Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A może reszta mimo tego potrafi ustawić sterownik i nie szuka dziury w całym odstawiajac sterownik na półkę.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

od 12,30 pracuje średnio na jerza i liczy  b,dobrze ale -jest ale widocznie jestem zbyt tempy bo czad z kumina mam od sąsiada ma dolniaka i mózg mi nie pracuje  do poprawnego ustawienia verba :lol:

Opublikowano

Czp01 do CWU nie mam w ogóle pompy zasobnik ładuje się grawitacyjnie.

Do cyrkulacji CWU mam 1 pompę automatyczną bezobsługową i ta akurat jedzie na AA, ale może tylko zaszaleć 3: 7 W, więc spuściłem ją ze smyczy. :)

3bfd3605371fe3897772f1b90a4c665a.jpg

Ecoal mam podłączony pod neta, jako ster do podglądu kotłowni na smartphonie, czujniki bezprzewodowe pokazują mi temperaturę w wyodrębnionych pomieszczeniach.

To ciągła praca pomp zmniejszyła zużycie opalu, jedziesz teraz na niższej temperaturze czynnika grzewczego, więc masz oszczędności, dodatkowo jak kocioł się nie odstawia, to komin nie ciągnie powietrza z kotłowni przez wymiennik kotła i go nie studzi, zanim ponownie go nie załączy sterownik do pracy.

======================================================

Zasobnik CWU mam 200, litrowy spiralę ale stojący i już go podniosłem jak wysoko się dało ale to jeszcze za mało o poprawnego zasilania grawitacyjnego. Jedynie w lato potrafi się trochę grawitacyjnie dogrzać. Dopiero jak ten padnie to następny będzie poziomy i go podwieszę pod samym sufitem :)

Praca ciągła mi się podoba i będziemy szli w tym kierunku :)

Opublikowano

A może reszta mimo tego potrafi ustawić sterownik i nie szuka dziury w całym odstawiajac sterownik na półkę.

Bernard pali na podajnikach od początku świata i jest drobiazgowym testerem, nic mu nie umknie,

odstawia go na półkę, bo go po prostu oszczędza.  :)

Opublikowano

Testowanie sterownika ok...

Dzięki za info.

Zepnij wszystkie obwody pod tą pompkę, będzie dobrze.

Ja jadę na WPA07 - dobra dmuchawa do grochu, do miału nie bardzo.

Można jeszcze niżej zejść z mocą, ale i tak kiedyś - jak piszesz - się odstawi.

Opublikowano

od 12,30 pracuje średnio na jerza i liczy  b,dobrze ale -jest ale widocznie jestem zbyt tempy bo czad z kumina mam od sąsiada ma dolniaka i mózg mi nie pracuje  do poprawnego ustawienia verba :lol:

Twój upór jest godny podziwu... weź wytłumacz: po xxx dajesz takie długie podania, zamiast przyciąć przerwę ?

Opublikowano

będzie internet to wyjdzie wszystko na jaw- -chodzi tylko na dwóch mocach i mnie taka sprawa pasuje wiem w100% bo muszę wiedzieć kiedy i jaki parametr się włącza - a na ustawianie 7 mocy jestym tempy jak but gumowy za moich młodych lat z kwk -także młodzież powinna se dać rade :D

liczy b,dobrze na 3sek i 6 sek i tak jest ustawione od 12.30

Opublikowano

A ta dmuchawka jest z czujnikiem Halla?

Zasobnik CWU mam 200, litrowy spiralę ale stojący i już go podniosłem jak wysoko się dało ale to jeszcze za mało o poprawnego zasilania grawitacyjnego. Jedynie w lato potrafi się trochę grawitacyjnie dogrzać. Dopiero jak ten padnie to następny będzie poziomy i go podwieszę pod samym sufitem :)

Praca ciągła mi się podoba i będziemy szli w tym kierunku :)

Może masz coś nie teges z instalacją, małe średnice rur, zasilająca rura za nisko,  itd..

Też mam pionowy 300l i stoi na nogach, nawet załamanie mam na powrocie bo wymiennik kotła jest wysoko.

Opublikowano

Dzięki za info.

Masz wersję tej dmuchawy z dodatkową klapką od strony kotła ? o taką jak tu http://archiwum.allegro.pl/oferta/wentylator-dmuchawa-wpa-07-klapka-kotla-pieca-i5877861084.html

Opublikowano

Dzięki za info.

Z WPa07 jest jeden zasadniczy problem - jej silnik ma ciężki tyłek i za wolno wstaje, wolę 13ams na emc od tego ebm-a

Wina w głównej mierze leży po stronie producenta dmuchawy. Producent silnika zaleca kondziory 1uF dla tego typu silnika a producent dmuchawy po swojemu, bodajże 0,68uF daje... i pooopa z precyzyjnym sterowaniem. Wymień kondziora na 1uF i już cosik lepiej być powinno, bo wjedziesz w to, co przewidział producent silnika.....

Opublikowano

1,5uF mam zapięty, dobrze się zbiera, tylko czasem powarkuje na mnie :]

Opublikowano

Na razie testy ES42 zakończone a teraz chcę ustawić bruliego na pracę ciągłą w grupowym i normalnie masakra co za niesterowalne bydle.  :)

Zgodnie z obietnicą wklejam zdjęcia wymiennika po 5 dniach testowania.

post-25873-0-69674500-1485788306_thumb.jpg

post-25873-0-91969400-1485788326_thumb.jpg

post-25873-0-73407900-1485788342_thumb.jpg

post-25873-0-38431900-1485788356_thumb.jpg

post-25873-0-54159800-1485788373_thumb.jpg

post-25873-0-54436600-1485788385_thumb.jpg

post-25873-0-81625300-1485788393_thumb.jpg

Opublikowano

Super czysto to nie  ale w moim wymienniku to raczej norma - chociaż można było jeszcze ciut poprawić i znowu odczyścić wymiennik i zobaczyć.

Wcześniej było tak:

post-25873-0-84238800-1485790396_thumb.jpg

post-25873-0-52701400-1485790405_thumb.jpg

post-25873-0-42303000-1485790416_thumb.jpg

Opublikowano

No teraz widzę, że mogłem mu przy dopalaniu dać trochę więcej tlenu :)

Opublikowano

Super czysto to nie  ale w moim wymienniku to raczej norma - chociaż można było jeszcze ciut poprawić i znowu odczyścić wymiennik i zobaczyć.

Wcześniej było tak:

Było czyściej, co by nie mówić.

Opublikowano

Sprawdzałeś czy się zdoła popiół przesypać górnymi drzwiami  :D ? 

Heh - jak ekogroszek jest ok. to wybieram popiół dopiero po miesiącu palenia  - tyle się go tam mieści.

Opublikowano

Było czyściej, co by nie mówić.

Tu wydaje mi się, że bym jeszcze czystość poprawił ale to jak dla mnie zwykłego użytkownika kotłowego wymaga czasu ( a teraz mi go brakło. Przy brulim jak już robiłem jakąś zmianę o 1 % to po wypaleniu całego zasobnika i to dopiero dawało jakiś obraz. :)

Opublikowano

Daleko nie miałem.. ale jakoś tak się poskładało, że nie dałem rady. Być może lepiej bym Ci wytłumaczył co i jak.

Opublikowano

Wszystko co piękne w bólu się rodzi :)

Opublikowano

Coś filozofujesz :rolleyes:

Gadałeś następcy co i jak ? Bo ja ostatnio mam ***, i nawet nie mam chęci się już w to bawić.

Opublikowano

Powiedziałem mu co najważniejsze.

Dam mu jeszcze dla przykładu moje nastawy ( zresztą zostały na sterze).

Podoba mi się w tym ES ustawianie a zwłaszcza doprecyzowanie  dopalania i mnie wkurza, że w brulim tak nie mogę w grupowym.

Spoko -  ster jak już będzie gotowy pewnie zakupię to wtedy się z nim rozprawie - muszę tylko zmienić moją słoniowatą dmuchawę. :(

Opublikowano

IE panie kolego, a nie ES :D

Dla Ciebie wersja najtańsza starczy za 350pln plus moduł ETH./WiFi za 150

Do tego wiatrak - albo WPA07, albo WPA06, jak nie masz zamiaru spalać miału, to WPA07 jest spoko.

Załatwię Ci WPA w dobrej cenie. Na razie to prześpij/przemyśl na spokojnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.