Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zużycie Gazu W Ostatnie Mrozy... Jakie Spostrzeżenia ?

Wiadomość dodana przez marcin,

Podając zużycie gazu proszę upewnić się że w profilu lub w poście podane są co najmniej powierzchnia ogrzewania, rodzaj budynku i jego ocieplenie. Posty zawierające tylko liczbę m3 lub kWh będą usuwane.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

70m3 paździrnik

110 m3 listopad

Opublikowano

Macie jakieś doświadczenie z obrotami pompy w kotle?Automat utrzymuje obroty na minimalnym poziomie, jednak  według mnie większy przepływ to większy odbiór ciepła z wymiennika, czy można nastawić obroty pompy ręcznie na stałą wartość? Wcześniej obniżyłem moc kotła , i pozmieniałem parę parametrów. Dodatkowo wentyluję poddasze nieużytkowe, na pewno zmniejszyło się zużycie gazu. Październik -listopad 350m3, dom 3 kondygnacje 200m2  , słabo ocieplony.

Opublikowano

W moim kotle można, na pewno masz w instrukcji dane na temat pompy.

Opublikowano

Ok znalazłem ale pytanie czy zmienialiście coś ręcznie bo moim zdaniem automat trzyma za niskie obroty. Na ręcznych nastawach testuję od 2 dni i jest lepszy odbiór ciepła,wyższa temp. CO I większy przepływ przy podobnych zużyciach gazu.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Za grudzień 230 m3 .

Trzydzieści metrów więcej do zeszłego roku.

Chyba mam ustawioną ciut wyżej temp. no i te wiatry z wilgocią robią swoje .

Opublikowano

gaz jest gorszej jakosci palniki pala z mniejsza mocą to widac przy przegladach kotłowni

a racji że wszytko jest w jednych rekach to nie ma sie do kogo odwołać bo wg dostawcy wszytko jest ok a na palnikach widac ze nie pali na niebiesko tyko na żółto lub pomarańczowo   ludzie sie skarzą na przepływkach że woda jest zimniejsza wiec i zuzycie gazu w metrach rośnie

Opublikowano

październik - grudzień 600 m3. Komfort cieplny lepszy niż przy zasypowym, nad ranem ciepło. 1 wolne pomieszczenie. Brak popiołu i pyłu. W tym roku wyjazd z rodziną w góry na kilka dni bez stresu, że będzie lodówka. Zobaczymy jak przymrozi bo na razie do -10 w nocy było .

Opublikowano

Listopad -grudzeień 430m3 . więcej o 50 niż w zeszłym roku w analogicznym okresie , bardzo często pizga wiatr wydmuchując ciepło z domu, mało słonecznych dni no i faktycznie przy gotowaniu obiadu gaz pali się często na pomarańczowo.

Opublikowano

tylko tak spytam delikatnie gdzie ty masz gaz dla domu po 2zł ???? albo podaj przykładowy rachunek

Opublikowano

To zależy od zużycia , u mnie przy zużyciu rocznym około 2100 m3 średnia cena 1 m3 gazu ze wszystkimi opłatami wychodzi 2,12 zł ,tak mniej więcej przy zużyciu 2400-2500 m3 rocznie cena zbliży się do 2 zł.

Opublikowano

Do kolegi automatyk , na ostatniej fakturze po podzieleniu kwoty przez ilośc zużytych metrów sześć cena za metr gazu wyszła 1,99 zł także poniżej 2zł , region tarnowski.

Mancio, u mnie już trzeci dzień trzyma solidnie, dziś rano -22 , teraz wieczorem -23 , podobno jutro ma u mnie odpuścić - okolice Tarnowa.

Zgierzak , porównując do mojego domu to masz normalne zużycie, tylko ja mam nie ocieplony :)

Opublikowano

Tak ad vocem ostatnich mrozów to tak może OT - ale warto o tym napisać. Mieszkam w Częstochowie, mieście które może rewelacyjnego powietrza nie ma, to nie Mazury :D, ale nie jest tu tak tragicznie jak w miejscowościach typu Rybnik, Żywiec, czy Nowy Sącz czyli biegunach smrodu piecowego. Zawsze parametry z czujników wychodziły poniżej norm i powietrze było tutaj po prostu względnie czyste. Podczas ostatniej fali mrozów, doszło do zjawiska szeroko komentowanego w mediach, mianowicie w Częstochowie pojawił się SMOG. Ja już nie bedę komentował tego kto pozwala na 3 krotne zwiększenie mocy produkcyjnej koksowni Nova w naszym mieście i czym palą stare zakłady przemysłowe, ale zauważyłem wśród mieszkańców miasta, wielu znam więc mówią jak to wygląda, że doszło do charakterystycznego zjawiska.

W ostatnim czasie na wskutek szumu medialnego i powszechnego odium do dymienia z komina ludzie starają się palić drzewem, a raczej odpadami drewnianymi. A to porąbana paleta, a to gałęzie z sadu, a to drzewa z wycinki a to coś tam z rozbitych rusztowań szwagra - zacny to kierunek bo nie ma tyle smrodu. Niestety to jest palenie na zasadzie przepalania i raz - zimny kocioł emituje więcej syfu, niż gdyby działał na mocy, a dwa że to szybko gaśnie - i jak to na ślunsku godają - Heizu nie trzymie. Okazało się że podczas rekordowo ostatnio zimnych dni (-15) i nocy (-22/-28) już "gałązki" nie wystarczyły i trzeba było naciepać wungla i to na ostro. Do tego bezwietrzna pogoda i wyż, mnóstwo aut, początek roku i wszyscy wznowili działalność i I raz od nie wiem kiedy mamy w Częstochowie SMOG ! Smog, którego nigdy nie było. Do tego biegnąca środkiem miasta DK1 i koksownia Nova i mamy pełny obraz sytuacji.... do czego zmierzam..... pamiętajmy że oprócze tego że my "gazownicy" mamy niebywały komfort całkowitego braku problemów z ogrzewaniem, dodatkowe czyste pomieszczenie i pełną sterowalność naszego systemu to przede wszystkim nasze instalacje się do tego SMOGU, raków płuc i astm u naszych dzieci nie dokładają.... i tym ciepłym pozdrowieniem, patrząc na śpiącą obok mnie na sofie 6 letnią córeczkę Maję wszystkich "gaziarzy" ciepło pozdrawiam. MICHAŁ

Opublikowano

U mnie  (Puławy/Lubelskie) można uznać powietrze za krystaliczne w porównaniu do terenów od dawna uznawanych za uzdrowiskowo/wypoczynkowe.

Największe tu Zakłady Azotowe już w PRL-u kładły duży nacisk na ochronę środowiska i tak jest do tej pory .

Głównie mieszkańcy domków jednorodzinnych zanieczyszczają dymiąc , na co zwracają uwagę mieszkańcy blokowisk położonych wyżej za to w pobliżu .

Czy jest możliwe wymuszenie przejścia na ogrzewanie gazowe większość ogrzewających w kraju ?

Co wtedy z ilością zużywanego gazu, jego zapasem oraz ceną do jakiej wzrośnie. 

Co z elektrycznością , dlaczego rzuca się kłody przed rozwojem elektrowni wiatrowych i innych ekologicznych ?

Słychać że potrafią one zapewnić 100% zapotrzebowania  które w to zainwestowały przez lata .

Opublikowano

Przyjrzyj się fakturze , jej ostateczna wartość zawiera kilka po części stałych składowych.

Wygląda to tak że przy dużym zużyciu cena za metr gazu wychodzi na niższą , choć zazwyczaj jest stała .

Nie wiem czy celnie i wystarczająco lecz tak pokrótce skrótem próbowałem to przybliżyć. 

Opublikowano

Witam bractwo "gazowników" . :) Mam pytanie tak dla porównania czy ktoś z Waszego szanownego grona ma dom wolnostojący lata 80- te . 250m2. Dom bardzo dobrze ocieplony wełną. Piwnice docieplone dodatkowo styropianem 5 cm, strych wełna w sumie 30 cm :) / długa historia :) / Instalacja nowa z kaloryferami aluminiowymi. W zimie temperatura noc 21,5 C dzień 23 C. Chodzi mi o porównanie cenowe samych kosztów spalania w stosunku do pieca z podajnikiem. Powiedzmy że mrozy -14-20  a z drugiej strony -2 +3.

Opublikowano (edytowane)

A te żeliwne to masz nowej "generacji' czy też z lat 70-80 ? A instalacją nowa czy grube stalowe rury ?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Czyli w zasadzie dużo wody. A nie przeszkadza to przy gazie ? Bo jednak taki T1 w żeberku ma 3 litry a aluminiowy 10 żeberek to też 3 litry.. Właśnie szukam podobnego rozwiązania co ja mam, bo chcę wiedzieć jaka jest różnica pomiędzy tym co mam teraz a zamianą na gaz. Te informacje które ja posiadam to dysproporcja jest ogromna od 1800 zł do 7 tys zł na sezon grzewczy. Te 1800 zł to dom nowy pasywny i tzw drugi sezon grzania, bo pierwszy był wygrzewany i tylko sama podłogówka. Ale ja mam inne uwarunkowania mieszkaniowe :) więc chyba się do tego nie zbliżę :)

Nowa instalacja na parterze z kaloryferami stalowymi. Miedź do 2 łazienek. Zostały 3 piony w ścianach i 6 kaloryferów żeliwnych typu T1 na 2 piętrach.