hajtaler428 Opublikowano 10 Marca 2016 #101 Opublikowano 10 Marca 2016 Ale ja nie pisałem o 65 . Przeczytaj mój post jeszcze raz
Gość Visitor1230 Opublikowano 10 Marca 2016 #102 Opublikowano 10 Marca 2016 Caly czas byla mowa o 60 stopniach zabezpieczenia. Czyli logicznym jest to, ze cokolwiek co pojdzie na grzejniki musi byc powyzej tej temp.
hajtaler428 Opublikowano 10 Marca 2016 #103 Opublikowano 10 Marca 2016 Teraz jesteśmy przy opcji ze sprzęgłem więc coś przegapiłeś chyba. Jak dasz TZM to wydasz 300 zl i sobie obniżysz temp CO w zakresie 45-65st a kamforową zapewniają termostaty na grzejnikach. Po co tu pogodowka?
tomaszzakopane Opublikowano 10 Marca 2016 Autor #104 Opublikowano 10 Marca 2016 Po co tu pogodowka? o jaką podłogówke tu chodzi bo już zaczynam się gubić powoli
hajtaler428 Opublikowano 11 Marca 2016 #105 Opublikowano 11 Marca 2016 Pogodówka. Zawór 3d z siłownikiem i sterownik który sam ustawia zawór aby domieszać wodę do temp uzależnionej od temp zewnętrznej
tomaszzakopane Opublikowano 11 Marca 2016 Autor #106 Opublikowano 11 Marca 2016 Coraz bardziej się waham co zrobić wszyscy u których byłem oglądać kotłownie mają zawory 4d Trochę boję się że moja instalacja będzie zbyt skomplikowana a jak ktoś wcześniej pisał im prościej tym lepiej
Gość Visitor1230 Opublikowano 11 Marca 2016 #107 Opublikowano 11 Marca 2016 To mozesz zamontowac sobie 4D. Bedzie to dzialalo z tym ze nie tak optymalnie jak zabezpieczenie, sprzeglo i 3D na obiegu grzejnikowym w kwestii zabezpieczenia temp powrotu. Wrzucam wizualizacje jak to dziala w praktyce. Pogodowka podlaczona do silownika zaworu sprawia ze regulujesz temperatura na obieg grzejnikowy zaleznie od temperatury na zewnatrz. U mnie dla przykladu teraz na grzejniki idzie 33 stopnie a w domu mam 22,3. Plus taki ze kociol wygrzany na 76 w tej chwili a powrot 51. Sterowanie zaworem zalezy od mozliwosci sterownika. Raz sobie ustawisz krzywa pogodowa. Tzn. jaka temp. ma isc na grzejniki przy 10, 0, -10 i -20 stopniach na zewnatrz. I silownik mieszacza ustawia podmieszanie. Moj sterownik powiazalem ze sterownikiem pokojowym. I w przypadku dogrzania pomieszczen sterownik mieszacza nie wylacza pomki a obniza obieg grzejnikowy o 7 stopni od aktualnie ustawionej temperatury na obiegu przez pogodowke Gdy temperatura w pomieszczeniach spadnie to temperatura na grzejnikach podnos sie znowu do zadanej przez pogodowke. Wyglada na skomplikowany zestaw a w rzeczywistosci jest prosta zasada jak drut. Sterowanie mieszacza moze byc realizowane przez sterownik kotla albo autonomiczny. Plus taki takich ustawien, ze grzejniki caly czas odbieraja cieplo z kotla bardziej lub mniej intensywnie.
tomaszzakopane Opublikowano 11 Marca 2016 Autor #108 Opublikowano 11 Marca 2016 Wszystko pięknie tylko kolega Sambor napisał cyt." Jak chcesz palić 40 50 kg pelletu na dobę i produkować smole to załóż 4d"
Gość Visitor1230 Opublikowano 11 Marca 2016 #109 Opublikowano 11 Marca 2016 Kolega Sambor przejaskrawil troche zeby dotrzec do swiadomosci. Jezeli zdecydujesz sie na 3D i sprzeglo, bedziesz mial swiety spokoj. Jezeli na 4D to musisz utrzymac wyzsza temperature na kotle. I tez bedziesz mial spokoj. Co prawda mam wegiel a nie pellet ale powiem z doswiadczenia ze problem sadzy moze wystapic. Po zamontowaniu 4d u siebie ( wczwsniej mialem bufor w totalnie spieprzonej przez fachowcow instalacji) zszedlem z temp. kotla na 60 stopni. Nie zdawalem sobie sprawy co oznacza zimny powrot. Kociol zatkal sie doslownie sadza w trzy dni. Po podniesieniu temp na kotle problem zniknal. Jezeli zamontujesz 4d to wazne zeby obieg kotlowy byl mozliwie krotki i bez kombinowanych zakretow, zawor na wysokosci wyjscia z kotla a srednica taka jak przylacze na kotle.
hajtaler428 Opublikowano 11 Marca 2016 #110 Opublikowano 11 Marca 2016 Tylko że kolega pisał że ma wyjścia z kotła 1" więc przy zaworze 4d 1" nie obejdzie się bez pompy w obiegu kotłowym
Gość Visitor1230 Opublikowano 11 Marca 2016 #111 Opublikowano 11 Marca 2016 A to sie zgadza. Tak patrze na twoj link na esterowniku. Jak to jest mozliwe, ze pomimo wyjscia z kotla na 74 stopnie powrot masz 31? Masz instalacje bez jakiegokolwiek mieszacza?
hajtaler428 Opublikowano 11 Marca 2016 #112 Opublikowano 11 Marca 2016 A to jest w przypadku jak kocioł się odstawi i pompa się wyłączy. Czujnik powrotu mam za pompą na pionowym odcinku bo przy samym kotle nie było miejsca. Dlatego taki odczyt. Mam zawór VTC 55 st z pompą na powrocie
tomaszzakopane Opublikowano 11 Marca 2016 Autor #113 Opublikowano 11 Marca 2016 o grawitacji w obiegu kotłowym raczej mowy nie ma ze względu na budowe wymiennika
Gość Digitrax Opublikowano 11 Marca 2016 #114 Opublikowano 11 Marca 2016 Visitor nie mąć już z tym zaworem 4D. Przereklamowane badziewie ! Tomasz rób to jak już masz materiały: 2 zawory, 2 pompy i sprzęgło. Będzie hulać w idealnych warunkach dla kotła z jednoczesną regulacją obiegu CO. tego zawór 4D jednocześnie nie zrobi. Nie raz były podawane przyczyny tego stanu. Koniec kropka AMEN.
sambor Opublikowano 11 Marca 2016 #115 Opublikowano 11 Marca 2016 Natomiast ja mam pytanie : czy kocioł już masz?
tomaszzakopane Opublikowano 11 Marca 2016 Autor #116 Opublikowano 11 Marca 2016 Kocioł i sprzęgło już jest + checi co z tego wyjdzie zobaczymy :D a dlaczego Pytasz ? nie pisz tylko ze kocioł zly ! zawor też jest ten http://allegro.pl/show_item.php?item=5940504843 Kolego Sambor zaufałem ci zobaczymy co z tego bedzie czy ten drugi może być ten czy lepiej 5/4? http://allegro.pl/zawor-mieszajacy-3-drogowy-1-cal-herz-q4-i5812302664.html czy ten sporo droższy dlaczego nie wiem http://allegro.pl/zawor-trojdrozny-3-drogowy-afriso-5-4-1-1-4-cal-i5126870725.html
sambor Opublikowano 11 Marca 2016 #117 Opublikowano 11 Marca 2016 Po kolei od końca : Zaw 3-D za sprzęgłem wystarczy 1", na początek wystarczy ręczne sterowanie, później można dostawić siłownik i sterownik, ale do grzejników to zbędny wydatek. Zawór na powrocie powinien być termostatyczny ok 55C, czyli ten VTC wystaczy. Natomiast nie wiem dlaczego kupiłeś kocioł z malutkim zbiornikiem paliwa i minimalnym wymiennikiem. Nie piszę, że to zły wybór, ale np 12kW z zasobnikiem zewnętrznym byłaby lepsza, a palnik jest w obu ten sam, tak samo jak automatyka.
tomaszzakopane Opublikowano 11 Marca 2016 Autor #118 Opublikowano 11 Marca 2016 Kocioł kupiłem trochę przez przypadek od znajomego za pół ceny bo założył gas ma przepalone 5 ton pelletu wiec prawie nówka sztuka Nie napisałeś czy zawór Hertz czy Afriso czy bez różnicy?
sambor Opublikowano 11 Marca 2016 #119 Opublikowano 11 Marca 2016 Afriso jest lepsze, ale szukaj 1", 5/4 jest za duże do tej instalacji co masz - 5-6 grzejników, będzie trudniej ustawiać dokładną temp. A te 5 ton przepalił przez jaki czas? u mnie to starcza na 2 obecne zimy
tomaszzakopane Opublikowano 11 Marca 2016 Autor #120 Opublikowano 11 Marca 2016 dokładnie tez 2 sezony
CooleR Opublikowano 11 Marca 2016 #121 Opublikowano 11 Marca 2016 tomaszzakopane, za sprzęgłem na grzejniki można również założyć zawór termostatyczny np 40-60 st C, dzięki temu masz za sprzęgłem obniżoną temp na instalację. działa to tak ala 3d + siłownik + sterowanie. korzyść taka że na grzejniki idzie cały czas temp którą ustawisz. żeby była jasność 3d+siłownik+sterownik pogodowy to lepsze rozwiązanie ale droższe, tylko w przypadku 2 obiegów, grzejniki i o.p. nie każdy sterownik da radę na 2 siłowniki, a to znowu podraża zabawę. u mnie za sprzęgłem są 2 zawory termostatyczne, jeden na grzejniki i drugi na o.p., jestem zadowolony i nic nie będę zmieniał. moja instalacja miała już wszystkie cuda na kiju i na chwilę obecną mam to co powinienem mieć od samego początku
pospisz Opublikowano 11 Marca 2016 #122 Opublikowano 11 Marca 2016 Trochę wtrącę się w temat bo też jestem zainteresowany przerobieniem instalacji w taki sposób ze sprzęgłem hydraulicznym jednak chcę mieć osobne piony jakby 1 i 2 piętro osobno z założonym regulatorami pokojowymi , instalacja tylko grzejnikowa za to mocno przewymiarowana i mam obawy że po zatrzymaniu pomp przez regulator i dużym zładzie wody sprzęgło zostanie zalane ogromną ilością zimnej wody . Czy w moim przypadku nie lepsze by było założenie małego bufora 200-300 litrów w funkcji sprzęgła .
CooleR Opublikowano 11 Marca 2016 #123 Opublikowano 11 Marca 2016 pospisz, ale w czym jest problem? przy dużym zładzie lepiej sprawdzą się głowice na grzejnikach lub pogodowe sterowanie na grzejniki + dodatkowo wzorowy wykonany obieg kotłowy z zaworem 4D
odpowietrznik Opublikowano 11 Marca 2016 #124 Opublikowano 11 Marca 2016 Z tego co podaje producent czyli ESBE wystarczyłby VTC serii 300 jest do mocy kotłów do 30KW
pospisz Opublikowano 11 Marca 2016 #125 Opublikowano 11 Marca 2016 Głowice mam , zawór 4D miałem został wyrzucony , jest obieg kotłowy z pompą , planuje założyć 3d z siłownikiem do regulacji pogodowej za sprzęgłem tak jak w schemacie Sambora pytanie brzmi lepsze sprzęgło czy mały bufor . Po zatrzymaniu pomp i dłuższym postoju kocioł a w tym przypadku sprzęgło bezpośrednio zostanie zalane zładem wychłodzonej wody powodując grzanie przez 2-3 h na 100% mocy tego zładu nie generując oszczędności w spalaniu kotła z podajnikiem .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.