita 8-31,5 (taki chciałem).

Od kiedy mają Ziemowita? W cenniku niczego takiego nie widzę

Opublikowano

Ale w cenniku jest groszek 23-25 MJ 8-31,5 mm. Zapytałem, skąd go mają, to odpowiedż była, że z Ziemowita :)

kobra64...około 19stej przepinałeś IE42 na domowy kocioł ?

Opublikowano

Robiłem ostatnio test, i okazało się, że Retopal 24-25MJ prosto z kopalni jest wydajniejszy od rzekomej Wesołej 28-31MJ ze składu opału, na Retopalu mniejsze zużycie i to przy niższych temp. zew.

Co prawa więcej popiołu, ale za to wymiennik dużo czystszy, spokojnie bez większej utraty sprawności kotła może czyścić co 3 zasypy (3-4 tygodnie), a to dość długo jak ne tego gniota Ogniwo które u mnie siedzi.

Opublikowano

Tej zimy mam eko ziemowit (tak twierdzi lokalny dostawca). Więcej nie kupie. Zero spiekalności, nie dymi i nie był drogi.

Niestety przy większej mocy żużel jak ***. Przy temp spalin 70-90C jeszcze dało się wytrzymać, niestety w mrozy codziennie 2x rozbijam spiek żużlowy wielkości całej retorty.

W moim kotle się nie sprawdził.

Opublikowano

Lepszy żużel niż koks.

Jeśli groch w miarę suchy to nad spiekami da się zapanować i nic nie trzeba rozbijać, trzeba tylko odpowiednio ustawić wiatr i podawanie w dwustanie.

Ewentualnie lekko zmodyfikować palnik.

Opublikowano

kobra64, kulawo to chodzi.

Ja bym mu pewnie zagęścił ruchy, i dla lepszego obrazu umieścił czujniki CO w jednym miejscu.

Jakie masz nastawy w menu grzanie ?

Opublikowano

Uruchomiony wczoraj koło 19. Na początku odrobinę walki było. Później dostał w dupę - o północy stanęła pompa CWU, cyrkulacji i przymknął zawór o 4 stopnie. Zabujał ostro, ale później jak już wyrównał to po kreseczce. O 6 rano start pompy CWU - zapaść i odróbka, no ale o 7 rano start strefy zaworu - zwyżka za zaworem o 4 stopnie. Zanim się odrobił z tego wszystkiego, o 8 stop pompy CWU, o 9 koniec strefy zaworu i obniżka temp. za mieszaczem o 4 stopnie. Teraz powinien mieć lżej tak do 14, wtedy znów się zacznie. Włącz sobie na wykresie takie parametry: Temperatura CO, Temperatura zaworu, Temperatura powrotu, Moc bieżąca, Przepływ aktualny no i ewentualnie Temperatura spalin. Resztę wywal ( Temperaturę zewnętrzną, Moc kotła, Spalanie chwilowe i dobowe ). Przyjrzyj się szczególnie przepływowi i mocy bieżącej. Jak dla mnie to na razie może być, teraz i tak do niego nie mam dostępu - w zakłądzie jestem. Wrócę koło 18 to zajrzę. W spalaniu mam 5/32, nadmuch 43, rozdmuch +10% czasów nie pamiętam. W instalatorze mam min 40% max 70% dynamika 2 min dmuchawy 10 max 55. Nie kopci, trzyma mniej więcej kopiec, w kotle jest czysto - a pali się miał 23 MJ z Piasta. Trochę się popiół spieka, ale to normalna cecha tego węgla, SPP też go spiekał. 

Opublikowano

OK, zaznaczę te parametry które podałeś.

Ja mam na palniczku 100x120mm podawanie 4, przerwa 28 - czyli chyba za bogato nie masz. Myślałem że na Ardeo trzeba więcej dokładać.

Wiatru dajesz nieźle, wg mnie jak podniesiesz moc max, to ci dziurę wypali.

Pamiętaj że w menu grzanie zmieniasz przeliczniki :) Przy obecnej nastawie, dla 100% mocy będzie wiał z mocą 61%.

Opublikowano

Tu jest dylemat bo musi mieć jednocześnie i nie za wiele - żeby jakoś szedł kiedy przepływ spada do około 280 - 300 litrów i moc oddawana do instalacji ma tak koło 5  - no i odpowiednio dużo - żeby sobie poradził kiedy przepływ idzie powyżej 800 a moc chwilowo przekracza 10 - 12 a stabilizuje się w granicach 8 - 9. SPróbuję mu chyba wieczorem dołożyć jeszcze 80%, żeby mógł robić 5 kroków zamiast obecnych 4.. 

Opublikowano

Możesz mu do 100% dać, jeśli wykryje przyrost temp, to i tak na nią nie wejdzie.

Ale z tymi nastawami palnik skazany jest na porażkę, naprawdę. Chyba że mu ruszysz podawanie, to może się ogarnie.

Z tego co widzę u siebie, zbyt długi czas wyprzedzenia, potrafi namieszać. Myślę że to będzie w przyszłości ograniczone do 3sec.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.