Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Temp I Przeplywy W Podlogowce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzisiaj będą prawie 2 doby i jedyna równica to taka że zmniejszyła się różnica temp pomiędzy zasilaniem a powrotem, wynosi teraz ok. 4stopni

Poza tym w pomieszczeniach temp nie podskoczyła żebym mógł obniżyć temp zasilania. Wygląda na to że mój domek konsumuje taką temp i nie da rady zmniejszyć aby nie było w domu zimno. Obecnie w pomieszczeniach 23 stopnie, zewnętrzna +2 a temp zasilania 33 stopnie

Opublikowano

Ale widzisz, masz 23 stopnie, a niewiele osób do takiej temperatury dobija w swoich domach. Zrób test jaką temp zasilania musisz utrzymać żeby mieć 21. Ja też lubię 23 st w domu i muszę zasilać temp 33-34 przy 0st C. Ale jak testowałem ostatnio to żeby mieć 21 to mogłem zjechać do 27, a może nawet i mniej, by było tylko pompa pieca chodziła na 40%.

Okna 2szybowe, pustak 24 i 15 cm zwykłego styropianu. Rurki w rozstawie 15. 100% podlogowka. 16 pętli po ok 70 m

Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

o może właśnie zrobię test jaką temp zasilania mieć aby w domu było 21 stopni. Pewnie trochę potrwa nim się wychłodzi ale zobaczymy. Po włączeniu na 3 bieg zmniejszy się jedynie różnica pomiędzy zasilaniem a powrotem, poza tym będzie ją słychać a to wieczorami potrafi do bólu głowy doprowadzić.....

Opublikowano

Mam pytanie, co moglo sie stac jezeli po ponad 4 tygodniach grzania i mniejwiecej stalych tempepraturach

Kociol 60, zasilanie 28, podloga zasilanie 24,5-25, powrot z podlogowki 24-24,4, powrot na kociol 59-60

temp. kotlowni 27, temp. w domu 22

wczoraj zrobilo mi sie tak  

Kociol 60, zasilanie 27 (-1), podloga zasilanie 24 (-1), powrot z podlogowki 23,4 (-1), powrot na kociol 59-60

temp. kotlowni 25 ( -2), temp w domu 20 (-2)

Rozumiem ze jeszcze jak byly mrozy to mogloby sie tak zrobic bo nawiew do kotlowni wychlodzil ja troche i wogole moze wieksze straty moglby sie pojawic w nocy gdy spadalo do -6 ale mrozow juz nie ma od 3 dni i dopiero wczoraj zauwazylem to ze dom zaczal mi sie wychladzac ?

Opublikowano

A masz jakoś sterownik pogodowy który steruje piecem, na dworze się zrobiło ciepło plus 8 wiec może spadła temp w piecu ? Ja Ci powiem tak ze jaka jest zimno na dworze w domu ciepło ale jak się ciepło na dworze robi to w domu mam chłodniej tylko ze ja mam pogododowke która steruje ile ma iść na podłogę .

Opublikowano

U mnie wszystko jest manualne (zawor 4d, zawor 3d)

Stwierdzilem (no dobra moj instalator stwierdzil :)  ) , ze skoro mam podlogowke to szkoda zabawy z automatycznym sterowaniem.  Podlogowka ma spora bezwladnosc a moje ogrzewanie to 100% podlogowka.

Wiec jedyne co mnie interesuje to jaka temp. puszczam na podlogowke i jaka temp. mam na pworocie do kotla. I tak ustawiam zawor 4D i 3D aby bylo w domu bylo te 21-22 stopnie. 

Latwo to sie robi bo jak wczesniej mowilem podlogowka ma duza bezwladnosc wiec jak ustawilem juz 25 zasilania na podloge to w domu mialem 22 i  to wystarczylo przy sredniej temp. na dworzu okolo zera stopni.

Dom sie nie wychlodzi od razu wiec nawet jak przyjda mrozy do -10 i nizej to mam czas az uklad znowu sie wygrzeje po podniesieniu temp. zasilania

Jedno co mnie wkurza w instalacji to wlasnie ta regolacja, Instalator mowil mi (podnies tylko temp. na kotle nic wiecej nie rob) i jak tak robie to i tak aby chronic powrot nie moge dotykac zaworu 4D inaczej puszcze ciepla na zasilanie ale otworze powrot na chlodna wode z podlogowki i tyle z ochrony pworotu. 

No ale to juz temat nie na ten watek wiec sorry za offtopa

Opublikowano

Ja mam teraz w domu 21.5 dochodzi teraz 21.8 na dworze 6 C mam zasilanie 25 C , na 70 m2 masz 16 pętli ? Jest to za dużo pętli czy pętle masz może po 30 m długie ?

16 pętli mam na 150m2 podłogi. Dł rurki powinna być 70mb na pętli, czy tak jest, nie wiem niestety. Tak to wygląda na parterze.

720466dbd909cf91d9dde2a7a44ef6ed.jpg

2d77972345947763b64aafe5f826bef3.jpg

Pompka z pieca to zasila, od zasilania trójnik i do rozdzielaczy. Powrót znowu w trójnik i do pieca. Pompka z pieca jest elektronicznie sterowana, nie ma biegów, ustawić można manualnie % w zakresie 20-100, albo tryb auto z ustawieniem delta, wtedy pompa zwalnia, aby uzyskać wprowadzoną różnice temp. Zasilanie/ powrót. Nie wiem, czy to dobre, bo wtedy właśnie pompka zwalnia, żeby wychlodzic wodę w podłodze, co sprawia, że jest chłodniejsza podloga, ale niby sprawność pieca wzrasta, bo wieksza różnica na powrocie. Testuje różne ustawienia, jeszcze nie wiem co lepsze.

89907e0d9a88c1263ad01a0981079847.jpg

Opublikowano (edytowane)

Cienkie te rury z kotła na rozdzielacz(e) jak na 16pętli(ze zdjęcia wygląda na PEX fi.20)Po drugie obawiam się ze pompa kotłowa nie wydoli bo przepływ w instalacji

będzie się kształtował na poziomie ok 1,4m3/h

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Cienkie, cienkie, też tak myślę. Pompka pozwala na 1,5l przepływów na rotametrach, na szczęście to wystarczy, chociaż pomiędzy mocą 85-100% nie ma już różnicy na rotametrach, nic się nie zmienia, zatem mogą to być rurki.

a1581778a168a9bc747ea8be85bf09af.jpg

406638b91603437cdb3f608457cfbb02.jpg

Tak to wygląda.

Dobra, sorka już za ten oftop i zasmiecanie wątku.

• 3 lata później...
  • 1 rok później...