mklodz Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 #1 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Witam jestem tu nowy i mam maly problem. Mianowicie zainstalowelem zawor 4d herz z silownik oraz sterownik tech 431 i problem jest taki ze zawor nie otwiera sie na powrot zeby czesc wody szla na zasilanie grzejnikow i czesc na powrot do pieca. Jezeli ystawie recznie zawor 50/50 to silownik wroci do pozycji taliej ze cala ciepla woda bedzie szla spowrotem na grzejniki Prosze o pomoc bo juz nie daje rady a jeszcze chce podloczyc regolator pokojowy
Przemyslaw85 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 #2 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Dobrze jest pod艂膮czony si艂ownik do sterownika? Nast臋pna sprawa czy poprawnie si艂ownik zosta艂 za艂o偶ony na zaw贸r.
mklodz Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Autor #3 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 si艂ownik jest pod艂aczony do sterownika silownik jest za艂ozony w ten sposob ze zawor jest ustawiony na skali 10 ( 0 -10) czyli zamkniety ze woda idzie tak jak by zaworu nie bylo i聽 silownik zosta艂 ustawiony na skali 10 i tak za艂ozony jak pisa艂o w instrukcji聽 i ustawiony obr贸t w lewo bo w prawo wogol nie chodzi, i tak jak mowie jak recznie ustawie silownik na 5 to on i tak wr贸ci do swojej pozycji 10 nawet jak temeratura na piecu jest 80 st to na powrocie jest 50聽 a zadana za zaworze jest 50 i powrut 40 i wogole tego nie reguluje ze jak woda spadnie na powrocie ponizej 40s to i tak zawor jest w takiej samej pozycji a przeciez powinien ochronic powr贸t i podniesc temperature na powrocie i silownik powinien przestawic zaw贸r o jakis skok jezeli dobrze rozumuje
Przemyslaw85 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 #4 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Wszystkie instrukcje m贸wi膮 by zaw贸r i si艂ownik ustawi膰 na 5 i dopiero z艂o偶y膰. A ma to znaczenie w zale偶no艣ci kt贸r膮 skal臋 za艂o偶ysz na si艂owniku 1-10 czy 10-1. 聽 Edit. Sterownik po w艂膮czeniu kalibruje si艂ownik. W sterowniku trzeba wpisa膰 czas jaki potrzebuje si艂ownik na pe艂ny ruch. Jak sterownik twierdzi 偶e zaw贸r otwarty jest w 100% a faktycznie jest zamkni臋ty to trzeba kable 2-3 pod艂膮czy膰 odwrotnie jako 3-2 (1 to masa).
papasmurfek Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 #5 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Si艂ownik powinien by膰 zamontowany w ustawieniu skrajnym zaworu aby m贸g艂 nim sterowa膰 w obie strony. Przeczytaj jeszcze raz instrukcj臋 jak powinno by膰 wszystko zamontowane. Spr贸buj przestawi膰 si艂ownik o 180 st.
mklodz Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Autor #6 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 u mnie w instrukcj zaworu pisze zeby go za艂ozyc聽聽 na skrajnym punkcie 聽 instrukcja montazu http://www.herz.com.pl/grafiki/in_1771263_naped_do_zaworow_3_4_drogowych.pdf nie jest napisane zeby ustawic na 5 tylko otwarty zamkniety聽
Przemyslaw85 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 #7 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Faktycznie tw贸j si艂ownik trzeba zamontowa膰 na skrajnych ustawieniach. Pami臋taj by przy sterowniku nie rusza膰 kabla masowego (niebieski). Mo偶esz zamieni膰 2 pozosta艂e. Wszystko zale偶y z kt贸rej strony jest doj艣cie gor膮cej wody z pieca do zaworu.
mklodz Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Autor #8 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 moje pod艂aczenie聽 to pierwszy rysunek z lewej strony
Przemyslaw85 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 #9 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Tak jak u mnie. Gdy pod艂膮czy艂em kable zgodnie z instrukcj膮 to mia艂em odwrotnie: sterownik 100% a faktycznie 0% Odwr贸cenie kabli rozwi膮za艂o problem. Ustaw zaw贸r w pozycji zamkni臋tej jak i si艂ownik. Wy艂膮cz i w艂膮cz sterownik w kt贸r膮 stron臋 b臋dzie kr臋ci艂. Jak zacznie zamyka膰 *(zaw贸r nie b臋dzie si臋 rusza艂) to masz odwrotnie pod艂膮czone kable. Sterowniki tech w momencie kalibracji otwieraj膮 zaw贸r na max-a je艣li ustawi艂e艣 偶e to zawr贸r CO. Dla pod艂og贸wki jest odwrotnie.
mklodz Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Autor #10 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 sprob贸je prze艂ozyc przewody聽 zobaczymy czy cos to da聽 a np; nie wystarczy w sterowniku zmieni na obr贸t w prawo jak mam np kierunek聽 obracania w lewo ; i jeszcze jedna rzecz kt贸ra wczoraj zaobserwowa艂em聽 ze s艂ychac jak nie raz silownik zaworu chodzi ale sie nie obraca?? 聽 nie rozumiem tego stwierdzenia mozna troszke jasniej za co z g贸ry dziekuje (ustawi艂e艣 偶e to zawr贸r CO. Dla pod艂og贸wki jest odwrotnie.)
mklodz Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Autor #11 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 pompe mam pod艂aczona za zaworem聽 i pompa co. nie jest pod艂aczona pod sterownik do zaworu tylko pod sterownik pieca nie wiem czy to dobrze czy zle ale wolalbym zeby byla pod艂aczona pod sterownik co by艂 przy piecu
mklodz Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Autor #12 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 i jeszcze jedno z tego co pamietam to moje pod艂aczenie przewodow jest takie L1 brazowy N niebieski i uziemienie czyli聽 taka choinka聽聽 to jest聽聽 Bia艂y
Przemyslaw85 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 #13 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 O ile dobrze widz臋 na zdj臋ciach to kolorystyka si艂ownika jest taka: czarny-niebieski-bia艂y. Co do CO czy pod艂og贸wki :聽http://www.techsterowniki.pl/wp-content/uploads/2015/03/instrukcja_obslugi-ST-430.pdf str 8 pkt III.c. Chodzi o bezpiecze艅stwo. Hmm ten sterownik ST430 ma mo偶liwo艣膰 zmiany kierunku (programowo). Wiec zmie艅 z lewo na prawo lub odwrotnie jak oka偶e si臋 偶e zaw贸r pracuje w niew艂a艣ciwym kierunku. Wiec pozostaw pod艂膮czone kable tak jak masz.
kiminero Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 #14 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Wprowadzi艂e艣 do sterownika zaworu jego faktyczny czas obrotu? Wi臋kszo艣膰 ster贸w ma domy艣lnie wpisane 120s, ale s膮 si艂owniki o r贸偶nych czasach 60s, 120s 140s, 180s. Info powinno by膰 na obudowie si艂ownika. Po wprowadzeniu w艂a艣ciwej warto艣ci nale偶y w艂膮czy膰 kalibracj臋 si艂ownika, kiedy to sterownik ustala sobie gdzie ma swoje punkty kra艅cowe na zaworze. 聽 Oczywi艣cie si艂ownik musisz tak zamontowa膰, by zgadza艂o si臋 po艂o偶enie zaworu ze wskazaniem si艂ownika. Czy to b臋dzie skrajny punkt, czy po艂owa, nie powinno mie膰 znaczenia. Ma si臋 zgadza膰.
mklodz Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Autor #15 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 zaw贸r otwierania mam ustawiony na 140 s聽 co do kierunku lewo prawo to nie wazne ktory kierunek wybiore zawor ustawi mi sie na zamkniety czyli ze cala ciepla woda idzie na grzejniki i silownik jak jest zamkniety jest ustaiony na skale 10 na zaworze i 10 na silowniku i tak jest zalozone co do kalibracji zaworu聽 jak puszcze ja ze sterownika to wog贸le nie widac zeby sterownik sie poruszal nawet jak recznie przestawie z 10 na 5 i wlacze kalibracje zaworu to sie nie ruszal niby wszystko takie latwe a nic nie chce dzia艂ac i juz nie mam pojecia czemu
kiminero Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 #16 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 A jakie masz temperatury zadane i faktyczne?
mklodz Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Autor #17 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 temperatura na piiecu 80 聽 a temperatura na sterowniku zaworu 4d to聽 zadana 50 temperatura ochrony powrotu 40聽聽 i temperatura zaworu zawsze jest okolo 52-55 bo pilnuje tej zadanej wtedy 50 st ale jezeli temperatura powrotu spadni mi ponizej 40 st to zawor nie pusci wody na powrut zeby utzymac ta temperature ochrony powrotu 40st
mklodz Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Autor #18 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 a w dodatku do tego chce teraz pod艂aczyc regulator pokojowy i pytanie czy wogole to ma sensjak ten silownik mi nie steruje zaworem 4d to pewnie po pod艂aczeniu pokoj贸wki tym bardziej nie bedzie mi sterowa艂 regulator pokojowy聽 ,pokojowy tygodniowy controls 091 FL Salus
kiminero Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 #19 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 A jak膮 masz ustawion膮 histerez臋 ochrony powrotu?
mklodz Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Autor #20 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 tzn na piecu bodajrze 2 i co 3stopnie
kiminero Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 #21 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Podaj producenta sterownika 4D i jego rozmiar.
mklodz Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Autor #22 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 producent zaworu 4d to Herz producent silownika zaworu 4d to te偶 Herz聽 sterownik silownika to Tech 431n rozmiar zaworu 4d to "1" cal
kiminero Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 #23 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Zaw贸r 1" nie nadaje si臋 do skutecznej grawitacyjnej ochrony powrotu, ale to akurat nie ma znaczenia dla Twojego problemu. Zaw贸r powinien pracowa膰 w pe艂nym zakresie i spr贸bowa艂bym go przetestowa膰 w trybie r臋cznym.聽 Ma dzia艂a膰 od "bandy" do "bandy", inaczej szuka膰 trzeba przyczyn "sprz臋towych", czyli z艂y monta偶, wada zwierciad艂a zaworu itp.
mklodz Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Autor #24 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 jak w cisne to zabezpieczenie na silowniku to moge sobie obracac zaworem聽 od bandy do bandy聽 i takto chodzi poprawnie jak go ustawie recznie to czesc cieplej wody idzie na powr贸t a czesc na zasilanie tylko o 2-3 minutach zaw贸r sam wraca do pozycji zamknietej tzn silownik go obraca czyli rozumiem ze "1" cal to za ma艂o zeby czesc cieplej wody szlo na powr贸t musi byc wiekszy dobrze rozumiem , tylko wtedy musze wszystko przerobic bo pompe co. mam tez na 1 cal i zaw贸r tzw baypas tez jest na jeden cal聽 bo og贸lnie wyjscie z pieca ma na "2" cale i tAK聽 samo powr贸t tylko wszystko zosta艂o zredukowane do 1 cal聽 puzniej na zasilaniu za pompa rozchodzi sie metr rury o srednicy 5/4 cala i spowrotem juz przechodzi na "1" cal i nigdzie juz puzniej sie nie zwieksza
kiminero Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 #25 Opublikowano 29 Wrze艣nia 2016 Co z tym testem w trybie r臋cznym? Dzia艂a prawid艂owo na si艂owniku? 聽 P.S. W Twojej sytuacji taniej wyjdzie domontowanie pompy kot艂owej na powrocie ma艂ego obiegu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.