Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawor 4D

mklodz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem tu nowy i mam maly problem.

Mianowicie zainstalowelem zawor 4d herz z silownik oraz sterownik tech 431 i problem jest taki ze zawor nie otwiera sie na powrot zeby czesc wody szla na zasilanie grzejnikow i czesc na powrot do pieca.

Jezeli ystawie recznie zawor 50/50 to silownik wroci do pozycji taliej ze cala ciepla woda bedzie szla spowrotem na grzejniki

Prosze o pomoc bo juz nie daje rady a jeszcze chce podloczyc regolator pokojowy

Opublikowano

Dobrze jest podłączony siłownik do sterownika? Następna sprawa czy poprawnie siłownik został założony na zawór.

Opublikowano

siłownik jest podłaczony do sterownika

silownik jest załozony w ten sposob ze zawor jest ustawiony na skali 10 ( 0 -10) czyli zamkniety ze woda idzie tak jak by zaworu nie bylo i  silownik został ustawiony na skali 10 i tak załozony jak pisało w instrukcji  i ustawiony obrót w lewo bo w prawo wogol nie chodzi,

i tak jak mowie jak recznie ustawie silownik na 5 to on i tak wróci do swojej pozycji 10 nawet jak temeratura na piecu jest 80 st to na powrocie jest 50  a zadana za zaworze jest 50 i powrut 40 i wogole tego nie reguluje ze jak woda spadnie na powrocie ponizej 40s to i tak zawor jest w takiej samej pozycji a przeciez powinien ochronic powrót i podniesc temperature na powrocie i silownik powinien przestawic zawór o jakis skok jezeli dobrze rozumuje

Opublikowano

Wszystkie instrukcje mówią by zawór i siłownik ustawić na 5 i dopiero złożyć. A ma to znaczenie w zależności którą skalę założysz na siłowniku 1-10 czy 10-1.

Edit.

Sterownik po włączeniu kalibruje siłownik. W sterowniku trzeba wpisać czas jaki potrzebuje siłownik na pełny ruch.

Jak sterownik twierdzi że zawór otwarty jest w 100% a faktycznie jest zamknięty to trzeba kable 2-3 podłączyć odwrotnie jako 3-2 (1 to masa).

Opublikowano

Siłownik powinien być zamontowany w ustawieniu skrajnym zaworu aby mógł nim sterować w obie strony. Przeczytaj jeszcze raz instrukcję jak powinno być wszystko zamontowane. Spróbuj przestawić siłownik o 180 st.

Opublikowano

Faktycznie twój siłownik trzeba zamontować na skrajnych ustawieniach.

Pamiętaj by przy sterowniku nie ruszać kabla masowego (niebieski). Możesz zamienić 2 pozostałe.

Wszystko zależy z której strony jest dojście gorącej wody z pieca do zaworu.

Opublikowano

moje podłaczenie  to pierwszy rysunek z lewej stronyschematarv.jpg

Opublikowano

Tak jak u mnie. Gdy podłączyłem kable zgodnie z instrukcją to miałem odwrotnie: sterownik 100% a faktycznie 0%

Odwrócenie kabli rozwiązało problem.

Ustaw zawór w pozycji zamkniętej jak i siłownik. Wyłącz i włącz sterownik w którą stronę będzie kręcił. Jak zacznie zamykać *(zawór nie będzie się ruszał) to masz odwrotnie podłączone kable.

Sterowniki tech w momencie kalibracji otwierają zawór na max-a jeśli ustawiłeś że to zawrór CO. Dla podłogówki jest odwrotnie.

Opublikowano

sprobóje przełozyc przewody  zobaczymy czy cos to da  a np; nie wystarczy w sterowniku zmieni na obrót w prawo jak mam np kierunek  obracania w lewo ;

i jeszcze jedna rzecz która wczoraj zaobserwowałem  ze słychac jak nie raz silownik zaworu chodzi ale sie nie obraca??

nie rozumiem tego stwierdzenia mozna troszke jasniej za co z góry dziekuje

(ustawiłeś że to zawrór CO. Dla podłogówki jest odwrotnie.)

Opublikowano

pompe mam podłaczona za zaworem  i pompa co. nie jest podłaczona pod sterownik do zaworu tylko pod sterownik pieca nie wiem czy to dobrze czy zle ale wolalbym zeby byla podłaczona pod sterownik co był przy piecu

Opublikowano

i jeszcze jedno z tego co pamietam to moje podłaczenie przewodow jest takie

L1 brazowy

N niebieski

i uziemienie czyli  taka choinka   to jest   Biały

Opublikowano

O ile dobrze widzę na zdjęciach to kolorystyka siłownika jest taka: czarny-niebieski-biały.

Co do CO czy podłogówki : http://www.techsterowniki.pl/wp-content/uploads/2015/03/instrukcja_obslugi-ST-430.pdf str 8 pkt III.c. Chodzi o bezpieczeństwo.

Hmm ten sterownik ST430 ma możliwość zmiany kierunku (programowo). Wiec zmień z lewo na prawo lub odwrotnie jak okaże się że zawór pracuje w niewłaściwym kierunku. Wiec pozostaw podłączone kable tak jak masz.

Opublikowano

Wprowadziłeś do sterownika zaworu jego faktyczny czas obrotu? Większość sterów ma domyślnie wpisane 120s, ale są siłowniki o różnych czasach 60s, 120s 140s, 180s. Info powinno być na obudowie siłownika. Po wprowadzeniu właściwej wartości należy włączyć kalibrację siłownika, kiedy to sterownik ustala sobie gdzie ma swoje punkty krańcowe na zaworze.

Oczywiście siłownik musisz tak zamontować, by zgadzało się położenie zaworu ze wskazaniem siłownika. Czy to będzie skrajny punkt, czy połowa, nie powinno mieć znaczenia. Ma się zgadzać.

Opublikowano

zawór otwierania mam ustawiony na 140 s  co do kierunku lewo prawo to nie wazne ktory kierunek wybiore zawor ustawi mi sie na zamkniety czyli ze cala ciepla woda idzie na grzejniki i silownik jak jest zamkniety jest ustaiony na skale 10 na zaworze i 10 na silowniku i tak jest zalozone co do kalibracji zaworu  jak puszcze ja ze sterownika to wogóle nie widac zeby sterownik sie poruszal nawet jak recznie przestawie z 10 na 5 i wlacze kalibracje zaworu to sie nie ruszal

niby wszystko takie latwe a nic nie chce działac i juz nie mam pojecia czemu

Opublikowano

temperatura na piiecu 80

a temperatura na sterowniku zaworu 4d to  zadana 50 temperatura ochrony powrotu 40   i temperatura zaworu zawsze jest okolo 52-55 bo pilnuje tej zadanej wtedy 50 st ale jezeli temperatura powrotu spadni mi ponizej 40 st to zawor nie pusci wody na powrut zeby utzymac ta temperature ochrony powrotu 40st

Opublikowano

a w dodatku do tego chce teraz podłaczyc regulator pokojowy i pytanie czy wogole to ma sensjak ten silownik mi nie steruje zaworem 4d to pewnie po podłaczeniu pokojówki tym bardziej nie bedzie mi sterował

regulator pokojowy  ,pokojowy tygodniowy controls 091 FL Salus

Opublikowano

tzn na piecu bodajrze 2 i co 3stopnie

Opublikowano

producent zaworu 4d to Herz producent silownika zaworu 4d to też Herz  sterownik silownika to Tech 431n rozmiar zaworu 4d to "1" cal

Opublikowano

Zawór 1" nie nadaje się do skutecznej grawitacyjnej ochrony powrotu, ale to akurat nie ma znaczenia dla Twojego problemu. Zawór powinien pracować w pełnym zakresie i spróbowałbym go przetestować w trybie ręcznym.  Ma działać od "bandy" do "bandy", inaczej szukać trzeba przyczyn "sprzętowych", czyli zły montaż, wada zwierciadła zaworu itp.

Opublikowano

jak w cisne to zabezpieczenie na silowniku to moge sobie obracac zaworem  od bandy do bandy  i takto chodzi poprawnie jak go ustawie recznie to czesc cieplej wody idzie na powrót a czesc na zasilanie tylko o 2-3 minutach zawór sam wraca do pozycji zamknietej tzn silownik go obraca

czyli rozumiem ze "1" cal to za mało zeby czesc cieplej wody szlo na powrót musi byc wiekszy dobrze rozumiem , tylko wtedy musze wszystko przerobic bo pompe co. mam tez na 1 cal i zawór tzw baypas tez jest na jeden cal  bo ogólnie wyjscie z pieca ma na "2" cale i tAK  samo powrót tylko wszystko zostało zredukowane do 1 cal  puzniej na zasilaniu za pompa rozchodzi sie metr rury o srednicy 5/4 cala i spowrotem juz przechodzi na "1" cal i nigdzie juz puzniej sie nie zwieksza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.