Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Jako że jestem nowy na forum, chciałbym się przywitać i zapytać Was jakie są objawy uszkodzonego ślimaka.

Pytam dlatego ponieważ nigdzie nie znalazłem konkretnych odpowiedzi i uznałem że może ktoś z Was mi odpowie. Ostatnio zauważyłem znaczący spadek szybkości podawania paliwa (aktualnie aby nie wygasło palenisko ustawienia mam następujące: podawanie: 25 przerwa 35 :blink: piec wyczyszczony + wyczyszczony dolot powietrza) oraz w retorcie mam więcej miału niż groszku (tak jakby ślimak mielił paliwo) co oczywiście skutkuje gigant kalafiorami. Nawet zaraz po wyczyszczeniu podczas napełniania retorty na ręcznym podawaniu widać miał i kilka groszków. Do tej pory piec chodził bez zarzutu, objawy pojawiły się ok 4 dni temu.

Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam

 

Mariusz

 

Opublikowano

z tydzień temu wymieniałem u siebie ślimak, objawy podobne, zmielony groszek i mnóstwo kalafiorów, u mnie to wręcz się zapychało w kolanie retorty i zrywała się zawleczka. A wyjmowałeś ślimak? u mnie zużyty był zatemperowany jak ołówek.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Najprosciej to wygasic kociol i wyjac slimak. A to co opisujesz moze miec miejsce. Tzn z tym mialem.

Opublikowano

Według mnie to gdyby ślimak był zużyty czyli miał powycierane lub przerdzewiałe  blachy to nie powinien wogóle podawać a nie wręcz mielić ???

A jeśli nawet to jakie znaczenie ma zużycie ślimaka na proces spalania dlaczego niby nagle węgiel z powodu ślimaka miałby się żużlowac ????

Czy przypadkiem nie zasypałeś jakimś gównianym węglem który się kruszy  i spala właśnie tworząc kalafiory

Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

Mialem takie objawy i wlasnie wegiel byl pomielony. Za kilka dni slimak sie ukrecil calkowicie a w kotle zgaslo. Mielenie wystepuje z racji zdarcia pletwy podajacej na pewnym odcinku do zera. Zeby to odsunac w czasie nalezy unikac schodzenia zaru w dol palnika i wrzucac suchy wegiel..

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano

Ślimak ko

 

Według mnie to gdyby ślimak był zużyty czyli miał powycierane lub przerdzewiałe  blachy to nie powinien wogóle podawać a nie wręcz mielić ???

A jeśli nawet to jakie znaczenie ma zużycie ślimaka na proces spalania dlaczego niby nagle węgiel z powodu ślimaka miałby się żużlowac ????

Czy przypadkiem nie zasypałeś jakimś gównianym węglem który się kruszy  i spala właśnie tworząc kalafiory

 

Tak jak inni piszą są takie objawy [zwykle występuje mielenie ekogroszku a z czasem dochodzi do zrywania zawleczki], ponieważ ślimak koroduje mniej więcej w 2/3 długości i tam zaczyna brakować 2,3 zwojów, reszta jest cała.

 

W tych 2/3 następuje odparowanie wody z węgla od temperatury palnika i dlatego tam najbardziej rdzewieje.

 

Najłatwiej sprawdzić ślimak wypalając węgiel z zasobnika do końca, potem wystarczy odkręcić motoreduktor i wyciągnąć razem z nim ślimak jeśli zawleczkę trudno wyjąć [tylko na kabel zasilający trzeba uważać].

Wystarczy wyciągnąć część i zaglądać do zasobnika czy są wszystkie zwoje - tu uwaga bo niektóre ślimaki pod koniec mają przerwę w uzwojeniu a potem przeciwzwój.

Opublikowano

Tak jak poprzednicy mówią - jest to łatwa operacja a jak piec ma kilka lat to najlepiej już zamów sobie ślimak  - jak będzie jeszcze ok to ci nie zginie - zostanie na zapas. Co jeszcze zrób ? Wymień kondensator silnika motoreduktora - tam jest taka plastikowa puszka - odkręć, spisz parametry i kup taki sam w sklepie elektrycznym - kondensatory też się zużywają co objawia się tym że silnik więcej buczy niż pracuje a co za tym idzie podaje mniej.

  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

W zeszłym roku zdemontowałem ślimak bo przerdzewiał zbiornik paliwa i cząstki blachy dostał się do ślimaka.Piec miał wtedy 6 lat a ślimak był "oryginalny". ponieważ został porysowany przez blachę zeszlifowałem lekko czoło "zwojów" pilnikiem a resztę porządnie wyczyściłem szczotką drucianą. Na całej długości zwoje i średnica "pręta" była taka sama. całość wchodzi w rurę do retorty w sposób lekki z drobnym luzem bocznym. W trakcie spalania pokazywało się trochę miału. niestety był to miał z paliwa. W przypadku uszkodzenia ślimaka lub jego blokady pierwsza rzecz która się rwie to klin-kiedyś "dostałem "w paliwie gwóźdź i musiałem wymienić klin i odblokować ślimak. Osobiście stosuję zasadę aby palić "suchym " węglem w domu jest zawsze 5-6 worków węgla które się "susza ". Świeży pozostaje obok następnej dostawy.   

Opublikowano

Tak jak poprzednicy mówią - jest to łatwa operacja a jak piec ma kilka lat to najlepiej już zamów sobie ślimak  - jak będzie jeszcze ok to ci nie zginie - zostanie na zapas. Co jeszcze zrób ? Wymień kondensator silnika motoreduktora - tam jest taka plastikowa puszka - odkręć, spisz parametry i kup taki sam w sklepie elektrycznym - kondensatory też się zużywają co objawia się tym że silnik więcej buczy niż pracuje a co za tym idzie podaje mniej.

uszkodzony kondensator spowoduje(fizycznie) przepalanie silnika-ze względu na obciążenie mechaniczne. a nie nierówne podawanie paliwa.

  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam podepnę się pod temat,u mnie ślimak jest mniejszy co do rury w której ten ślimak jest jakieś około 1 cm ,taki założył mi fachman,i co czy może to być przyczyna ze na połowie retorty po wypchnięciu ekogrochu przez ślimak z lewej strony retorty jest zmielony ekogroszek,i słabiej się pali po tej stronie......

Opublikowano

Witam Kolegów.

Wymieniałem ślimak w piecu u sąsiada w zeszłym roku. Rozkręciłem reduktor, ale ledwo wyciągnąłem. Dodam że piec chodził 7 sezonów a objawy identyczne jak opisujecie, mielenie i zrywanie zawleczki co kilka dni. Mając nadzieję że ślimak jest wyżarty przez rdzę został zakupiony nowy, i wielce się zdziwiłem jak zobaczyłem w części 2/3 długości kilka różnych drutów i drucików porwanych i owiniętych na ślimaku.Oczywiście kupiony zapasowy został założony, jednak ten 7-letni jeszcze ze 3-4 sezony by pokręcił się. Ot taka sobie historyja z życia wzięta....

Pozdrawiam palaczy i palących. YARO

  • 3 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.