Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brykiet Węglowy Co To Jakaś Nowość

Gość berthold61

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

panowie w mojej miejscowości reklamowali skład opału i przy okazji ceny wegla 550zł oraz floty i inne ale zaciekawiło mnie , cytat brykiet węglowy najdłużej trzyma ciepło cena 480 zł tona , co to jest ? to co było kiedyś czyli muł czy flot zlepiony czy jakieś inne czy co gorsza  z brunatnego , jutro zadzwonię

Gość berthold61
Opublikowano

ja mam GS , zapytam jutro i chyba wezmę worek na próbę , kilka dni temu w lerua merlę wziołem worek brunatnego i spaliło się to w 3-4 godz na zwykłym węglu ta sama ilość wystarczyłaby na 2 dni

Opublikowano

Brykiet drzewny czy węglowy dobrej jakości jest najdroższym paliwem. Można go używać jak się ma kominek dla ozdoby i pali raz na miesiąc.

Gość berthold61
Opublikowano

dzwoniłem przed chwolą do nich i powiedzieli że oni sami robią ten brykiet węglowy z flotu i mułu , zamówiłem  1 tonę na próbę i o godz 13 dowiozą , zdam relacje jak to się pali , jak będzie dobrze to biorę zapas na następną zimę :rolleyes:  480 zł/tona plus 20 zł dowóz

Opublikowano

Bardzo tanio, obyś nie wtopił kasy. Wrzuć zdjęcia.

Gość berthold61
Opublikowano

ok będą , diabli wiedzą co to za opał , nie kupię to cały czas będę myślał dlaczego nie :D

Gość berthold61
Opublikowano

no to przywieżli i o godz 13,30 rozpaliłem i dosyć dobrze się to pali ale widać że to nie jest typowy węgiel , mniejsza kaloryczność , w obecnej chwili jeszcze się pali sądząc po ilości jaką dawałem węgiel to nie jest żle ale aby było lepiej to chyba muszę wyciągnąć szamotówki z kotła

post-63250-0-13539300-1457723718_thumb.jpgpost-63250-0-43704600-1457723757_thumb.jpg

gość co mi to przywoził powiedział że cały czas tym pali w dolniaku i twierdzi że bardzo długo trzyma , ja mam GS , no i 480 zł z dostawą

Gość berthold61
Opublikowano

podobno coś około 22 ,  paliło się od 13,30 do 22 potem wyłaczyłem pompy z podłogówki oraz obiegową i szło na grawitacji , rano o godz 6 , dwa kaloryfery (tyle mam) jeszcze były lekko ciepłe ok 40 st , nie jest żle , chyba dziś sprawdzę mieszając to z węglem , ale czy to do końca jest opłacalne nie jestem przekonany bo oni mają na składzie wegiel kostkę po 550 zł a węgiel to węgiel  jak by nie patrzeć

Gość berthold61
Opublikowano

spieków nie ma ale za to popiół ala mąka jest tego sporo

Opublikowano

Zapłaciłeś 480zł za tonę sprasowanego mułu z KWK Rydułtowy/Anna (notabene najlepszy muł w Polsce) - na kopalni 240zł/tonę. 18Mj/kg  25%popiołu - "wiela wsodzisz, tela wyjmiesz"  ;).

Ten brykiet robi firma z Wodzisławia albo z Radlina, już nie pamiętam dokładnie. Też go kiedyś sprawdzałem w drugim domu w Rybniku, ale tylko kilka worków i dałem sobie spokój.

Kostka po 550zł to prawdopodobnie tzw. Gruby II, albo po prostu grubszy orzech z KWK Knurów-Szczygłowice. JSW niesamowicie obniżyła ceny. Ten gruby kosztuje na wadze 492zł, orzech tylko 455zł. Dla Ciebie jedynym alternatywnym, wartym uwagi paliwem jest niechrzczony, czysty flotokoncentrat z KWK Marcel. Burdacki ma dobre ceny za transport i ewentualne workowanie - siedziba parę kilometrów od Marcela. Możesz u niego latem zamówić kilka ton flotu bezpośrednio z kopalni. Ja prawdopodobnie wezmę przez niego, bo nie każdy workuje, a ja chcę akurat zaworkowany.

Już się z nim kontaktowałem i ceny za transport i workowanie ma w normie i masz gwarancję zakupu na wadze kopalnianej. Kiedyś już korzystałem z ich usług, jeszcze jak firmę prowadził senior.

Mam o tyle komfort, że parę kilometrów ode mnie dwie inne firmy wożą flot wannami bezpośrednio z Marcela, więc mam duży wybór i gwarancję jakości. Pozostaje tylko kwestia kto zrobi lepszą cenę za 5-6 ton.

Gość berthold61
Opublikowano

ja do końca nie wiem jak mój kocioł by palił flot bo to typowy górniak , do mnie z Marcela aż tak daleko nie ma bo chyba z 20 km Cisek pod kędzierzynem , ale jak typowy węgiel jest po takich cenach to raczej węgiel mniej problemów i pilnowania , musiałbym worek flotu skołować na próbę , fakt tego chasio jest sporo prawie kibel z jednego dnia bo z węgla to dwie łopatki małe

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I jak tam brykiet się sprawuje, trochę czasu minęło, temp. zewnętrzne w miarę stabilne to coś można powiedzieć.

Gość berthold61
Opublikowano

co zaobserwowałem to tak . do typowego grzania zwłaszcza podłogówki to średnio się to nadaje a może nawet dobrze bo nie osiągnie większej temp jak 40 st i szybko się to wypala ,  około 6 godz , natomiast jak wyłaczę podłogówkę oraz pompę obiegową i pracuje na samej grawitacji i ustawię na 80st to bardzo długo to trzyma, mowa o kaloryferach tylko, gdzieś około 24 godz może dłużej , tylko jednej rzeczy nie kumam ale to na inne pogaduszki-  zostawiam na grawitacji i trzyma dobę a jak chodzi pompa obiegowa to tylko około 15 godz a temperatury te same , koniec końców jak bym miał same kaloryfery to brałbym to a podłogówka jednak przez 2-3 pierwsze godziny potrzebuje dużo pałera , nie kupię już tego tym bardziej że węgiel kosztuje tylko 70 zł więcej za tonę , muszę jeszcze sprawdzić flot

Opublikowano

Na Rydułtowach, na wadze masz węgiel 30Mj/kg 7% popiołu po 450zł. Po co kombinujesz?

Gość berthold61
Opublikowano

hm , :)  wiesz jak człowiek zagoniony remontem domu od czerwca zeszłego roku nonstop to jak gdzieś zobaczy coś to od razu musi sprawdzić , ale już wiem że nie wezmę tego

• 1 rok później...
Opublikowano

A czy palił ktoś brykietem węglowym, który produkują i sprzedają w Dąbrowie Górniczej? 550zł tona, piszą, że z miału jest robiony+lepiszcze... Ogłoszenie jest na o..x.pl pod hasłem brykiet węglowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.