Radar41 Opublikowano 27 Października 2016 #1 Opublikowano 27 Października 2016 Witam. Potrzebuje podłączyć 1 grzejnik (20 żeber) do istniejącej instalacji, która biegnie pod sufitem na parterze, następnie przechodzi przez sufit i zasila 3 grzejniki na 1 piętrze. Oczywiście przy piecu jest pompka która pcha wodę w instalacji. Problem w tym ze ten grzejnik chce podłączyć na parterze i musze zejść rurkami Pex 16 trzy metry w dół. I z zasilaniem i z powrotem. Zdjęcie przedstawia co chce zrobić. Czy tak w ogóle można zrobić czy będą kłopoty z zapowietrzaniem, kiepskim grzaniem grzejników na piętrze czy czymkolwiek więcej. Proszę o poradę. Rura zasilająca z pieca to PEX 22.
sieno26 Opublikowano 27 Października 2016 #2 Opublikowano 27 Października 2016 Odpowietrzy się do grzejników na piętrze. Natomiast martwi mnie średnica zasilania z kotła Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
jurgonka Opublikowano 27 Października 2016 #3 Opublikowano 27 Października 2016 Nie będzie grzało. Zasilanie mogło by być, ale powrót nie może iść 3 m do góry.
sambor Opublikowano 27 Października 2016 #4 Opublikowano 27 Października 2016 Dlaczego powrót nie może iść 3 m w górę , czasem tak się robi np podłogówkę, że z góry zasila się 1 pętle na niższym poziomie i to działa. Problemem będzie mała średnica rury - 20 żeberek to ok 3kW, taki grzejnik wymaga rury 20
jurgonka Opublikowano 27 Października 2016 #5 Opublikowano 27 Października 2016 OK, potrzebna dodatkowa pompa. Instalacja tak jak na schemacie nie zadziała.
sambor Opublikowano 27 Października 2016 #6 Opublikowano 27 Października 2016 Przy kotle jest pompa, tylko na rys jej nie ma
jurgonka Opublikowano 27 Października 2016 #7 Opublikowano 27 Października 2016 Pompa jest opisana, choć bez szczegółów. Zasilane są dwa grzejniki, każdy z nich "zabiera" wodę i zabraknie jej dla dodatkowego grzejnika z dużo większym oporem - musi pokonać opór instalacji i grawitacje. Instalacja wykonana w/g Twojej propozycji (1 pompa) wymaga precyzyjnego kryzowania górnych grzejników, a ponadto zależna jest od ilości podawanego ciepła.
Radar41 Opublikowano 27 Października 2016 Autor #8 Opublikowano 27 Października 2016 Na piecu jest pompa na zasilaniu Grundfos 32-80-180 ktora zasila 2 piony. Na wyjsciu pompy jest PEX 25x2.5 ( wyzej napisalem ze 22 bo sie pomyliłem) i pociagniete sa przez cale piony taka srednica, a pozniej z kazdego pionu leci PEX 16 do grzejnika. Na pierwszym pionie są 3 grzejniki znajdujace sie na 1 pietrze i 2 grzejniki + drabinka znajdujace sie na 2 pietrze. Piec 27KW i 50 na piecu a w chacie mega ciepło. Na pionie nr 2 tez z tego PEX 25 wisza tylko 3 grzejniki znajdujace sie na 2 pietrze. I wlasnie do tego pionu chcialem sie podlaczyc tak jak narysowałem. I teraz nie wiem czy bedzie dzialac czy beda z tego tylko klopoty. Moge sie podlaczyc pex20 pod ten grzejnik. Wiec?
sambor Opublikowano 27 Października 2016 #9 Opublikowano 27 Października 2016 Podłączaj, ale na grzejniku daj odpowietrznik
kiminero Opublikowano 27 Października 2016 #10 Opublikowano 27 Października 2016 Zadziała. Kotły gazowe wiesza się na poddaszach i wszystko co zasilają mają "pod sobą", a grawitację mają... gdzieś.
Radar41 Opublikowano 27 Października 2016 Autor #11 Opublikowano 27 Października 2016 A ten odpowietrznik to myslalem zeby dac na zasilanie gdzies na 2 pietrze bo powietrze to chyba do gory pojdzie nie?, czy na tym grzejniku na dole tez dac taki samoodpowietrzajacy?
Radar41 Opublikowano 27 Października 2016 Autor #12 Opublikowano 27 Października 2016 A co się stanie jakbym podłączył ten grzejnik w taki sposób jak na rysunku? To pomieszczenie które teraz remontuje to jest garaż i w nim wypuszczono powrót - jako spustówkę wody z instalacji, co by się z pieca nie męczyć, bo z garażu było prościej. Spustówka zakończona zaworem. Ta spustówka jest z generalnie z pionu nr 1. Czy jak podłącze zasilanie z pionu nr 2 a powrót z pionu nr 1 to będzie to działać ? :)
Radar41 Opublikowano 27 Października 2016 Autor #14 Opublikowano 27 Października 2016 @sambor - ale nie będzie problemów że zasilanie z jednego pionu a powrót z drugiego ?
sambor Opublikowano 27 Października 2016 #15 Opublikowano 27 Października 2016 Teoretycznie nie, a praktycznie ???? Tam jest 1 pompa to ona pcha w instalację, a to co wepcha musi spłynąć do z powrotem do kotła. Sprawdź sam, najwyżej dodasz rurę powrotną do góry.
odpowietrznik Opublikowano 28 Października 2016 #16 Opublikowano 28 Października 2016 A co się stanie jakbym podłączył ten grzejnik w taki sposób jak na rysunku? To pomieszczenie które teraz remontuje to jest garaż i w nim wypuszczono powrót - jako spustówkę wody z instalacji, co by się z pieca nie męczyć, bo z garażu było prościej. Spustówka zakończona zaworem. Ta spustówka jest z generalnie z pionu nr 1. Czy jak podłącze zasilanie z pionu nr 2 a powrót z pionu nr 1 to będzie to działać ? :) Grzejnik będzie grzał lub nie (pomijam,nikomu nic się nie stanie) ale mam podejrzenia co do bezpieczeństwa tej instalacji moze się mylę bo narysowany jest tylko jej fragment.
Radar41 Opublikowano 28 Października 2016 Autor #17 Opublikowano 28 Października 2016 @odpowietrznik - instalacja jest ok. Nie rysowałem pionu na zbiornik wyrownawczy bo to w zapytaniu raczej malo istotne. Ok w takim razie beda testowal i napisze czy to zadziałało czy są problemy. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.