Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie Grzejnika Na Parterze Z Pionu Na Piętrze

Radar41

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Potrzebuje podłączyć 1 grzejnik (20 żeber) do istniejącej instalacji, która biegnie pod sufitem na parterze, następnie przechodzi przez sufit i zasila 3 grzejniki na 1 piętrze. Oczywiście przy piecu jest pompka która pcha wodę w instalacji. 

Problem w tym ze ten grzejnik chce podłączyć na parterze i musze zejść rurkami Pex 16 trzy metry w dół. I z zasilaniem i z powrotem.

Zdjęcie przedstawia co chce zrobić. Czy tak w ogóle można zrobić czy będą kłopoty z zapowietrzaniem, kiepskim grzaniem grzejników na piętrze czy czymkolwiek więcej.

Proszę o poradę. Rura zasilająca z pieca to PEX 22.

post-60547-0-72829400-1477565387_thumb.jpg

Opublikowano

Odpowietrzy się do grzejników na piętrze. Natomiast martwi mnie średnica zasilania z kotła

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dlaczego powrót nie może iść 3 m w górę , czasem tak się robi np podłogówkę,

że z góry zasila się 1 pętle na niższym poziomie i to działa. 

Problemem będzie mała średnica rury - 20 żeberek to ok 3kW, taki grzejnik wymaga rury 20

Opublikowano

Pompa jest opisana, choć bez szczegółów. Zasilane są dwa grzejniki, każdy z nich "zabiera" wodę i zabraknie jej dla dodatkowego grzejnika z dużo większym oporem - musi pokonać opór instalacji i grawitacje. Instalacja wykonana w/g Twojej propozycji (1 pompa) wymaga precyzyjnego kryzowania górnych grzejników, a ponadto zależna jest od ilości podawanego ciepła.

Opublikowano

Na piecu jest pompa na zasilaniu Grundfos 32-80-180 ktora zasila 2 piony.

Na wyjsciu pompy jest PEX 25x2.5 ( wyzej napisalem ze 22 bo sie pomyliłem) i pociagniete sa przez cale piony taka srednica, a pozniej z kazdego pionu leci PEX 16 do grzejnika.

Na pierwszym pionie są 3 grzejniki znajdujace sie na 1 pietrze i 2 grzejniki + drabinka znajdujace sie na 2 pietrze. Piec 27KW i 50 na piecu a w chacie mega ciepło.

Na pionie nr 2 tez z tego PEX 25 wisza tylko 3 grzejniki znajdujace sie na 2 pietrze. I wlasnie do tego pionu chcialem sie podlaczyc tak jak narysowałem. I teraz nie wiem czy bedzie dzialac czy beda z tego tylko klopoty. Moge sie podlaczyc pex20 pod ten grzejnik. Wiec?

Opublikowano

A ten odpowietrznik to myslalem zeby dac na zasilanie gdzies na 2 pietrze bo powietrze to chyba do gory pojdzie nie?, czy na tym grzejniku na dole tez dac taki samoodpowietrzajacy?

Opublikowano

A co się stanie jakbym podłączył ten grzejnik w taki sposób jak na rysunku? To pomieszczenie które teraz remontuje to jest garaż i w nim wypuszczono powrót - jako spustówkę wody z instalacji, co by się z pieca nie męczyć, bo z garażu było prościej. Spustówka zakończona zaworem.

Ta spustówka jest z generalnie z pionu nr 1. Czy jak podłącze zasilanie z pionu nr 2 a powrót z pionu nr 1 to będzie to działać ? :)

post-60547-0-99413000-1477602329_thumb.jpg

Opublikowano

@sambor - ale nie będzie problemów że zasilanie z jednego pionu a powrót z drugiego ?

Opublikowano

Teoretycznie nie, a praktycznie ????

Tam jest 1 pompa to ona pcha w instalację, a to co wepcha musi spłynąć do z powrotem do kotła.

Sprawdź sam, najwyżej dodasz rurę powrotną do góry.

Opublikowano

A co się stanie jakbym podłączył ten grzejnik w taki sposób jak na rysunku? To pomieszczenie które teraz remontuje to jest garaż i w nim wypuszczono powrót - jako spustówkę wody z instalacji, co by się z pieca nie męczyć, bo z garażu było prościej. Spustówka zakończona zaworem.

Ta spustówka jest z generalnie z pionu nr 1. Czy jak podłącze zasilanie z pionu nr 2 a powrót z pionu nr 1 to będzie to działać ? :)

Grzejnik będzie grzał lub nie (pomijam,nikomu nic się nie stanie) ale mam podejrzenia co do bezpieczeństwa tej instalacji moze się mylę bo narysowany jest tylko jej fragment.

Opublikowano

@odpowietrznik - instalacja jest ok. Nie rysowałem pionu na zbiornik wyrownawczy bo to w zapytaniu raczej malo istotne. Ok w takim razie beda testowal i napisze czy to zadziałało czy są problemy. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.