sambor Opublikowano 11 Marca 2016 #126 Opublikowano 11 Marca 2016 Nic nie zaleje, tylko trzeba poustawiać biegi pomp tak aby były odpowiednie czasy pracy. Przy buforze jest identycznie, a nawet gorzej - więcej wody o pojemność bufora.
pospisz Opublikowano 11 Marca 2016 #127 Opublikowano 11 Marca 2016 Czyli praca cykliczna pomp w obiegach CO , będę miał z tym problem przy SPP v2 i dodatkowych panelach trzeba będzie dokupić sterowniki do pomp cyrkulacyjnych , obiegi CO są sterowane raczej start stop .
tomaszzakopane Opublikowano 11 Marca 2016 Autor #128 Opublikowano 11 Marca 2016 Można wiedzieć dlaczego wywaliłes 4d?
pospisz Opublikowano 11 Marca 2016 #129 Opublikowano 11 Marca 2016 Tradycyjny błąd większości instalatorów zbyt mały przekrój zaworu i brak pracy grawitacyjnej = zero ochrony powrotu wyższa delta zamiast oszczędności tylko wyższe spalanie . Instalacja im prostsza tym efektywniejsza tak jak w schemacie Sambora . Poszukaj tematu na forum wyższość zaworu 3d nad 4d to wszystko wyjaśnia .
tomaszzakopane Opublikowano 11 Marca 2016 Autor #130 Opublikowano 11 Marca 2016 post-18578-0-79071200-1436345936.jpg Czyli Sambor robimy wedlog tego schematu plus CWU i będzie ok
sambor Opublikowano 11 Marca 2016 #131 Opublikowano 11 Marca 2016 Dokładnie wg tego + naczynie wpięte do kotła. Nic nie pisałeś o naczyniu wzbiorczym? Gdzie ono jest wpięte ?
tomaszzakopane Opublikowano 11 Marca 2016 Autor #132 Opublikowano 11 Marca 2016 Naczynie wzbiorcze jest jakieś 1 1.5 metra nad najwyższym grzejnikiem drabinkowym który jest w łazience. Do tej pory jest na rurze 1/2" a czesc 15 miedz wpietej do powrotu Wiem że niby źle ale tak jest ze 30 lat i nic złego się nie stało mimo tego że żona kilka razy zagotowała piec Wiem że musi być bezpośrednio na zasilaniu ale czy wystarczy rurka 18 czy 15 oczywiście robię na miedzi
tomaszzakopane Opublikowano 12 Marca 2016 Autor #134 Opublikowano 12 Marca 2016 czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego taka duża średnica i dlaczego podpięta do zasilania? przecież grawitacja będzie grzała zbiornik wyrównawczy
hajtaler428 Opublikowano 12 Marca 2016 #135 Opublikowano 12 Marca 2016 Średnica taka bo taki jest przepis. W naczyniu nie ma obiegu i nie jest grzane. Podłączasz do zasilania bo w razie zagotowania para uchodzi do góry najkrótszą drogą do naczynia
tomaszzakopane Opublikowano 12 Marca 2016 Autor #136 Opublikowano 12 Marca 2016 Pytanie zasadnicze czy nawet jeśli bym chciał to uda mi się zagotować piec na pellet? Przecież jest zabezpieczenie termiczne które wyłącza piec w razie osiągnięcia krytycznych temperatur
sambor Opublikowano 12 Marca 2016 #137 Opublikowano 12 Marca 2016 A jakie będziesz miał zabezpieczenie przed wzrostem objętości wody? Daj naczynie przeponowe 25l + zaw bezp 1,5 bar to będzie bez tej rury i naczynia na strychu. Cenowo wyjdzie podobnie
hajtaler428 Opublikowano 12 Marca 2016 #138 Opublikowano 12 Marca 2016 Wszystkie kotły teraz mają zabezpieczenia, jednak każde zabezpieczenie oparte na czujnikach i elektronice może kiedyś zawieść - ktoś tu na forum się "chwalił" że przy nowym kotle padł czujnik temperatury kotła. Do tego miał źle podłączone naczynie i rozwaliło mu kocioł i kawał instalacji. Pozatym prawo wymaga zabezpieczenia instalacji przez podłączenie naczynia i nie ma dyskusji
tomaszzakopane Opublikowano 12 Marca 2016 Autor #139 Opublikowano 12 Marca 2016 A jakie będziesz miał zabezpieczenie przed wzrostem objętości wody? przelew w naczyniu ? w piecu mam zawór bezpieczeństwa 1.5 bara nie chce likwidować naczynia czy coś w tym stylu tylko rura 28 :angry: pozatym wyłącznik STB to raczej zabezpieczenie od zabezpieczeń raczej nie elektroniczne
sambor Opublikowano 12 Marca 2016 #140 Opublikowano 12 Marca 2016 To są akurat przepisy bezpieczeństwa i na to nie ma przebacz, natomiast co ty zrobisz to już twoja sprawa. Koledzy cię poinformowali jak wygląda problem zabezpieczenia pracy kotła od strony prawnej i jakie mogą być skutki twojej decyzji, która w przy zbiegu złych okoliczności uderzy w ciebie.
pospisz Opublikowano 12 Marca 2016 #141 Opublikowano 12 Marca 2016 Myślę że skoro się już zdecydowałeś na rozwiązanie sposobu rozprowadzenia instalacji , to teraz trzeba by było się zastanowić w jaki sposób dobrze ustawić przepływy w niej jeżeli masz instalację grzejnikową bez podłogówek tak jak ja. Moim zdaniem jest to następne 50% potrzebne do sukcesu w optymalizacji spalania . Tak że drugie pytanie do samego mistrza jak to zrobić może zaworami do regulacji przepływu na samych pionach bo z nastawami wstępnymi na grzejnikach też trzeba mieć większe pojęcie , może jest jakiś banalny sposób dla laika.
tomaszzakopane Opublikowano 12 Marca 2016 Autor #142 Opublikowano 12 Marca 2016 Podłogówki jak wcześniej pisałem mam tylko 5m2 w łazience do ustawiania przepływów jeszcze trochę bo na razie pogoda nie pozwala na zdemontowanie starego pieca i części instalacji ale jest światełko w tunelu bo od czwartku ma podobno być ciepło a co do przepływów czy chodzi ci o drugi zawór 3 d ? bo pierwszy otworzy się po osiągnięciu 55 stopni i nie ma tam co regulować
sambor Opublikowano 13 Marca 2016 #143 Opublikowano 13 Marca 2016 , to teraz trzeba by było się zastanowić w jaki sposób dobrze ustawić przepływy w niej jeżeli masz instalację grzejnikową bez podłogówek tak jak ja. Kolega Tomasz zmienia tylko układ kotłowni , instalacja zostaje stara. W tym przypadku należy początkowo pozostać na starych nastawach grzejników - przecież grzały. Cała regulacja układu ze sprzęgłem to nastawy pomp tak aby pompa kotłowa miała wydajność większą od sumarycznej wydajności pomp odbiorczych o 10- 20%. Taka nastawa ma na celu zminimalizowanie przepływu wstecznego przez sprzęgło.
odpowietrznik Opublikowano 13 Marca 2016 #144 Opublikowano 13 Marca 2016 Podłogówki jak wcześniej pisałem mam tylko 5m2 w łazience do ustawiania przepływów jeszcze trochę bo na razie pogoda nie pozwala na zdemontowanie starego pieca i części instalacji ale jest światełko w tunelu bo od czwartku ma podobno być ciepło a co do przepływów czy chodzi ci o drugi zawór 3 d ? bo pierwszy otworzy się po osiągnięciu 55 stopni i nie ma tam co regulować Jak podłogówki jest tylko 5m2 to zrobić to na RTL-u
tomaszzakopane Opublikowano 13 Marca 2016 Autor #145 Opublikowano 13 Marca 2016 Co do tych przepływów to w jaki sposób się je ustawia ?
sambor Opublikowano 13 Marca 2016 #146 Opublikowano 13 Marca 2016 Na grzejnikach to wiadomo - kryza albo regulacja wstępna na zaworach. Na układzie sprzęgła - ustawiamy pompy od najniższego biegu tak aby grzejniki prawidłowo grzały oraz działał zaw 3-D na powrocie kotła.
pospisz Opublikowano 13 Marca 2016 #147 Opublikowano 13 Marca 2016 Bardziej chodziło mi o to że przy instalacji grzejnikowej mamy różne przekroje rur i te przepływy są inne w zależności ile grzejników jest podłączone do danej gałęzi a chciałbym żeby to działało perfekcyjnie i czy można zastosować rozdzielacze do podłogówki z rotametrami i ustawić przepływy bo nie spotkałem się z rozdzielaczami z rotametrami do grzejników . Nastawy wstępne ustawia się na czuja albo trzeba uwzględnić wiele zmiennych przy wyliczeniach mocy ,delty i innych a tabele są nie adekwatne bo teraz to przeważnie albo 65/55 albo 55/45 i to wszystko zmienia. Wniosek mój jak najmniejszy przepływ , jak najmniejsza delta to najniższe spalanie .
sambor Opublikowano 13 Marca 2016 #148 Opublikowano 13 Marca 2016 Wniosek mój jak najmniejszy przepływ , jak najmniejsza delta to najniższe spalanie . Ameryki nie odkryłeś -iloczyn delty i przepływu to moc odbierana przez instalację - im mniejsza moc odbiorów tym mniejsze moc pobierana i mniejsze spalanie.
pospisz Opublikowano 13 Marca 2016 #149 Opublikowano 13 Marca 2016 To jak możemy pomóc sobie żeby ten wynik uzyskać może druga cześć schematu za zaworem 3d .
tomaszzakopane Opublikowano 13 Marca 2016 Autor #150 Opublikowano 13 Marca 2016 Powiedzcie czy rura 28 w obiegu kotłowym będzie ok?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.