energotop Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor #851 Opublikowano 28 Stycznia 2017 A może reszta mimo tego potrafi ustawić sterownik i nie szuka dziury w całym odstawiajac sterownik na półkę. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
bernard Opublikowano 28 Stycznia 2017 #852 Opublikowano 28 Stycznia 2017 od 12,30 pracuje średnio na jerza i liczy b,dobrze ale -jest ale widocznie jestem zbyt tempy bo czad z kumina mam od sąsiada ma dolniaka i mózg mi nie pracuje do poprawnego ustawienia verba :lol:
czp01 Opublikowano 28 Stycznia 2017 #853 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Czp01 do CWU nie mam w ogóle pompy zasobnik ładuje się grawitacyjnie. Do cyrkulacji CWU mam 1 pompę automatyczną bezobsługową i ta akurat jedzie na AA, ale może tylko zaszaleć 3: 7 W, więc spuściłem ją ze smyczy. :) Ecoal mam podłączony pod neta, jako ster do podglądu kotłowni na smartphonie, czujniki bezprzewodowe pokazują mi temperaturę w wyodrębnionych pomieszczeniach. To ciągła praca pomp zmniejszyła zużycie opalu, jedziesz teraz na niższej temperaturze czynnika grzewczego, więc masz oszczędności, dodatkowo jak kocioł się nie odstawia, to komin nie ciągnie powietrza z kotłowni przez wymiennik kotła i go nie studzi, zanim ponownie go nie załączy sterownik do pracy. ====================================================== Zasobnik CWU mam 200, litrowy spiralę ale stojący i już go podniosłem jak wysoko się dało ale to jeszcze za mało o poprawnego zasilania grawitacyjnego. Jedynie w lato potrafi się trochę grawitacyjnie dogrzać. Dopiero jak ten padnie to następny będzie poziomy i go podwieszę pod samym sufitem :) Praca ciągła mi się podoba i będziemy szli w tym kierunku :)
Animus Opublikowano 28 Stycznia 2017 #854 Opublikowano 28 Stycznia 2017 A może reszta mimo tego potrafi ustawić sterownik i nie szuka dziury w całym odstawiajac sterownik na półkę. Bernard pali na podajnikach od początku świata i jest drobiazgowym testerem, nic mu nie umknie, odstawia go na półkę, bo go po prostu oszczędza. :)
Gość vmilo Opublikowano 28 Stycznia 2017 #855 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Testowanie sterownika ok... Dzięki za info. Zepnij wszystkie obwody pod tą pompkę, będzie dobrze. Ja jadę na WPA07 - dobra dmuchawa do grochu, do miału nie bardzo. Można jeszcze niżej zejść z mocą, ale i tak kiedyś - jak piszesz - się odstawi.
Gość vmilo Opublikowano 28 Stycznia 2017 #856 Opublikowano 28 Stycznia 2017 od 12,30 pracuje średnio na jerza i liczy b,dobrze ale -jest ale widocznie jestem zbyt tempy bo czad z kumina mam od sąsiada ma dolniaka i mózg mi nie pracuje do poprawnego ustawienia verba :lol: Twój upór jest godny podziwu... weź wytłumacz: po xxx dajesz takie długie podania, zamiast przyciąć przerwę ?
bernard Opublikowano 28 Stycznia 2017 #857 Opublikowano 28 Stycznia 2017 będzie internet to wyjdzie wszystko na jaw- -chodzi tylko na dwóch mocach i mnie taka sprawa pasuje wiem w100% bo muszę wiedzieć kiedy i jaki parametr się włącza - a na ustawianie 7 mocy jestym tempy jak but gumowy za moich młodych lat z kwk -także młodzież powinna se dać rade :D liczy b,dobrze na 3sek i 6 sek i tak jest ustawione od 12.30
Animus Opublikowano 28 Stycznia 2017 #858 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Ja jadę na WPA07 - dobra dmuchawa do grochu, do miału nie bardzo.A ta dmuchawka jest z czujnikiem Halla? Zasobnik CWU mam 200, litrowy spiralę ale stojący i już go podniosłem jak wysoko się dało ale to jeszcze za mało o poprawnego zasilania grawitacyjnego. Jedynie w lato potrafi się trochę grawitacyjnie dogrzać. Dopiero jak ten padnie to następny będzie poziomy i go podwieszę pod samym sufitem :) Praca ciągła mi się podoba i będziemy szli w tym kierunku :) Może masz coś nie teges z instalacją, małe średnice rur, zasilająca rura za nisko, itd.. Też mam pionowy 300l i stoi na nogach, nawet załamanie mam na powrocie bo wymiennik kotła jest wysoko.
czp01 Opublikowano 28 Stycznia 2017 #859 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Dzięki za info. Zepnij wszystkie obwody pod tą pompkę, będzie dobrze. Ja jadę na WPA07 - dobra dmuchawa do grochu, do miału nie bardzo. Można jeszcze niżej zejść z mocą, ale i tak kiedyś - jak piszesz - się odstawi. Masz wersję tej dmuchawy z dodatkową klapką od strony kotła ? o taką jak tu http://archiwum.allegro.pl/oferta/wentylator-dmuchawa-wpa-07-klapka-kotla-pieca-i5877861084.html
Gość vmilo Opublikowano 29 Stycznia 2017 #860 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Jest ta klapka, ale zablokowana w pozycji 1/4.
Pieklorz Opublikowano 29 Stycznia 2017 #861 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Dzięki za info. Zepnij wszystkie obwody pod tą pompkę, będzie dobrze. Ja jadę na WPA07 - dobra dmuchawa do grochu, do miału nie bardzo. Można jeszcze niżej zejść z mocą, ale i tak kiedyś - jak piszesz - się odstawi. Z WPa07 jest jeden zasadniczy problem - jej silnik ma ciężki tyłek i za wolno wstaje, wolę 13ams na emc od tego ebm-a Wina w głównej mierze leży po stronie producenta dmuchawy. Producent silnika zaleca kondziory 1uF dla tego typu silnika a producent dmuchawy po swojemu, bodajże 0,68uF daje... i pooopa z precyzyjnym sterowaniem. Wymień kondziora na 1uF i już cosik lepiej być powinno, bo wjedziesz w to, co przewidział producent silnika.....
Gość vmilo Opublikowano 29 Stycznia 2017 #862 Opublikowano 29 Stycznia 2017 1,5uF mam zapięty, dobrze się zbiera, tylko czasem powarkuje na mnie :]
czp01 Opublikowano 30 Stycznia 2017 #863 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Na razie testy ES42 zakończone a teraz chcę ustawić bruliego na pracę ciągłą w grupowym i normalnie masakra co za niesterowalne bydle. :) Zgodnie z obietnicą wklejam zdjęcia wymiennika po 5 dniach testowania.
Gość vmilo Opublikowano 30 Stycznia 2017 #864 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Jakoś super czysto to tam nie ma. Jak było wcześniej ?
czp01 Opublikowano 30 Stycznia 2017 #865 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Super czysto to nie ale w moim wymienniku to raczej norma - chociaż można było jeszcze ciut poprawić i znowu odczyścić wymiennik i zobaczyć. Wcześniej było tak:
czp01 Opublikowano 30 Stycznia 2017 #866 Opublikowano 30 Stycznia 2017 No teraz widzę, że mogłem mu przy dopalaniu dać trochę więcej tlenu :)
kobra64 Opublikowano 30 Stycznia 2017 #867 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Sprawdzałeś czy się zdoła popiół przesypać górnymi drzwiami :D ?
Gość vmilo Opublikowano 30 Stycznia 2017 #868 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Super czysto to nie ale w moim wymienniku to raczej norma - chociaż można było jeszcze ciut poprawić i znowu odczyścić wymiennik i zobaczyć. Wcześniej było tak: Było czyściej, co by nie mówić.
czp01 Opublikowano 30 Stycznia 2017 #869 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Sprawdzałeś czy się zdoła popiół przesypać górnymi drzwiami :D ? Heh - jak ekogroszek jest ok. to wybieram popiół dopiero po miesiącu palenia - tyle się go tam mieści.
czp01 Opublikowano 30 Stycznia 2017 #870 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Było czyściej, co by nie mówić. Tu wydaje mi się, że bym jeszcze czystość poprawił ale to jak dla mnie zwykłego użytkownika kotłowego wymaga czasu ( a teraz mi go brakło. Przy brulim jak już robiłem jakąś zmianę o 1 % to po wypaleniu całego zasobnika i to dopiero dawało jakiś obraz. :)
Gość vmilo Opublikowano 30 Stycznia 2017 #871 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Daleko nie miałem.. ale jakoś tak się poskładało, że nie dałem rady. Być może lepiej bym Ci wytłumaczył co i jak.
czp01 Opublikowano 30 Stycznia 2017 #872 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Wszystko co piękne w bólu się rodzi :)
Gość vmilo Opublikowano 30 Stycznia 2017 #873 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Coś filozofujesz :rolleyes: Gadałeś następcy co i jak ? Bo ja ostatnio mam ***, i nawet nie mam chęci się już w to bawić.
czp01 Opublikowano 30 Stycznia 2017 #874 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Powiedziałem mu co najważniejsze. Dam mu jeszcze dla przykładu moje nastawy ( zresztą zostały na sterze). Podoba mi się w tym ES ustawianie a zwłaszcza doprecyzowanie dopalania i mnie wkurza, że w brulim tak nie mogę w grupowym. Spoko - ster jak już będzie gotowy pewnie zakupię to wtedy się z nim rozprawie - muszę tylko zmienić moją słoniowatą dmuchawę. :(
Gość vmilo Opublikowano 30 Stycznia 2017 #875 Opublikowano 30 Stycznia 2017 IE panie kolego, a nie ES :D Dla Ciebie wersja najtańsza starczy za 350pln plus moduł ETH./WiFi za 150 Do tego wiatrak - albo WPA07, albo WPA06, jak nie masz zamiaru spalać miału, to WPA07 jest spoko. Załatwię Ci WPA w dobrej cenie. Na razie to prześpij/przemyśl na spokojnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.