Kjuku Opublikowano 3 Grudnia 2017 #301 Opublikowano 3 Grudnia 2017 A temperatura zaru na jakim poziomie Cytuj
robinet Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor #302 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Wszystko zalezne od ustawień i opału, ale u mnie 520-560stC Cytuj
kecajbi Opublikowano 4 Grudnia 2017 #303 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Pytanie :) . Mam ustawione dwie temperatury od 5.30 do 21.00 22.8C a od 21.00 do 5.30 - 21C. Problem mam z utrzymaniem tej temperatury niższej. Po godzinie 21 sterownik ładnie mi zakręca 4D i trzyma prawie do 1 nad ranem. Niestety później stopniowo mi "popuszcza na kaloryfery" przy temperaturze 21.8-22, poniżej mi jeszcze nigdy nie zszedł. Co zrobić żeby "zmusić " go do trzymania się zadania zniżenia do tej temperatury 21 ? Moze musiałbym sterownik ustawić zamiast 21 na 20 ? Macie jakiś pomysł ? Modulacja pompy nie wchodzi w grę , już próbowałem nie działa. Cytuj
krisgie Opublikowano 4 Grudnia 2017 #304 Opublikowano 4 Grudnia 2017 U mnie trzyma 0.4 powyżej zadanej. Może rzeczywiście ustaw jak mówisz, ale nie bawiłem się obniżeniem i nie wiem jak to dokładnie działa. Cytuj
kecajbi Opublikowano 4 Grudnia 2017 #305 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Ja mam ustawione na 0.2 histerezę. Trzyma mi bardzo fajnie jak mam 22.8 ale jak ma zejść na dół to mam na max 21.8 i niżej nie hu hu.puszcza tak sobie na kaloryfery ciepła wodę i nie potrafię wyczaić dlaczego.:) Cytuj
robinet Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor #306 Opublikowano 4 Grudnia 2017 W ustawieniach ustaw pompa CO -> blokada Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Kjuku Opublikowano 4 Grudnia 2017 #307 Opublikowano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Wszystko zalezne od ustawień i opału, ale u mnie 520-560stC A to umie to strasznie nie regularne jest i na niszy poziomie wstawił byś kolego taki wykresik jak to u Ciebie wygląda. Jak widać praca ciągła w PID Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Kjuku Cytuj
robinet Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor #308 Opublikowano 4 Grudnia 2017 @Kjuku masz dobrze, bo moc cały czas masz modulowaną, kocioł pracuje na pół "gwizdka". Cytuj
kecajbi Opublikowano 4 Grudnia 2017 #309 Opublikowano 4 Grudnia 2017 W ustawieniach ustaw pompa CO -> blokada Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Tylko jak ustawię blokadę w menu serwis to pompa mi nie będzie chodziła i o 5.30 będę musiał sie zwlec z łózka i znów wyłączyć blokadę. Bo mówisz o tym ? Parametr określa sposób pracy pompy C.O. w układzie prostym, tzn. w instalacji bez zaworu mieszającego z siłownikiem. W przypadku włączenia przez Serwis opcji pracy z zaworem mieszającym ( Menu SERWIS), pompa pracuje ciągle w trybie zima - ustawienia omawianego dalej parametru nie mają znaczenia. Dostępne opcje: 1. Blokada 100% - sygnał z termostatu pokojowego blokuje pracę pompy – pompa nie pracuje 2. Praca modulowana – sygnał z termostatu pomieszczenia aktywuje pracę przerywaną (ustawienie dalej) 3. Blokada 0% - termostat pomieszczenia nie ma wpływu na pracę pompy C.O. Ustawienie to zalecamy w przypadku gdy instalacja jest rozległa i praca modulowana pompy nie jest w stanie nagrzać odległych grzejników Cytuj
Animus Opublikowano 4 Grudnia 2017 #310 Opublikowano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Ja mam ustawione na 0.2 histerezę. :) A ja myślałem, że histereza ma znaczenie tylko dla pracy z wyłączoną opcją PID. B) Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Animus Cytuj
kecajbi Opublikowano 4 Grudnia 2017 #311 Opublikowano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Bo ja mam wyłączona. :) działam na dwustanie bo PID w Tekli jest nie do "ujarzmienia" . Tylko SAS Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Animus Opublikowano 4 Grudnia 2017 #312 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Bo ja mam wyłączona. :) działam na dwustanie bo PID w Tekli jest nie do "ujarzmienia" . Tylko SAS To wgraj program od Sas-Agro. Pytanie . Problem mam z utrzymaniem tej temperatury niższej. Macie jakiś pomysł ? Modulacja pompy nie wchodzi w grę , już próbowałem nie działa. Ogranicz temperaturę spalin. Cytuj
robinet Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor #313 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Blokada nastepuję powyżej temperatury zadanej + histereza, Odblokowanie spadek temp poniżej zadanej + histereza. Jak masz ustawioną histerezę 0,2stC, to o 21:00 zawór się zamknie, a pompa wyłączy. Zawór będzie regulował swoje otwarcie, a pompa załączy się sie, gdy temperatura pomieszczenia spadnie do 20,8stC., Cytuj
kecajbi Opublikowano 4 Grudnia 2017 #314 Opublikowano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Popróbujemy dzisiaj. Chociaż to bedzie noc, więc ... tam się może różnie podziałać jak będę sobie smacznie chrapał :) Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
kecajbi Opublikowano 4 Grudnia 2017 #315 Opublikowano 4 Grudnia 2017 To wgraj program od Sas-Agro. Ogranicz temperaturę spalin. Trochę się boje tego nowego softa wgrać. W recalarcie mi powiedzieli ze nie dają 100% gwarancji że będzie działać poprawie na tekli. A temperatura spalin mam ograniczenie do 160 , nie chcę niżej , bo później piecyk mi się dławi , nawet jak nie ma jeszcze zadanej temperatury. Mam na myśli tej wyższej temperatury, bo niższa to tak Cytuj
Animus Opublikowano 4 Grudnia 2017 #316 Opublikowano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Wgraj starszą wersję z Pidem 3 stopniowym. Ja mam 2 panele, mogę Ci jeden podesłać na próbę to sprawdzisz, wtedy wtykasz tylko kabelek i korygujesz kilka ustawień. Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
kecajbi Opublikowano 4 Grudnia 2017 #317 Opublikowano 4 Grudnia 2017 (edytowane) To poproszę spróbujemy na weekend Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Animus Opublikowano 4 Grudnia 2017 #318 Opublikowano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Podaj adres na priva. Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
krisgie Opublikowano 4 Grudnia 2017 #319 Opublikowano 4 Grudnia 2017 A to umie to strasznie nie regularne jest i na niszy poziomie wstawił byś kolego taki wykresik jak to u Ciebie wygląda. Jak widać praca ciągła w PID @kjuku, jak ja bym chciał taki wykres :). Cytuj
krisgie Opublikowano 4 Grudnia 2017 #320 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Podaj adres na priva. Ja też poproszę, może na Standard->MocMin zacznie modulować. Wysyłam adres na PW. Cytuj
Animus Opublikowano 4 Grudnia 2017 #321 Opublikowano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Wyslane. Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
jarrek Opublikowano 4 Grudnia 2017 #323 Opublikowano 4 Grudnia 2017 @Animus, proszę też o przesłanie wersji z trójstopniowym PID-em standard. Pamiętam, że jak kupiłem kocioł to właśnie ta wersja była wgrana i na mocy minimalnej najładniej pracował. Później się zaczęły aktualizacje softu i teraz mam wrażenie, że wygląda jakby poprzez ustawienie 3 rodzajów opału wracali do tej wersji z trójstopniowym podziałem. Cytuj
krisgie Opublikowano 4 Grudnia 2017 #324 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Wyslane. Czy w tej wersji co mi wysłałeś jest dostęp zdalny? Bo to w sumie dla mnie dość ważne ;) Cytuj
kecajbi Opublikowano 4 Grudnia 2017 #325 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Po ustawieniu tej blokady, rzeczywiście pompa działa pod dyktando sterownika pokojowego. Problem tylko taki że wchodzi mi bardzo w dłuższy stan podtrzymania i z ustawionych 65 stopni na piecu może nawet dochodzić do 84 st C. A temperaturę krytyczną mam ustawioną na 85 st. Więc spróbuję zmienić mu tą temperaturę na 20 C. Zobaczymy co w nocy zrobi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi