Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Zasilaniem Przez 3D

meisterhaft

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzwonilem do hydraulika i ma podjechac w niedziele to mu pokaze schemacik jak to ma wygladac. Narazie odlacze zasilanie cwu i zobacze jaka bedzie szla temp. Na podloge.

Opublikowano

Na pewno się obniży, najwięcej gorącej wypływa po ustabilizowaniu się temp. z cwu, a na ile się obniży to zależy od ilości zainstalowanych grzejników w Twoim przypadku

Opublikowano

Po to jest zawór mieszający by za nim uzyskać właściwą temperaturę. Pompa ma ganiać wodę na obiegu podłogówki i tyle podbierać wody ciepłej by na wyjściu zyskać np 30 stopni. Tyle że trzeba korygować nastawy zawory 3D jak podłogówka się nagrzeje. I tu powinien być zawór z siłownikiem. W przeciwnym razie podłogówka będzie się ciągle rozgrzewać z racji ze woda powracająca będzie coraz cieplejsza. Wiec trzeba korygować ręcznie co może być uciążliwe.

A zz po to by nie działała grawitacja jak np podłogówka jest na piętrze. Powoli ale będzie szło.

Do powyższego uzyskasz to co chcesz w automacie dopiero jak dokupisz siłownik do zaworu 3D + sterownik który będzie analizował jaka jest temperatura podawana na podłogówkę.

Takie rozwiązanie mam u siebie z głowicą termostatyczna z kapilarą. Z racji że podłogówki mam mało jedyne 3 obwody do tego dość małe razem ok 20m2.

post-68406-0-87997900-1476869361_thumb.png

I wyjaśniam jak to działa. Na zaworze termostatycznym ustawiam np 30 stopni. I on się będzie co kawałek otwierał i zamykał tak by pompa mogła podebrać tyle wody co termostat oddał na powrót kotła.W efekcie na podłogówkę płynie tylko tyle ile ustawię na termostacie. A pompa gania tylko na obiegu podłogówki i nie pobierze dawki ciepłej bo zawór termo bloku odpływ. Sądzę że to rozwiązanie pozwoli na 100% regulację. Aktualnie mam włączoną podłogówkę na 25 stopni od tygodnia. Temperatura cały czas taka sama.

Hydraulik mógł mi to robić na zaworze 3D ale że mam mało tej podłogówki to zrobił rozwiązanie budżetowe. W razie co jak będę miał nadmiar gotówki to mogę przerobić na wersję z siłownikiem + sterownik RS dla siłownika.

Opublikowano

Jak narazie zakrecilem obieg cwu i chodzi podlogowka i grzejniki i spadla temp. Na podlogowe z 44 na 42 wiec jeszcze pobiera duzo cieplejsza wode z grzejnikow no i fakt ze podloga jest rozgrzana do tych 42st. Wiec potrwa troche wychlodzenie. Ja mam 8 sekcji podlogowki bez pietra sam parter jest to okolo 400m podlogowego. Teraz tylko czekac jak przyjedzie i to przerobi i mam nadzieje ze moj problem zniknie bo przy tej tem. W domu upal a chodza tylko 2 sekcje na piecu 48 st. I zarasta sadza na tej temp. Oby sie unormowalo po przerobce i zeby piec mogl pracowac na 60/65 st. A co do silownika na zawor 3D bede montowal ale na nastepny sezon.

Opublikowano

A jakie moga byc konsekwencje przez ten zawor w tym miejscu? Mi tlumaczyl ze jak by pompa przestala dzialac to wtedy to zadziala grawitacyjnie a ze jestem nie kumaty w tej dziedzinie to myslalem ze tak ma byc tylko szkoda bylo kasy na tez zawor bo tani nie byl :(

Konsekwencje takie że pewnego pięknego dnia możesz zbierać strzępy swojej chałupy po całej wsi (oby tylko nikogo w domu wtedy nie było)

Opublikowano

Ale nie teraz wystraszyles z ciekawosci patrzylem dzis u rodzicow jak maja i tez maja tak jak ja ten zawor a inny hydraulik im robil i tescie tak samo. Czyli jak prad wylacza albo pompa siadzie to moze byc eksplozja?

Opublikowano

Czyli ten wariant ponizej rozwiazal by moj problem? I ten zawor zz w tym miejscu ma zostac?

post-66659-0-57694300-1476896429_thumb.jpg

Opublikowano

Bo tacy pseudohydraulicy tak montują naczynie- za zaworem różnicowym. Niby jak wszystko z,zaworem oj to w razie zagotowania kula się unosi i para uchodzi do naczynia ale jak zawór się zawiesi/zapiecze to może pierdyknąć.

Schemat teraz ok tylko jeszcze osobna rura do naczynia

Opublikowano

Narazie rozmawialem z nim o przerobce powrotow jak przyjedzie to bede gadal o osobnej rurze do naczynia albo demontażu tego zaworu. Juz mialem przypadek na samym poczatku z tym zaworem kula w srodku byla zdeformowana i poszedl na wymiane. Zebym odwiedzil to forum przed robieniem instalacji u mnie to uniknal bym przerobek i dodatkowych kosztow.

Opublikowano

Jak masz możliwość i miejsce to dużo przeróbek nie potrzeba. Wystarczy zaraz za kotłem trójnik na zasilaniu i pompę i zawór różnicowy przenieść w bok a pionowo zostanie rura do naczynia

post-2974-0-57885700-1476944084_thumb.jpg

Opublikowano

Miejsce tam mam ale nie bardzo rozumiem Twoja przerobke :/ czy chodzilo Ci o takie cos?

Zielone to roznicowka a czarne pompa ;)

post-66659-0-87854000-1476956113_thumb.jpg

Opublikowano

No tak. Wiadomo że tam musi być i zawór różnicowy i pompa z obejściem - ja przeniosłem to co Ty miałeś naniesione na schemat. Właśnie tak jak teraz narysowałeś. Zresztą wcześniej już @Odpowietrznik podawał jak to ma wyglądać

Opublikowano

Wlasnie oparlem sie na tym co zaproponowal @odpowietrznik. Sambor czyli moglo by nie byc wcale roznicowki tak?

Opublikowano

Może być sama pompa ale jak już jest ten zawór to można go zamontować - w razie braku zasilania CWU będzie grzało grawitacyjnie(w sumie to nie wiemy jaki masz kocioł)

Opublikowano

Panowie jeszcze jedno pytanie odnosnie instalacji. W schemacie umknelo mi wyjscie na grzejnik w garazu na zdjeciu na zolto mam wyjscie na ten wlasnie grzejnik i jak przerobie instalacje czy bedzie on zasilany tak jak do tej pory? Z gory dziekuje

post-66659-0-47577800-1477046263_thumb.jpg

Opublikowano

W takim układzie będzie on zasilany grawitacyjnie i czy będzie grzać to zależy czy a) nie ma na tej nitce żadnego syfonu i grawitacja tam zadziała b ) zależy jakie masz średnice rur do tego grzejnika i czy pompa "nie zabierze" wszystkiego na resztę obiegu a raczej zabierze tym bardziej że masz wspólnie CO i CWU i tam woda będzie głównie krążyć bo będzie miała najlżej. Najpewniej byś miał jak byś podpiął ten grzejnik za pompą tam gdzie w prawo odchodzi na CWU a w lewo właśnie ten grzejnik

Opublikowano

A wiec na tej rurce nie ma zadnego syfonu jest to pex 16. A jak bym kazal mu podlaczyc przez trojnik tak jak na zdjeciu zdalo by egzamin?

post-66659-0-77137900-1477062355_thumb.jpg

Opublikowano

No tak - o to mi chodziło w poprzednim poście 

. Najpewniej byś miał jak byś podpiął ten grzejnik za pompą tam gdzie w prawo odchodzi na CWU a w lewo właśnie ten grzejnik

Opublikowano

Wiec tak bardziej po srodku miedzy pompa a zasilaniem na grzejniki :) mam nadzieje ze sie zrozumielismy :) do tej pory grzejnik grzeke bardzo dobrze.

Opublikowano

W dowolnym miejscu byle za pompą - tak jak na schemacie

Opublikowano

A powiedzcie czy jak przerobie instalacje i zwieksze temp na kotle do 70 st. To nie bede mial problemu z sadza w tym kotle? Bo jak na razie to co doba czyszczenie :(

Opublikowano

Nie bede otwieral nowego tematu wiec tutaj sie zapytam jak maja byc ustawione zawory w rozdzielni od podlogowki czy odkrecone na full na zasilaniu i powrocie czy tak jak na zdjeciu? Oczywiscie tylko 2 sekcje sa otwarte reszta zamknieta bo by byla sauna w domu

post-66659-0-16129000-1477319343_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.