Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Powrót Z Bojlera Na Zawór 4D

sziomal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem dom z instalacją grzewczą ale już się dowiedziałem ze jest mega spiep.... Na szybkiego coś takiego mogę zrobić czy będzie to poprawne. Proszę o pomoc.

post-68586-0-22669000-1478866495_thumb.jpg

Opublikowano

wtedy pompa kotłowa musi chodzić cały czas a temp na bojlerze bedemiał taką samą jak na piecu chyba ze wepne jeszcze jakiś termostat bo bojerze na jego zasilaniu dobrze myślę

Opublikowano

Zasilenie bojlera złap przed zaworem 4D, a powrót też przed zaworem 4D. Sterownik zapewne ma tryb grzania c.o i cwu więc pompa od cwu będzie wpięta do sterownika wraz z czujnikiem temperatury. Wywal też tą pompę na powrocie za zaworem 4D

Opublikowano

W jakim celu ta pompa ? Aby szybciej podgrzać powrót kotła ? Zamontowałem juz dość sporo kotłowni z zaworem 4d głównie pelletowych, sporo innych tez widziałem i jeszcze nigdzie nie spotkałem sie z takim rozwiązaniem. W każdym przypadku kocioł nie miał problemu z osiągnięciem 45 Cz 50 stopni powrotu - czujnik temperatury powrotu montowany był na powrocie. W schematach instalacji z zaworem tez nigdy nie spotkałem sie z takim rozwiazaniem

Opublikowano

Pellet i 4D no brawo, wysoka stabilna temperatura na powrocie zapewne zapewniona w 100 % :D

Jeżeli się nie spotkałeś to nie neguj go bo nie rozumiesz sensu tego rozwiązania. Czytaj czytaj i jeszcze raz czytaj.

Opublikowano

W jakim celu ta pompa ? Aby szybciej podgrzać powrót kotła ? Zamontowałem juz dość sporo kotłowni z zaworem 4d głównie pelletowych, sporo innych tez widziałem i jeszcze nigdzie nie spotkałem sie z takim rozwiązaniem. W każdym przypadku kocioł nie miał problemu z osiągnięciem 45 Cz 50 stopni powrotu - czujnik temperatury powrotu montowany był na powrocie. W schematach instalacji z zaworem tez nigdy nie spotkałem sie z takim rozwiazaniem

No tak, bo jak zawór jest otwarty na 50%, to połowa ciepłej wody idzie na układ, a druga połowa wraca do kotła. Tak to sobie w dziale marketingu mogą tłumaczyć.

Fakt, że bywasz w kotłowniach z 4D i powrót ma 45-50 nie znaczy, że zawór działa poprawnie. W układzie grzejnikowym ogólnie powrót jest w miarę ciepły, ale jak dochodzi podłoga w dużym procencie, to już się robi problem. Można w miarę wydajnie 4D na grawitacji małego obiegu prowadzić, ale musi on mieć odpowiednie warunki i są granice. Poza tym 4D ma interweniować w sytuacjach nagłego spadku temp powrotu oraz w fazie rozgrzewania kotła, a pompa kotłowa mu w tym wybitnie pomaga.

Opublikowano

Ja powrot z bojelra mam wpiety bezposrednio w kociol z pompka CWU

Zawor 4D tak srednio chroni powrot. Akurat ja mam 15 petli podlogowki i 3 grzejniki. Jak za mocno otworzylem zawor 4D to 25-28 stopni wody z podlogowki wpadala mi na powrot kotla i po zabawie. musze trzymac zawor ciagle na 3/10 aby dT byla 1-3 stopnie, Dodatkowo za male rury CU28 i pompka CWU musze krecic obieg kotlowy. Ale nawet jak pompka chodzi to zaworu 4D wiecej jak 3,5/10 nie moge rozkrecic bo znowu wedrze mi sie woda z podlogowki.

Zeby bylo smieszniej albo tragiczniej, na uklad grzejnikowy nie puszce wiecej jak 30 stopni tyle mi przepusci zawor 4D w ustawieniu 3/10. 

Zona juz wiele razy powiedziala mi co mysli o tym, ze kaloryfery w lazienkach zimne :(

Opublikowano
Zeby bylo smieszniej albo tragiczniej, na uklad grzejnikowy nie puszce wiecej jak 30 stopni tyle mi przepusci zawor 4D w ustawieniu 3/10. 

Zona juz wiele razy powiedziala mi co mysli o tym, ze kaloryfery w lazienkach zimne :(

To te kaloryfery w łazience podłącz bezpośrednio z pieca, nawet kosztem dodatkowej pompki i niewiele to zmieni na powrocie a komfort jest i tak ważniejszy od ochrony pieca

Opublikowano

Wystarczyło wykonać dwa obiegi:

1. Podłączenie bezpośrednio do kotła: zbiornik CWU i grzejniki - powrót byłby zawsze dogrzany

2. Podłączenie podłogówki poprzez zawór 3D 1" + pompa.

Byłoby taniej i skuteczniej.

I najważniejsze, żona na grzejnikach w łazience mogla by suszyć nie tylko grzybki:D

Opublikowano

OK ale  czy jezeli nie zabiore grzejnikow z ukaldu 02 to nie bedzie tak ze powrot podlogowki bedzie bezposrednio pchal sie na zawor 4D? terraz dzieki ukaldowi z grzejnikami podlogowka podbiera ciepla wode z ukladu grzejnikowego, zaword 3D trzyma wode na zadanej temp. a powrot z podlogowki laczy sie z powrotem z grzejnikow. tak jak na zdjeciu.

Na zdjeciu nie widac bo gabki zaslaniaja ale powrot podlogowki ma chyba wlozony zawor zwrotny czy jak to sie tam nazywa. Wybaczcie nie jestem specjalista ucze sie dopiero

post-62909-0-14340000-1478936712_thumb.jpg

post-62909-0-13809000-1478936937_thumb.jpg

Opublikowano

Nie o tym pisałem.

Osobiście zawór 4D uważam za przereklamowane badziewie promowane przez osoby, które nie mają wiedzy na temat ich poprawnego działania a tym bardziej pracy w układzie grawitacyjnym. W żadnej profesjonalnej ciepłowni nie ma on zastosowania. Tam "królują" zawory 3D lub jedynie pompy, które odpowiednio sterowane przez falowniki regulują przepływy i mieszają wodę do odpowiedniej temperatury. Nic nie zapewni lepiej dogrzanego powrotu jak pompa w obiegu kotłowym, który łączy wyjście kotła z jego powrotem. Na tej animacji http://www.pec.elk.pl/cieplownia/ oznaczona jako PM1 PM2 PM3.

Opublikowano

Zawór 4d z dwoma obiegami- grzejniki i podlogowka na zaworze 3D. Oba zawory z siłowniki sterowanymi przez kocioł. Czujnik temperatury na powrocie za kotłem. Temperatura powrotu cały czas na wymaganej 45-50. Grzejniki ciepłe, podłoga również. Gdzie szukać problemu ?

Opublikowano

W cenie tego rozwiązania. Pochwal się jeszcze temperaturą na kotle...

Opublikowano

Temperatura powrotu cały czas na wymaganej 45-50. Grzejniki ciepłe, podłoga również. Gdzie szukać problemu ?

No nie za bardzo - zapytaj kolegi. zadaną na kotle ma 60 i przy wyborze ochrony powrotu(50-55st) to na CO zostaje mu 30 st. Przy rozkręceniu zaworu z 3 na 4 tempna powrocie mu spada do 35 i mamy kolejnego użytkownika, który się przekonał (niestety za późno) że zawór 4d to

przereklamowane badziewie promowane przez osoby, które nie mają wiedzy na temat ich poprawnego działania 

Zawór 4d miał być cudem którym można regulować temp po obu stronach a fakty są takie że trzeba wybierać - powrót albo CO, co sprawia że jego montaż jest bezcelowy - zamiast tego lepiej zamontować zawór 3d do reg temp CO a do ochrony powrotu spinamy zasilanie z powrotem(działa tak samo grawitacja jak przy zaworze 4d - jeżeli obieg kotłowy nie ruszy i powrót nie będzie dogrzany to na zaworze 4d też nie będzie grawitacji - montujemy wtedy pompę kotłową)

post-2974-0-56344200-1478948377_thumb.jpg

Opublikowano

Żaden z producentów lub sprzedawców nie pisze, że żaw 4-D jest "cudem" tylko sposobem na ochronę powrotu kotła.

Producenta nie interesuje instalacja, tylko aby była odpowiednia temp na powrocie kotła i do tego zaleca stosowanie zaw 4-D.

Jak użytkownik chce dodatkowo tym zaworem regulować temp na instalację to jego problem.

Opublikowano

To lepiej by było gdyby wymagali instalacji zaworu termostatycznego na 55 st. lub prościej pompę kotłową łączącą powrót z zasilaniem. Idealnie by było gdyby w sterowniku kotła była możliwość sterowania taką pompą na podstawie pomiaru temperatury powrotu.

Opublikowano

Żaden z producentów lub sprzedawców nie pisze, że żaw 4-D jest "cudem" tylko sposobem na ochronę powrotu kotła.

Producenta nie interesuje instalacja, tylko aby była odpowiednia temp na powrocie kotła i do tego zaleca stosowanie zaw 4-D.

Jak użytkownik chce dodatkowo tym zaworem regulować temp na instalację to jego problem.

Może określenie "cud" to przesada ale jednoznacznie nie jest też napisane że to narzędzie tylko do ochrony kotła - wręcz bardziej skłania do wniosku że można używać go właśnie w dwóch funkcjach (przynajmniej wg ESBE)

Ze strony ESBE- 

"OBSŁUGA ZAWORÓW 4-DROGOWYCH VRG140 Te zawory posiadają funkcję podwójnego mieszania, tj. ciepła woda dopływająca z kotła jest mieszania z wodą powracającą w określonej proporcji. To skutkuje uzyskaniem właściwej temperatury zasilania instalacji oraz wyższą temperaturą powracającej wody, co ogranicza ryzyko korozji i zapewnia dłuższy czas eksploatacji kotła"

Drugi problem to w wielu przypadkach zawór 4d jest wymagany w DTR jako sposób zapewnienia ochrony powrotu zamiast po prostu określić wymaganą temp powrotu a sposób jej zapewnienia zostawić do wyboru użytkownikowi

To lepiej by było gdyby wymagali instalacji zaworu termostatycznego na 55 st. lub prościej pompę kotłową łączącą powrót z zasilaniem. Idealnie by było gdyby w sterowniku kotła była możliwość sterowania taką pompą na podstawie pomiaru temperatury powrotu.

Nie wiem jak inne sterowiki ale Ecoal 3.5 ma taką opcję

post-2974-0-86755800-1478953903_thumb.jpg

Opublikowano

Jaki fajny slogan reklamowy ESBE, 

A nie ma w nim nic o tym jakie temp otrzymamy na zasilaniu inst ani na powrocie, ponadto nie ma nic o doborze tych zaworów w zależności od mocy kotła i pracy grawitacyjnej.

Są tylko wykresy dla przepływów wymuszonych, a na dodatek konsultanci w tej firmie nie potrafią doradzić wielkości zaworu do inst z kotłowym obiegiem grawitacyjnym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.