marekd Opublikowano 27 Grudnia 2015 #27 Opublikowano 27 Grudnia 2015 co mimo że pompa stoi, to ucieka ci cieplo z pieca, a masz t zawor zwrotny na pompie ?
Robot16 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor #28 Opublikowano 27 Grudnia 2015 a no właśnie tego nie mam i co teraz tym zrobić gdyby hydraulik powiedział to bym kupił,a teraz co z tym jak cały czas trzeba palić..........
Andrzej_M_ Opublikowano 27 Grudnia 2015 #29 Opublikowano 27 Grudnia 2015 alf dziś odkryłem czemu tak często załącza się piec w podtrzymaniu otóż przez pompę powoli sobie idzie ciepło z pieca tylko co tym teraz mam zrobić............................ Ja na Twoim miejscu zastanowił bym się, co się dzieje z tym "nieposłusznym ciepłem".
marekd Opublikowano 27 Grudnia 2015 #30 Opublikowano 27 Grudnia 2015 a no właśnie tego nie mam i co teraz tym zrobić gdyby hydraulik powiedział to bym kupił,a teraz co z tym jak cały czas trzeba palić.......... powiedzmy hydraulik ze nie zamontowal zaw.zwr. to masakra amaterstwo ,a filtr masz przed pompa tak zapytam moze tez nie ?
Robot16 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor #31 Opublikowano 27 Grudnia 2015 filtru tez nie założył ale z tym uciekającym ciepłem już poradziłem sobie przykręciłem o większą połowę zawór ten który jest za pompo jak na razie wszystko grzeje tak samo no i najważniejsze temperatura pieca w podtrzymaniu stoi piec nie chodzi wo-gule tryb praca no chyba ze termostat włączy pompę.............
energotop Opublikowano 27 Grudnia 2015 #32 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Robot16. Andrzej_M_ dobrze pisze. Zastanów się gdzie idzie ciepło ;). Latem to może być problem, ale teraz ;)? Chociaż z drugiej strony przy układzie wielopompowym może być problem z "podbieraniem" wody.
Robot16 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor #33 Opublikowano 27 Grudnia 2015 energotop moja instalacja jest stara został tylko wymieniony piecyk z podajnikiem ślimakowym a kiedyś paliło się bez żadnych pompek i innych cudaków,dlatego ciepło przez pompę do góry uciekało ciepło z pieca
alf Opublikowano 27 Grudnia 2015 #34 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Nie pozostawia wegla bo wykonuje pełen cykl spalania. Nic wiecej nie robi. Po drugie grupowe nie kończy grzania przy temperaturze zadanej tylko przy zadanej +1stC, a jeśli jest w trakcie cyklu grzania realizuje ten cykl do końca i dopiero wtedy przechodzi w podtrzymanie. Nie przerywa go gwałtownie po przekroczeniu zadanej+1stC. Uwazam to raczej za normalny stan- nie przerywać trwajacego procesu, zakończyć przed ponownym podaniem. Nie uważasz że czepiamy się szczegółów ? Ja napisałem że Bruli wypala nagromadzony węgiel a Ty że kończy w ten sposób cykl. Tyle że ja jako zaletę a ty jako coś normalnego. Efekt końcowy taki sam. Co do kończenia pracy po osiągnięciu zadanej Bruli wykonuje jeszcze dwa pełne cykle podawania i podbija mi temp. o 2 st a sumarycznie z rozpędu temp. przekracza nawet o 4 st co mi wcale nie przeszkadza bo co w kociołku to później będzie w instalacji. Jeszcze nie doszedłem czy tę histerezę się gdzieś przestawia czy jest na sztywno. Obecnie pracuję na dopasowaniu nadmuchu na poszczególnych mocach żeby później Bruli mógł pokazać co potrafi.
energotop Opublikowano 27 Grudnia 2015 #35 Opublikowano 27 Grudnia 2015 energotop moja instalacja jest stara został tylko wymieniony piecyk z podajnikiem ślimakowym a kiedyś paliło się bez żadnych pompek i innych cudaków,dlatego ciepło przez pompę do góry uciekało ciepło z piecaTrzeba było zostawić po staremu...
energotop Opublikowano 27 Grudnia 2015 #36 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Którą histereze? Tą na uruchomienie grzania - ona jest regulowalna, natomiast ta na przejście do podtrzymania jest stala. Czyli temp zadana +1 stC i zakończenie trwajacego cyklu podawanie/dopalenie.
Andrzej_M_ Opublikowano 28 Grudnia 2015 #37 Opublikowano 28 Grudnia 2015 ,,,, Dodam że palę na zwykłej retorcie. ,,,, ,,,, Ja na ten czas i temp. co mamy na Slasku spalam 14,5kg /24 godz paliwa Varmo palac non stop na mocy 5/8kw ,,,, Marku, czy to VARMO, które udaje Ci się spalić w zwykłej retorcie, jest typu Classic czy też Premium ?.
hajtaler428 Opublikowano 28 Grudnia 2015 #38 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Przy takiej zimie to ciężko o ekonomiczne palenie. Kiedy palnik zaczyna się rozkręcać to wtedy zostaje wyłączona dmuchawa no i zaczyna się dymienie bo kocioł osiągnął zadaną. Mój sposób żeby wydłużyć czas pracy podajnika na optymalnych parametrach to histereza kotła 10 st. Kocioł dłużej pracuje i palnik ma czas się nawęglić i pracować w optymalnych warunkach. Jest mniej cykli start/stop a każde stop do dymienie palnika i nieekonomiczne wypalanie się nagromadzonego węgla. Zastosowałem Twój sposób u siebie i widzę że to chyba dobre rozwiązanie - kocioł dłużej stoi w podtrzymaniu . Mam zadaną 60, histereza 8st - załącza się grzanie przy 52. Palę na grupowym 8/8, 4 podania 32% nadmuch. Wcześniej przy niższej histerezie załączał mi przy 54 ale zanim się na palniku rozbujało to na kotle i tak spadło do 50. Przy takim ustawieniu widzę oszczędność. Tak jest na palniku Tak chwilę po wyłączeniu wentylatora Link do stera w stopce. Wszelkie uwagi/porady mile widziane - to mój pierwszy sezon z tym kotłem. Ekogroszek pali się od 26.12. wcześniej dopalałem miał
energotop Opublikowano 28 Grudnia 2015 #39 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Daj mu trochę mocniej po ... mocy. Niech idzie z trochę wieksza sprawnością.
hajtaler428 Opublikowano 28 Grudnia 2015 #40 Opublikowano 28 Grudnia 2015 ok - dałem dmuchawę +2% czy więcej dać?
alf Opublikowano 28 Grudnia 2015 #41 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Daj 12/12 na jakiś czas. Masz mały odbiór ciepła, u mnie na ustawieniach 8/8 kocioł pracuje godzinę a stoi 12 min. W moim palniku 25 KW na ustawieniach 8/8 kiepsko się pali, Węgiel nie równo się rozkłada i takie kiszenie a nie palenie. Przy 12/12 już lepiej ale ciepłomierz mówi ze to nie jest ekonomiczne, dopiero 16/16 palnik się budzi i gołym okiem widać że jest dobrze. Musisz iść powoli w górę i obserwować.
energotop Opublikowano 28 Grudnia 2015 #42 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Tak jak pisze alf nie podnoś dmuchawy tylko podnieś moc i ją wyreguluj.
hajtaler428 Opublikowano 28 Grudnia 2015 #43 Opublikowano 28 Grudnia 2015 W tej chwili przy 8kw kocioł pracuje ok 40 min i stoi ok godziny - czasem więcej pare minut czasem mniej - wiadomo nie zawsze taki sam odbiór No dobra dam 12 - tu mam 4 podania i 38% A jak to wygląda jak ustawie min/max? Jak sterownik "decyduje" kiedy pracować z min a kiedy max? Bo jak ustawiłem 8/12 to pracował cały czas 12
alf Opublikowano 28 Grudnia 2015 #44 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Musisz swój kocioł poznać i testować na różnych mocach. Teraz jest wiosna ale jak zima się pojawi to daj czadu i idź w górę. Teraz nie szalej bo masz małe zapotrzebowanie na ciepło. Daj te 12 KW na 1 dzień i do pracuj nadmuch. Jak kocioł będzie stabilny no próbuj na 16.
hajtaler428 Opublikowano 28 Grudnia 2015 #45 Opublikowano 28 Grudnia 2015 No teraz się odstawił po cyklu. Pracował 15 min, odstawił się przy 62 a rozpędem dobiło do 68 Zmniejszę nadmuch o 1% bo spaliny poszybowały pod 170 - to chyba za dużo?
alf Opublikowano 28 Grudnia 2015 #46 Opublikowano 28 Grudnia 2015 U mnie przy 8/16 cały czas na 8 chyba że temp. na kotle za dużo spadnie wtedy idzie wyżej. Trzeba podpytać na forum eSterownik co decyduje.
alf Opublikowano 28 Grudnia 2015 #47 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Większa moc wyżej spaliny. Tym się nie sugeruje, u mnie przy najlepszych wynikach spaliny przekraczają 200 st.
hajtaler428 Opublikowano 28 Grudnia 2015 #48 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Ja to z mocami nie poszaleję - kocioł mam 12kW, wymiennik mały to jak pójdę z nadmuchem wyżej to więcej w komin pójdzie niż w instalację
energotop Opublikowano 28 Grudnia 2015 #49 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Spokojnie. Moce są umowne i np 16kw to jest ok 50% mocy nominalnej a nie 16kw. Alf u Ciebie chodzi na 8kw ponieważ przechodzi na moc max dopiero po spadku temp o histereza ×2.
alf Opublikowano 28 Grudnia 2015 #50 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Czyli przy histerezie 10 st to będzie spory spadek. Mniejsza o to bo małe moce wypadają z obiegu. W grę wchodzi jedynie grupowe lub dwu stan ale na dużej mocy. Mam łatwiej bo kocioł nie jest przewymiarowany i stały spory odbiór ciepła. Docelowo trzy ustawienia, lato grzanie c.w.u, przejściowe gdzieś koło zera oraz mrozy. Chcę przetestować to grupowe bo mnie temat ciekawi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.