Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzeba być na bieżąco - muszę wiedzieć z  jakim sterownikiem będę kupował w przyszłości kocioł co najmniej V czy VI klasy :)

Dobre, podoba mnie się  :P 

Opanowałeś już nastawy ? Tak jakby za mało dmuchał na wyższej.

Opublikowano

Mąką to był pudrowany wymiennik przed sesją zdjęciową :D

Nio..tak to wygląda. U mnie na Jarecie (turbo Brzeszcze) nie ma tak ładnie.

Opublikowano

A popiół wyrzucasz czasami :D

A po co, kominem na dach się wywala i gra ;)

Opublikowano

Jeszcze mam ich dwa sterowniki, wiec siłą rzeczy zaglądam i przy okazji trafiłem na to.

Wstydu nie mają, nie wspominając o honorze.

Grzesiu, Grzesiu.... nie czytaj forum, tam już nic nie ma. Po co się denerwować ?

Przecież to była tylko kopalnia wiedzy, zobacz ile "zapożyczyli" choć twierdzili, że to herezje.

Opublikowano

Dobre, podoba mnie się  :P

Opanowałeś już nastawy ? Tak jakby za mało dmuchał na wyższej.

No jeszcze nie opanowałem - poprawiłem dmuchania :) - dla mnie to nie jest tak prosto jak w brulim.

Opublikowano

Wiem Czesiek, że początki są trudne. Pisałem wielokrotnie, że to dla zaawansowanych.

A Ty dasz sobie doskonale radę, wiem to. Bo wiesz jak ma być na palniku ! Nie to co taki jeden góral...

Opublikowano

Nio..tak to wygląda. U mnie na Jarecie (turbo Brzeszcze) nie ma tak ładnie.

Lecisz do polo czy do innej biedronki kupujesz kilo najtańszej mąki pszennej pudrujesz i też masz ładnie ;)

A po co, kominem na dach się wywala i gra ;)

A z dachu prosto pod drzwi i nie ma jak z domu do pracy wyjść

Opublikowano

Nie... Spod drzwi rozgarniam i nie muszę sypać chlorku na podjazd

Kilogram nie zrobi takiego efektu. Uwierz mi

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Podniosłem histerezę z 3 do 5.

Gdzieś od 19 zmuszam go do pracy pod pełnym obciążeniem - 2 pompy CO na pracy ciągłej, pompa CWU na pracy ciągłej i podniosłem mu moc maksymalną na 70% a  od 21 zwiększyłem mu moc dmuchawy w trybie grzania z 37 na 40%.

Temp zadana 50 st C.

Zawór trójdrożny zjechałem mocno aby mi w domu nie przegrzało ale to mało pomaga skoro zasilanie ma np 48 a powrót 44 st to jest małe pole manewru na obniżenie temperatury na grzejniki.

Opublikowano

Nie... Spod drzwi rozgarniam i nie muszę sypać chlorku na podjazd

Załóż rynny to nie poleci pod drzwi tylko spłynie a białe sadze to całkiem możliwe gdzieś to już widziałem  :D

Opublikowano

Wiem Czesiek, że początki są trudne. Pisałem wielokrotnie, że to dla zaawansowanych.

A Ty dasz sobie doskonale radę, wiem to. Bo wiesz jak ma być na palniku ! Nie to co taki jeden góral...

:D mistrzu czym Ci tak na odcisk nadepnąłem?

Opublikowano

tak chcąc ustawić dobrze sterownik to musi być jednakiej maści węgiel  albo sam groszek albo sam drobny miał to jest podstawowa sprawa

oprogr w verbomacie pozwala operatorowi wybrać nastawić optymalne parametry jasne i klarowne czyli użytkownik wie w której sekundzie i minucie się będzie zał odpowiedni parametr -sukces gwarantowany pod warunkiem jednakowego opału B)

a propo kol góralu - na przyszłość zainwestuj troszeczkę więcej dudków na porzomny suchy opał i zaproś mnie do ustawienia verbomatu -z miłą chęcią się przewietrzę w twoje piękne tereny :)

ja w obecnym sezonie nie mam węgla jednakowej  maści do malutkiego burnera -ii po prostu mam dosyć wszystkiego :angry: 

Opublikowano

Berni ja Cię serdecznie zapraszam na wypoczynek, a nie na grzebanie w kotle :D, nigdy do nikogo nie miałem żadnych pretensji więc nie wiem skąd te złośliwości ze strony vmilo. Opału nie zmienię bo to mi się nie opłaca jedynie muszę nad wilgotnością popracować :P

Opublikowano

dzięki za zaproszenie jednak pomyśl za zakupem jednorodnym i suchym węglu już w lecie maj-max lipiec taki opał jak ty masz obecnie niesort w wilgotnym stanie to się nadaje idealnie do pieca typu śmieciuch :)

a kol R the best

Opublikowano

No fajnie kociołek idzie w ciągłej pracy (nisko chodzi na 45 st C) - pompki też praca ciągła - jednak ciągle za dużo energii produkuje i przegrzewa mi dom. 

Zawór trójdrożny skręcony prawie na maksa ale to mało co daje skoro zasilanie 45 a powrót na 42 st C.

Jak nic brakuje mi termostatów na grzejnikach. :(

Opublikowano

Sterownik współpracuje z dedykowanym panelem pokojowym - ok,

Współpracuje z termostatem pokojowym  - ok. 

A czy posiada funkcję "regulator wewnętrzny pokojowy" coś tak jak w brulim to wtedy wykorzystałbym czujnik temperatury bruliego do sterowania temperaturą ?

Niestety bez termostatów to jedynym ratunkiem będzie u mnie praca cykliczna pompami CO z jakimś panelem czy regulatorem.

Opublikowano

Do sterownika można podłączyć termostat pokojowy każdej firmy, który wyposażony jest w wyjście przekaźnikowe za pomocą, którego sterownik będzie otrzymywał informację o aktualnej temperaturze w pomieszczeniu.

Jeśli masz jakiegoś eurostera czy coś, to możesz podłączyć. Czujniki od Bruli nie będą współpracować - inny typ.

Opublikowano

No fajnie kociołek idzie w ciągłej pracy (nisko chodzi na 45 st C) - pompki też praca ciągła - jednak ciągle za dużo energii produkuje i przegrzewa mi dom. 

Zmniejsz bieg pompy na niższy bieg.

Opublikowano

....nie wiem skąd te złośliwości ze strony vmilo...

Jak chciałeś zobaczyć jak ma być na palniku, trzeba było powiedzieć. Poleciłbym Ci dzwonić do Kęt, a nie wieczorem zapierdzielał po ster do makoga, żeby rano móc jechać do Ciebie.

Ale to nic - zamiast się z nim zapoznać, to odesłałeś praktycznie bez testowania, tego nie rozumiem. Zależało mi na teście na aredeo, a tylko kosztów sobie narobiłem. To tyle.

Opublikowano

Zmniejsz bieg pompy na niższy bieg.

No właśnie przed chwilą przestawiłem pompę CO z funkcji AUTO ADAPT  na I bieg regulacji stałej ciśnienia.

Opublikowano

Ja pompy mam całkowicie odłączone od sterownika już tyle lat. Działają cały czas, spróbuj.

Zacznij grzać przepływem a nie temperaturą, zużycie węgla spadnie. 

Przecież straty budynku wahają się ale nie mają przerw.  

Większość zimy jadę na najniższym biegu 5W jak większy mróz to troszkę więcej.

Może kiedyś ktoś zbuduje ster, który będzie zamiast wyłączać bezmyślnie pompę obiegową będzie zmieniał jej wydajność. ;)

To tak jakby człowiekowi stawało serce co jakiś czas, a przecież jak biegniemy to ono bije szybciej. ^_^

Opublikowano

W sumie w pompie to czasami brakuje mi po prostu regulacji obrotów

Opublikowano

Może masz za silną.

Masz 60 czy 40?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.