Gość berthold61 Opublikowano 10 Marca 2016 #1 Opublikowano 10 Marca 2016 panowie w mojej miejscowości reklamowali skład opału i przy okazji ceny wegla 550zł oraz floty i inne ale zaciekawiło mnie , cytat brykiet węglowy najdłużej trzyma ciepło cena 480 zł tona , co to jest ? to co było kiedyś czyli muł czy flot zlepiony czy jakieś inne czy co gorsza z brunatnego , jutro zadzwonię
Tomek2570 Opublikowano 10 Marca 2016 #2 Opublikowano 10 Marca 2016 najbardziej prawdopodobnie to jest brykiet z węgla brunatnego.Bardzo dobre paliwo do dolniaków.Poczytaj: http://pl.brikett-rekord.com/index.php/rekord-asortyment-luzem.html
Gość berthold61 Opublikowano 10 Marca 2016 #3 Opublikowano 10 Marca 2016 ja mam GS , zapytam jutro i chyba wezmę worek na próbę , kilka dni temu w lerua merlę wziołem worek brunatnego i spaliło się to w 3-4 godz na zwykłym węglu ta sama ilość wystarczyłaby na 2 dni
Logan Opublikowano 11 Marca 2016 #4 Opublikowano 11 Marca 2016 Brykiet drzewny czy węglowy dobrej jakości jest najdroższym paliwem. Można go używać jak się ma kominek dla ozdoby i pali raz na miesiąc.
Gość berthold61 Opublikowano 11 Marca 2016 #5 Opublikowano 11 Marca 2016 dzwoniłem przed chwolą do nich i powiedzieli że oni sami robią ten brykiet węglowy z flotu i mułu , zamówiłem 1 tonę na próbę i o godz 13 dowiozą , zdam relacje jak to się pali , jak będzie dobrze to biorę zapas na następną zimę :rolleyes: 480 zł/tona plus 20 zł dowóz
Logan Opublikowano 11 Marca 2016 #6 Opublikowano 11 Marca 2016 Bardzo tanio, obyś nie wtopił kasy. Wrzuć zdjęcia.
Gość berthold61 Opublikowano 11 Marca 2016 #7 Opublikowano 11 Marca 2016 ok będą , diabli wiedzą co to za opał , nie kupię to cały czas będę myślał dlaczego nie :D
Gość berthold61 Opublikowano 11 Marca 2016 #8 Opublikowano 11 Marca 2016 no to przywieżli i o godz 13,30 rozpaliłem i dosyć dobrze się to pali ale widać że to nie jest typowy węgiel , mniejsza kaloryczność , w obecnej chwili jeszcze się pali sądząc po ilości jaką dawałem węgiel to nie jest żle ale aby było lepiej to chyba muszę wyciągnąć szamotówki z kotła gość co mi to przywoził powiedział że cały czas tym pali w dolniaku i twierdzi że bardzo długo trzyma , ja mam GS , no i 480 zł z dostawą
robertokot25 Opublikowano 11 Marca 2016 #9 Opublikowano 11 Marca 2016 i jak jeszcze się hajcuje? jaką to ma wartość opałową?
Gość berthold61 Opublikowano 12 Marca 2016 #10 Opublikowano 12 Marca 2016 podobno coś około 22 , paliło się od 13,30 do 22 potem wyłaczyłem pompy z podłogówki oraz obiegową i szło na grawitacji , rano o godz 6 , dwa kaloryfery (tyle mam) jeszcze były lekko ciepłe ok 40 st , nie jest żle , chyba dziś sprawdzę mieszając to z węglem , ale czy to do końca jest opłacalne nie jestem przekonany bo oni mają na składzie wegiel kostkę po 550 zł a węgiel to węgiel jak by nie patrzeć
robertokot25 Opublikowano 12 Marca 2016 #11 Opublikowano 12 Marca 2016 No tak Śląsk tam zupełnie inne ceny niż w innych regionach PL - raczej nie jest opłacalny ten brykiet jak masz takie ceny kostki - popiołu dużo z tego brykietu? jakieś spieki?
Gość berthold61 Opublikowano 12 Marca 2016 #12 Opublikowano 12 Marca 2016 spieków nie ma ale za to popiół ala mąka jest tego sporo
Gość Opublikowano 12 Marca 2016 #13 Opublikowano 12 Marca 2016 Zapłaciłeś 480zł za tonę sprasowanego mułu z KWK Rydułtowy/Anna (notabene najlepszy muł w Polsce) - na kopalni 240zł/tonę. 18Mj/kg 25%popiołu - "wiela wsodzisz, tela wyjmiesz" ;). Ten brykiet robi firma z Wodzisławia albo z Radlina, już nie pamiętam dokładnie. Też go kiedyś sprawdzałem w drugim domu w Rybniku, ale tylko kilka worków i dałem sobie spokój. Kostka po 550zł to prawdopodobnie tzw. Gruby II, albo po prostu grubszy orzech z KWK Knurów-Szczygłowice. JSW niesamowicie obniżyła ceny. Ten gruby kosztuje na wadze 492zł, orzech tylko 455zł. Dla Ciebie jedynym alternatywnym, wartym uwagi paliwem jest niechrzczony, czysty flotokoncentrat z KWK Marcel. Burdacki ma dobre ceny za transport i ewentualne workowanie - siedziba parę kilometrów od Marcela. Możesz u niego latem zamówić kilka ton flotu bezpośrednio z kopalni. Ja prawdopodobnie wezmę przez niego, bo nie każdy workuje, a ja chcę akurat zaworkowany. Już się z nim kontaktowałem i ceny za transport i workowanie ma w normie i masz gwarancję zakupu na wadze kopalnianej. Kiedyś już korzystałem z ich usług, jeszcze jak firmę prowadził senior. Mam o tyle komfort, że parę kilometrów ode mnie dwie inne firmy wożą flot wannami bezpośrednio z Marcela, więc mam duży wybór i gwarancję jakości. Pozostaje tylko kwestia kto zrobi lepszą cenę za 5-6 ton.
Gość berthold61 Opublikowano 12 Marca 2016 #14 Opublikowano 12 Marca 2016 ja do końca nie wiem jak mój kocioł by palił flot bo to typowy górniak , do mnie z Marcela aż tak daleko nie ma bo chyba z 20 km Cisek pod kędzierzynem , ale jak typowy węgiel jest po takich cenach to raczej węgiel mniej problemów i pilnowania , musiałbym worek flotu skołować na próbę , fakt tego chasio jest sporo prawie kibel z jednego dnia bo z węgla to dwie łopatki małe
Logan Opublikowano 21 Marca 2016 #15 Opublikowano 21 Marca 2016 I jak tam brykiet się sprawuje, trochę czasu minęło, temp. zewnętrzne w miarę stabilne to coś można powiedzieć.
Gość berthold61 Opublikowano 21 Marca 2016 #16 Opublikowano 21 Marca 2016 co zaobserwowałem to tak . do typowego grzania zwłaszcza podłogówki to średnio się to nadaje a może nawet dobrze bo nie osiągnie większej temp jak 40 st i szybko się to wypala , około 6 godz , natomiast jak wyłaczę podłogówkę oraz pompę obiegową i pracuje na samej grawitacji i ustawię na 80st to bardzo długo to trzyma, mowa o kaloryferach tylko, gdzieś około 24 godz może dłużej , tylko jednej rzeczy nie kumam ale to na inne pogaduszki- zostawiam na grawitacji i trzyma dobę a jak chodzi pompa obiegowa to tylko około 15 godz a temperatury te same , koniec końców jak bym miał same kaloryfery to brałbym to a podłogówka jednak przez 2-3 pierwsze godziny potrzebuje dużo pałera , nie kupię już tego tym bardziej że węgiel kosztuje tylko 70 zł więcej za tonę , muszę jeszcze sprawdzić flot
Gość Opublikowano 22 Marca 2016 #17 Opublikowano 22 Marca 2016 Na Rydułtowach, na wadze masz węgiel 30Mj/kg 7% popiołu po 450zł. Po co kombinujesz?
Gość berthold61 Opublikowano 22 Marca 2016 #18 Opublikowano 22 Marca 2016 hm , :) wiesz jak człowiek zagoniony remontem domu od czerwca zeszłego roku nonstop to jak gdzieś zobaczy coś to od razu musi sprawdzić , ale już wiem że nie wezmę tego
Ejno Opublikowano 5 Stycznia 2018 #19 Opublikowano 5 Stycznia 2018 A czy palił ktoś brykietem węglowym, który produkują i sprzedają w Dąbrowie Górniczej? 550zł tona, piszą, że z miału jest robiony+lepiszcze... Ogłoszenie jest na o..x.pl pod hasłem brykiet węglowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.