piop Opublikowano 4 Sierpnia 2016 #1 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Witam, Są u mnie w mieście jakieś dofinansowania, również na pompy ciepła, czy są jakieś sensowne pompy powietrze woda w okolicach 10 tyś zł? Wyliczone zapotrzebowanie budynku to 10kw. Na alledrogo występuje pompa o nazwie Meeting niby ze sprężarką panasonika, słyszał ktoś o czymś takim?
gondoljerzy Opublikowano 4 Sierpnia 2016 #2 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Na forum muratora udziela się użytkownik CNC_POMPY_CIEPŁA , sprzedawca i instalator pomp ciepła (Meeting i inne marki też). Z nim gadaj, może w Twojej okolicy znajdą się użytkownicy Meetengów.
Vlad24 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 #4 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Ta pompa ma podane parametry dla +20C, przy - 20C ma 6-8kW w zależności od t zasilania (wersja 18kW za 13 tys). Z tanich to tylko Jula/Lumen z modulowaną mocą wersja 9kW + grzałki lub dodatkowe źródło ciepła na silne mrozy.
piop Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Autor #5 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Okazuje się że wśród wymagań jest usunięcie kotła i komisyjne "trwałe" zamurowanie komina :D
gondoljerzy Opublikowano 7 Sierpnia 2016 #6 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Odpuszczasz sobie dotacje? Tak można wywnioskować z załączonego, uśmianego emotikona. Jak dla mnie, mieć komin i go nieodwracalnie zamurować trąci ekopomrocznością umysłową. Sam mam w piwnicy kocioł olejowy, do niego dołożony kocioł na drewno, a teraz będzie też pompa ciepła, ale wszystkie trzy urządzenia będą mogły działać zależnie od potrzeb. @Vlad24 - takie czasy. Nie ma ścisłych norm na podawanie mocy pomp ciepła. 18kw lepiej wygląda niż jakieś 12 czy 15, które ta pompa pewnie ma przy +2 czy +7 stopniach.
sambor Opublikowano 7 Sierpnia 2016 #7 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 ....... Nie ma ścisłych norm na podawanie mocy pomp ciepła. 18kw lepiej wygląda niż jakieś 12 czy 15, które ta pompa pewnie ma przy +2 czy +7 stopniach. Tymi normami są: stara norma EN 255, podająca tylko COP i nowa EN 14511 , która podaje już COP/moc dla danych parametrów np dla pomp powietrznych podaje się dla temp powietrza atmosferycznego A=2°C – A2/W35 (temperatura powietrza 2°C / temperatura wody grzewczej 35°C). Dla innych temp są wykresy lub tabele z których można odczytać potrzebne dane Więcej tutaj http://instalreporter.pl/ogolna/cop-dla-pomp-ciepla-wartosci-realne-i-te-%E2%80%9Eniezwykle-z-prospektow-reklamowych/
piop Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor #8 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Złożyłem na kolektory, pewnie i tak nie dostane bo w/g kolejności dają, a mam daleki numer. "Dotacja" jest na: -trwałą zmianę systemu ogrzewania opartego na paliwie stałym: podłączenie do miejskiej sieci ciepłowniczej, ogrzewanie gazowe, ogrzewanie elektryczne, ogrzewanie olejowe, pompę ciepła, -instalację kolektorów słonecznych. Na liście kosztów kwalifikowanych, potrzebnym do rozliczenia jest zamurowanie komina, ale też montaż wkładu, więc w sumie nie wiadomo, jak na pompę, elektryczne to mogą wymagać zamurowania no bo inaczej by tego nie było przecież na liście.
automatyk Opublikowano 13 Sierpnia 2016 #9 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Możesz mieć pompę za około 10 tys netto taką 6kW samsunga jak znajdziej instalatora który ma jeszcze na stanie z poprzedniego roku 10kW to tak ze 13 netto jak coś to na priv
elfuczi Opublikowano 14 Listopada 2017 #10 Opublikowano 14 Listopada 2017 Z demobilu byla kiedyś 30 za 11tys
roisin Opublikowano 14 Listopada 2017 #11 Opublikowano 14 Listopada 2017 10tys za pompę 10kW ciężko w mojej opinii. inna sprawa, że nie ma co oszczędzać na pompie. nawet jak znajdziesz tką za 12tys, to zapewne z gwarancją 2 letnią, bez instalacji itp, a jednak skutecznoś działania potem takiej pompy jest niezmiernia ważna, szczególnie jak szukasz powietrznej...
jedlica Opublikowano 14 Listopada 2017 #12 Opublikowano 14 Listopada 2017 Chińskie padła za 10 000 są a LG za 13 000 9kw. Niby 33% drożej ale 300 % lepiej
Gość berthold61 Opublikowano 14 Listopada 2017 #13 Opublikowano 14 Listopada 2017 To ja bym olał tą całą dotację tylko zawołał koparkowego i zakopał w ziemi ze 600mb rury pp fi 32 koszt nie większy niż 4 tys i kupił za 5 tys używaną gruntówkę , jest tego pełno teraz
elfuczi Opublikowano 14 Listopada 2017 #14 Opublikowano 14 Listopada 2017 Kolega dobrze rozumuje tylko rujnacji działki to czasem odpada studnia zwykle jest to tylko chłonną wykopać ale o tym piszemy w innym poście
jedlica Opublikowano 15 Listopada 2017 #15 Opublikowano 15 Listopada 2017 Ja nie jestem zwolennikiem używek chyba, że od znajomego o której wiem, że nie była robiona i nie pracowała 20h/dobę przez 6 lat. Za to jestem zwolennikiem przerabiania klimatyzacji. Jako,że miałem jednostkę 4,3kw na grzaniu spróbowałem przeróbki i jestem zadowolony. Dałem duży wymiennik i większej średnicy rury by mieć możliwość zmiany jednostki na większą. Jakie są tego zalety? 5500 zł. za nową pompę 7,5kw nominalnie na grzaniu ( przy -7, 4800w ). Jak po 5-6 latach zacznie szwankować i będzie szykowała się grubsza naprawa po prostu idę do sklepu i za 3500 pln biorę nową klimę. Wady: Można tak przerabiać klimatyzatory naścienne bo są tanie i stąd mała moc pomp. Większej mocy klimy kanałowe czy kasetowe tak z 10 kw kosztują więcej niż gotowe pompy ciepła. Mam obecnie agregat 4,3kw i do CWU jest idealny ale do grzania domu niezbyt więc zmieniam na mocniejszy 24 000 btu Jeśli chodzi o DZ to rury z glikolem są bardziej niezawodne niż studnie ale muszą być dobrze dobrane, żeby nie zamroziły gruntu w listopadzie :) Karol
Gość berthold61 Opublikowano 15 Listopada 2017 #16 Opublikowano 15 Listopada 2017 Używki nie ma się co bać bo tam tylko sprężarka się zużywa koszt nowej to niezbyt wielki od 1500 do 2 z hakiem zależnie od mocy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.