Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Zasilaniem Przez 3D

meisterhaft

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z temp. Na podlogowe posiadam zawor 3D jest on calkowicie zamkniety na zasilaniu i pobiera tylko z powrotu na podlogowe. Temp. Ktora idzie w podlogowe to 45-48 st. Temp na kotle 48 podbicia do 50-51 st. I moje pytanie co mam zrobic aby temp. Kotla byla powiedzmy 65 a na podlogowe szlo 38 st bo za nic nie moge tego zrobic. Ponizej schemat mojej instalacji

http://ifotos.pl/zobacz/201610181_arssqhw.jpg

Dziekuje za odpowiedz

Opublikowano

Zawór 3D pobiera ciepłą wodę z powrotu grzejników i dlatego nie może zbić temperatury. Układ jest do poprawki.

Opublikowano

Tak pobiera z powrotu grzejnikow podlogowki i cwu z pieca nie zaciaga nic. Wiec co proponujesz tu poprawic? Grzejniki malo co pracuja bo termostaty je wylanczaja.

Opublikowano

Ja mam u siebie wstawione cos takiego:

http://www.afriso.pl/pl/16,katalog-afriso/2808,7961,331-dn20-rp3-4-quot-zakres-temperatury-20-43st-c-kvs-1-6.html

Za tym zaworem jest pompa do podlogowki a za pompa termometr zeby bylo wiadomo jaka temp. puszcza zawor bo ma on skale 1-6 a nie skale temperaturow. Do zaworu podlaczony jako zimna woda powrotna tylko z podlogowki I idealnie puszcza 36-38 co tez mozna sobie płynnie regulować...

Opublikowano

Musisz przepiąć podmieszanie zimnej wody do zaworu z powrotu CO na powrót podłogówki. Powrót CWU bardzo podgrzewa powrót i nie ma jak zbić temp na zaworze tak jak pisał kolega wyżej

Opublikowano

Sambor nie pamietam jaki jest rozmiar jutro sprawdze. A co do przepiecia do powrotu z podlogowki to nie wiem czy bedzie tam miejsce ale jak bym mial to zmieniac to hydraulika sciagne. Bo narazie to jest tragedia. Tez mam termometr na zasilaniu podlogowki z tym ze u mnie jest przed pompa a za zaworem.

Opublikowano

Jest narysowana pompa na obejściu rury bezpieczeństwa to zapewne na samej rurze jest zawór różańcowy (jak to nazywa go mój szwagier) (nie ma go na rysunku ale można się domyśleć że jest ) co sprawia że instalacja nie spełnia wymogów bezpieczeństwa.

Opublikowano

Tak zgadza sie jest zawor różnicowy na rysunku tego nie uwzglednilem a dlaczego nie spelnia wymogow bezpieczenstwa? Lepiej by bylo jak by mi go nie montowal? Bo szczerze to nie chcialem go zakladac ale hydraulik pow. Ze to musi byc koniecznie.

Opublikowano

Nie wolno montować żadnych zaworów na rurze idącej do naczynia

Abstrachując od poprawności całej instalacji jak już koniecznie chciał ten różnicowy to mógł np.tak zrobić(jak w załączn.) i lepiej dać dodatkową pompę do zasobnika CWU a nie na jednej razem z grzejnikami

post-32948-0-32598200-1476825661_thumb.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem aby obniżyć temp. zasilania podłogówki trzeba wstawić zaw. zwrotny i przepiąć rurę powrótu z cwu i rurę do 3d, co do naczynia to tak jak pisali poprzednicy, najlepiej nowa rura od pieca do zbiorniczka

post-69214-0-76941400-1476825545_thumb.jpg

Opublikowano

Pompe osobna do cwu bede chcial zalozyc na nastepny sezon. Co do propozycji jak obnizyc temp na podlogowe to dobry pomysl :) bede musial skontaktowac sie z hydraulikiem i mu powiedziec jak chce przerobic instalacje ciekawe co powie. Co do zaworu roznicowego to bedzie go ciezko przekonac bo od samego poczatku sie upieral nad nim.

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie na schemacie nie narysowalem rury do dopuszczania wody do instalacji a on znajduje sie zaraz za powrotem od cwu i czy jak bym dal ten zawor zwrotny to czy dopuszcze wtedy wode w razie potrzeby? Cala instalacje robil gosc z bardzo duzym starzem ma dobre opinie a u mnie cos nie wyszlo.

Opublikowano

Facet się nie zna a to że robi to całkiem inna historia. Gdyby poczytał prawo to już by wiedział dlaczego nie można w tym miejscu zainstalować zaworu różnicowego.

Opublikowano

A jakie moga byc konsekwencje przez ten zawor w tym miejscu? Mi tlumaczyl ze jak by pompa przestala dzialac to wtedy to zadziala grawitacyjnie a ze jestem nie kumaty w tej dziedzinie to myslalem ze tak ma byc tylko szkoda bylo kasy na tez zawor bo tani nie byl :(

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie na schemacie nie narysowalem rury do dopuszczania wody do instalacji a on znajduje sie zaraz za powrotem od cwu i czy jak bym dal ten zawor zwrotny to czy dopuszcze wtedy wode w razie potrzeby? Cala instalacje robil gosc z bardzo duzym starzem ma dobre opinie a u mnie cos nie wyszlo.

Dopuścisz, zawór w stronę pieca przepuści.

A jakie moga byc konsekwencje przez ten zawor w tym miejscu? Mi tlumaczyl ze jak by pompa przestala dzialac to wtedy to zadziala grawitacyjnie a ze jestem nie kumaty w tej dziedzinie to myslalem ze tak ma byc tylko szkoda bylo kasy na tez zawor bo tani nie byl :(

Jak przerobisz rurę do wyrównawczego to ten zawór nie przeszkadza

Opublikowano

@mitek moim zdaniem zawór nie może być tam gdzie go umieściłeś. Powinien on być zaraz za pompą od podłogówki. 

Tam gdzie go umieściłeś to żeby go pompa otworzyła zawór 3D musi być otwarty w większym stopniu. W przeciwnym razie pompa będzie ganiać na podłogówce.

Powrót podłogówki powinien być podłączony jednocześnie do powrotu pieca i do zaworu 3D.

A zz za pompą zagwarantuje że grawitacja nie będzie działać.

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem o którym zaworze mówisz jak o tym zwrotnym, który dorysowałem to będzie ok.

Tam gdzie go umieściłeś to żeby go pompa otworzyła zawór 3D musi być otwarty w większym stopniu. W przeciwnym razie pompa będzie ganiać na podłogówce.

Powrót podłogówki powinien być podłączony jednocześnie do powrotu pieca i do zaworu 3D.

A zz za pompą zagwarantuje że grawitacja nie będzie działać.

Zaworem  3d steruje sterownik który ma pilnować temp.zasil. podłogi, zawór zwrotny ma przepuszczać w stronę pieca a to czy pompa będzie ganiać tylko na podłogówce decyduje ustawienie temp.w sterowniku

Przemysław85  namaluj na tym schemacie jak Ty to widzisz, lubię takie dyskusje

Opublikowano

Zrobiłbym to tak:  

post-68406-0-28290200-1476862259_thumb.jpg

Jeśli na piecu będzie np 65 stopni to by na podłogówkę popłynęło np 25 stopni to zawór musi być otwarty powiedzmy w -15-20%. A to może być za mało by pompa dała radę otworzyć zz gdy ten jest na powrocie a w efekcie pobrać ciepłej wody przez 15-20% uchylenie zaworu. 

W moim schemacie zawór jest zaraz za pompą w efekcie nawet 5% otwarcie zaworu 3D pozwoli  pobrać cześć ciepłej wody i tyle też oddać na piec.

Moim zdaniem to rozwiązanie będzie płynniejsze w regulacji niż z ZZ na powrocie.

edit. literówki

Opublikowano

A myslalem ze juz temat rozwiazany i mialem dzwonic do hydraulika aby mi to pozmienial ale jeszcze poczekam zobacze jak to ma byc i mu powiem jak chce.

Opublikowano

A myslalem ze juz temat rozwiazany i mialem dzwonic do hydraulika aby mi to pozmienial ale jeszcze poczekam zobacze jak to ma byc i mu powiem jak chce.

Opublikowano

Zrobiłbym to tak:  

attachicon.gifpodl.jpg

Jeśli na piecu będzie np 65 stopni to by na podłogówkę popłynęło np 25 stopni to zawór musi być otwarty powiedzmy w -15-20%. A to może być za mało by pompa dała radę otworzyć zz gdy ten jest na powrocie a w efekcie pobrać ciepłej wody przez 15-20% uchylenie zaworu. 

W moim schemacie zawór jest zaraz za pompą w efekcie nawet 5% otwarcie zaworu 3D pozwoli  pobrać cześć ciepłej wody i tyle też oddać na piec.

Moim zdaniem to rozwiązanie będzie płynniejsze w regulacji niż z ZZ na powrocie.

edit. literówki

A jaką rolę miałby pełnić  ten zz z Twojego rysunku?, dalej zasilanie podłogi byłoby za wysokie, bo nawet jakby zawór 3d  całkowicie zamknął od strony pieca to pobierałby z powrotu a ta  woda powrotna z cwu i grzejników byłaby za wysoka i   czym miał by to obniżyć?

Co do otwierania zz to przecież jeżeli 3d otworzysz tylko na  te 20% to jednocześnie 80% otworzy się z powrotu podłogi i na tym polega regulacja temp. zasilania podłogi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.