Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cwu,co,op Małe Wątpliwości

chcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Kocioł z podajnikiem 15kW z Żerkowa,budynek 120 m2,dół OP ,góra grzejniki

Mam pytanie czy zawór zwrotny przy CWU jest w dobrym miejscu.Układem ma sterować IRYD PID RTZ i dalsze pytanie :czy podłogówkę sterować siłownikiem  czy dać zawór 3 drogowy termostatyczny, natomiast siłownik dać na 4-drogowy (zabezpieczenie powrotu?)

Bojler bezpośrednio nad kotłem (wężownica)- czy ma sens grawitacja?  I ostatnie pytanie zamontować zawór przed 4-drogowym -odcięcie grzania latem.Nie za dużo termometrów? 

post-67281-0-32551100-1478950131_thumb.jpg

Opublikowano

Jaki jest wpływ ilości termometrów na instalację?

Jak są to niech będą.

Ważniejsze jest ster podłogówką - siłownik na 3-D

Na 4-D ręczne nastawy

zaw zwrotny do podłogówki OK

W bojlerze z wężownicą to trudno wyczuć czy będzie grawitacja.

Zaw przed 4-D można wstawić, wtedy można szybciej liczyć na grawitację w bojlerze

Opublikowano

Dodam jeszcze, że 4D koniecznie 5/4. Z tego zawodu różnicowego ja bym zrezygnował. Na grawitacyjne grzanie cwu nie liczył bym, tym bardziej przy tej średnicy rur. Powinno być 1"

Opublikowano

Takie mam króćce w piecu, stąd te 3/4".Dodatkowo na dole powrót 2" i dopełnianie wodą 1/2"

post-67281-0-75639700-1478976029_thumb.jpg

Opublikowano

Króciec 3/4 wykorzystaj do podłączenia ZB 1.5 bara oraz termometru. Obieg cwu zasil z trójnika z wyjścia kotła. Generalnie do proponuje zrezygnować z 4D na rzecz baypasu z pompą

post-56641-0-69528900-1478983281_thumb.jpg

Opublikowano

W sumie finansowo wyjdzie na to samo.Rozumiem, ze pompa bypasu sterowana będzie wyjściem pompy cyrkulacyjnej z IRYD-a? i ustawiona na temperaturę np:45`C.Czy obwód grzejnikowy musi mieć mieszacz?

Opublikowano

Zbyteczny czy nie to już decyzja inwestora. Niektórzy lubią gdy grzejnik bucha gorącym powietrzem w jesienne lub wiosenne dni czyli wtedy gdy nie trzeba pełnej mocy a są i tacy co lubią gdy jest on lekko ciepły. Bez względu na to czy zawór 3D jest czy nie to na grzejnikach muszą być obowiązkowo zawory termostatyczne a pompa z autoadaptem.

Opublikowano

IRYD posiada tylko :pompa CO ,pompa CWU, pompa mieszacza, oraz pompa cyrkulacyjna.Pompa mieszacza jest tylko sterowana :czas zał . i czas wył- więc odpada do sterowania pompą kotłową.Czyli potrzebny będzie dodatkowy reg. temperatury-dobrze rozumuję?

Opublikowano

Dasz na 2kę i będzie lekko ciepły)

Co na "2kę"?

IRYD posiada tylko :pompa CO ,pompa CWU, pompa mieszacza, oraz pompa cyrkulacyjna.Pompa mieszacza jest tylko sterowana :czas zał . i czas wył- więc odpada do sterowania pompą kotłową.Czyli potrzebny będzie dodatkowy reg. temperatury-dobrze rozumuję?

Pompa może pracować non stop w tandemie z pompą CO.

Opublikowano

Dasz na 2kę i będzie lekko ciepły)

Tak ale będzie grzać jedynie na samej górze, ponieważ przepływ przez niego będzie mały a klienci lubią jak grzejnik jest ciepły na całej powierzchni.

Opublikowano

Portfel "dziurawy"dlatego kombinuję układ oszczędny a zarazem funkcjonalny.Rozumiem, ze alternatywą dla cyt: "Autoadapt na grzejniki z termostatami" jest 3D z nastawą ręczną 

Opublikowano

Nie, to nie jest alternatywa, raczej uzupełnienie funkcjonalności. Jak masz grzejniki z termostatami, to wiadomo jakaś pompa musi być. Jak założysz zwykła, to jest ryzyko, że gdy część termostatów się zamknie, to reszta zacznie szumieć. Pompa z Autoadapt wykrywa zwiększenie oporu i "zwalnia", co nie powoduje szumu na domykających się termostatach. Uzupełnieniem jest dodanie do pompy zaworu 3D (zwykłego). Dzięki temu można zredukować temperaturę za pompą i do grzejników płynie woda "letnia" , czyli aby grzejnik oddał odpowiednio dużo ciepła do otoczenia musi grzać po całej powierzchni. Dużo wolniej też reagują termostaty, bo nie muszą hamować przepływu do zera lub minimalnej szczeliny.

P.S.

Do wniosku, że lepiej gdy grzeje cała płyta grzejnika doszedł producent grzejników Kermi X2. Tu płyty można zasilać szeregowo i nawet jeśli do ogrzania wystarczy "połowa" grzejnika, to jako pierwsza grzeje płyta czołowa, co zwiększa też udział radiacji bezpośredniej do pomieszczenia. Po prostu masz odczucie, że grzejnik grzeje.

Opublikowano

Widzę, że będzie drogo ale za to funkcjonalnie.Co do sterowania CO -pompa autoadapt nie będzie sterowana

sterownikiem?Czyli  z PID-a kanał" sterowanie pompą CO" wykorzystam na pompę kotłową- dobrze kombinuję?

Opublikowano

Nie wiem co ci odpisać, bo się zrobił mętlik w temacie i nie wiem, która wersja układu jest aktualna. Tak czy inaczej pompa CO przy kotle węglowym nie powinna być prowadzona ON/OFF, ponieważ prowadzi to do cyklicznego zalewania kotła wychłodzoną wodą z grzejników.

To o czym piszę masz gotowe w DTR sterownika, wersja #3 układu, str. 9. Jedyna różnica, to zamiast obiegu grzejnikowego nr 1, masz bypass z pompą kotłową (w sterowniku jako pompa CO) i zamiast 4D dla obiegu grzejnikowego nr 2 dajesz 3D. Nawet nie musi mieć siłownika.

http://www.kotlarstwo.info/images/zasoby/IRYD_PID_RTZ_instrukcja_instalacyjna_serwisowa.pdf

Opublikowano

Autoadapt na grzejniki z termostatami to standard, a zawór 3D kosztuje 120 zł plus termometr poglądowy. Siłownika nie musi mieć. Decyzja wiadomo klienta.

1)Rozumiem że siłownik gdy się chce sterować takim zaworem na grzejniki pogodowo?

2)A bez siłownika jaką temp.nalezy nastawić na instalację?

Pytam w celach szkoleniowych)Człowiek żądny wiedzy)

Opublikowano

Namieszałem tym pierwszym schematem, ale ta opcja( post #5)  jest zdecydowanie lepsza .Natomiast rzeczywiście układ prawie gotowy jest ale  w wersji #6 na  str 12.-  w miejsce obiegu grzejnikowego #1 pompa kotłowa.W obiegu grzejnikowym #2  dać pompę adapt. i zawory termostatyczne na grzejnikach?

post-67281-0-23204300-1479047683_thumb.jpg

Opublikowano

1)Rozumiem że siłownik gdy się chce sterować takim zaworem na grzejniki pogodowo?

2)A bez siłownika jaką temp.nalezy nastawić na instalację?

1. Niekoniecznie pogodowo. Kocioł ma pewne wahania temp zasilania, a z grzejników spływa woda w różnym stopniu wychłodzona. Jeśli 3D nie ma siłownika, to zawór miesza tylko wg ustawionej proporcji i nie obchodzi go z jakim efektem, powiedzmy mieszasz 50/50, to co innego dostaniesz jak zasilanie ma 60, a z grzejników wraca 50 i co innego jak zasilanie ma 60, a z grzejników spływa 30. 50/50 w obu wypadkach da inną wypadkową. Jak jest siłownik, to za zaworem zawsze będzie tyle samo ile sobie na sterowniku ustawi użytkownik (stała zadana temp, niekoniecznie wg pogody).

2. Bez siłownika to na czuja. Chodzi oto, że otrzymanie podwyższonej temperatury na powrocie rzędu 55 st, wymaga sporej nadwyżki na zasilaniu w granicach 15 st i okazuje się, że kocioł zasila układ temp 70 st plus wahania. To wg mnie już bardzo gorące grzejniki, przypiekaniu kurzu i przy dzisiejszych ociepleniach grzejniki grzeją samą górą. Mi to nie odpowiada i jak mam 3D ręczny na grzejniki to na oko ustawiam 60/40 i wiem, że grzejniki powinny być ciepłe po całości, a termostat ich całkowicie nie odetnie. Wyrównuje to też temp wody układzie grzejnikowym.

Namieszałem tym pierwszym schematem, ale ta opcja( post #5)  jest zdecydowanie lepsza .Natomiast rzeczywiście układ prawie gotowy jest ale  w wersji #6 na  str 12.-  w miejsce obiegu grzejnikowego #1 pompa kotłowa.W obiegu grzejnikowym #2  dać pompę adapt. i zawory termostatyczne na grzejnikach?

Zafiksowałem się na tych grzejnikach i zapomniałem o tej podłodze. No masz rację, ale rezygnujemy tu ze sterowania pompą cyrkulacji CWU, ale to nie problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.