xxrafalxx Opublikowano 7 Marca 2016 #1 Opublikowano 7 Marca 2016 Witam! Chce dać pompę do cyrkulacji cwu. W drzwiach do łazienki mam kontaktron i chcę żeby on mi włączał na ok 5s pompę. Z bojlera do łazienki mam około 10m rury 3/4. Jakiej średnicy dać rurę cyrkulacyjną. I jaką pompę żeby dała sobie radę i hałasu bardzo nie robiła? Robił może Ktoś z Was coś podobnego?
Gość Digitrax Opublikowano 7 Marca 2016 #2 Opublikowano 7 Marca 2016 Wystarczy rurka półcalowa lub jak robisz w plastyku to PEX 16. Pompa każda do cyrkulacji czyli taka, która ma atest do wody pitnej. Np mosiężna Grundfosa.
xxrafalxx Opublikowano 8 Marca 2016 Autor #3 Opublikowano 8 Marca 2016 Próbował może ktoś z Was z pompą CO ? Ponieważ potrzebuję duży przepływ, chciałbym mieć ciepłą wodę po około 5 sekundach
Gość Digitrax Opublikowano 8 Marca 2016 #4 Opublikowano 8 Marca 2016 Pompa CO nie nadaje się do cyrkulacji ! Czas zależny jest nie od wydajności pompy (ona pracuje stale) ale od tego jak daleko kończy się cyrkulacja od punktu poboru wody.
sambor Opublikowano 8 Marca 2016 #5 Opublikowano 8 Marca 2016 Są pompy do CO ze stali nierdzewnej , ale to inne ceny np Alpha 2 LN za ok 2000zl. - ta się nada, tylko po co? Wymyśliłeś bzdurę to trzeba za nią odpowiednio zaplacić
PawelPe Opublikowano 10 Marca 2016 #6 Opublikowano 10 Marca 2016 Moim zdaniem: 5 sekund to zdecydowanie zbyt mało. Raczej 25. Oblicz ile wychłodzonej wody zalega w rurach, sprawdź w charakterystykach pomp, jakie mają wydajności i będziesz wiedział ile czasu potrzeba. Uprzedzając pytanie - nie mam pojęcia jaką wysokość podnoszenia przyjąć. Ja przyjąłem 0.5 metra, ale to "na czuja" i bardziej po to by porównać wydajności różnych modeli. Co się stanie jak ktoś wychodząc z łazienki, pozostawi drzwi otwarte? Pompa będzie działała cały czas, czy wyłączy się po zadanym czasie i wejście kolejnej osoby nie załączy jej? To musi być bardziej wyrafinowane rozwiązanie. Może raczej czujka ruchu, na przykład jeszcze przed drzwiami od łazienki, by dać jak najwięcej czasu cyrkulacji? Sam jestem na podobnym etapie i również zastanawiam się, jak to wszystko skonfigurować by było i wygodnie i ekonomicznie.
xxrafalxx Opublikowano 11 Marca 2016 Autor #7 Opublikowano 11 Marca 2016 Ze sterowaniem nie ma problemu, ponieważ kontaktron w drzwiach podepnę pod centrale alarmową. Wtedy pompa by się załączała naruszeniem(otworzeniem drzwi) na określony czas i nie częściej załóżmy np. 20 minut. Spróbuję na zwykłej pompie CO, bo wydajne pompy cyrkulacyjne są za drogie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.