4miras4 Opublikowano 12 Czerwca 2016 #1 Opublikowano 12 Czerwca 2016 W moim nowym domku mam zamiar podłączyć kocioł na pellet. Mam nowa kotłownię i instalacja będzie budowana od podstaw, są już rozprowadzone rurki do grzejników oraz położona podłogówka. Bedzie też bojler CWU dwupłaszczowy. Producent daje 5 letnią gwarancję na działanie kotła tylko w przypadku instalacji zaworu 4 drogowego i zaleca podłączenie kotła wg poniższego schematu. Proszę o ocenę poprawności tego schematu oraz ewentualne uwagi i odpowiedż na pytanie czy taki sposób połączenia będzie sprawnie działać.
4miras4 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Autor #3 Opublikowano 12 Czerwca 2016 No wlaśnie taki schemat który określasz jako bzdurny jest w instrukcji obsługi kotła. Co tu zmienić aby miało to ręce i nogi. Przenieść 4 drogowy zaraz za bojlerem CWU?
sambor Opublikowano 12 Czerwca 2016 #4 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Należy przenieść wpięcie podłogówki za zaw 4-D, inaczej powrót z podłogówki , będzie wychładzał powrót kotła.
4miras4 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor #5 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Poprawcie mnie proszę jeśli żle myślę:zawór 4 drogowy wpinam na jak najkrótszym odcinku zaraz za wyjściem zasilania z kotła następnie za zaworem 4D zasilanie CWU dalej zasilanie podłogówki na zaworze 3 drogowym i na końcu zasilanie grzejników CO sterowane głowicami termostatycznymi.Powroty z poszczególnych obwodów wpięte w główny powrót który podłączony jest do zaworu 4 drogowego.Czy taki układ jak przedstawiłem jest poprawny i czy w pełni sterowalny jeśli chodzi o temperatury ?
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2016 #6 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zasilanie CWU musi być przed zaw 4-D, to podstawowy układ , wielokrotnie prezentowany na forum. Coś takiego jak na rys poniżej
4miras4 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor #7 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Dziękuję za odpowiedż i przesłanie właściwego schematu instalacji. Przepraszam że dalej drążę temat ale jeszcze mam pytanie dotyczące miejsca zamontowania pompy CWU czy nie lepiej będzie jeśli ona będzie na powrocie z bojlera CWU ?
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2016 #8 Opublikowano 13 Czerwca 2016 W obwodzie CWU to nie ma większego znaczenia
Gość Digitrax Opublikowano 13 Czerwca 2016 #9 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Lepiej jednak jak będzie na zasilaniu zbiornika CWU a za nią zawór zwrotny i trójnik z odpowietrznikiem automatycznym. Wężownica będzie się sama odpowietrzać a zawór zwrotny uchroni przed wystudzaniem zbiornika.
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2016 #10 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zawór zwrotny za każdą pompą to oczywista oczywistość i nawet nie ma o czym pisać, najlepiej ze sprężynką i metalowym grzybkiem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.