Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł I Bufor Ciepła A Stałopalność W Zimę ?

Łuki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich.

mam pytanie do doświadczonych forumowiczów....

będziemy wraz z żoną budować dom nie więcej jak 120 m2 jeśli chodzi o ogrzewanie to będzie na pewno piec na paliwo stale brak możliwośći podlączenia gazu czytam wiele artykułów odnośnie pieca dolnego spalania lub piec plus bufor ciepła .

i moje pytanie takie bardziej ogólne ?

1.co myślicie czy lepiej jest np dobrać piec dolnego spalania o odpowiedniej mocy zapewnia podobno stałopalność 24h na dobę oczywiście z przerwami do czyszczenia paleniska

2.czy piec z buforem wydłuża czas rozpalania codziennego w piecu+kumulacja nadmiaru ciepła

ale zastanawia mnie jedna rzecz ?

-mając piec np dolnego spalania możemy palić w nim cały czas i nie musimy tak często rozpalać np czy takie rozwiązanie nie jest bardziej lepsze w okresie zimowym niż piec z buforem ?

-mając piec+bufor musimy średnio raz na dobę w nim rozpalić tak ? w okresie zimowym, więc czy to jest wygodniejsze ? wiem w okresach przejściowych przed zimą tak ale w samym sezonie grzewczym gdzie są temperatury po niżej 0 ?

-mając piec+bufor i jeśli byśmy palili w piecu 24h to zastosowanie bufora nie miało by sensu tak ?

proszę o wyrozumiałość w moich zadanych pytaniach po prostu myślę jakie rozwiązanie jest lepsze ?

dzięki za odp

Opublikowano

Podajnikowy 10kW na węgiel lub pellet i daj sobie spokój z zasypowym. Życie Ci nie miłe? Chyba, że masz darmowe drewno to trochę zmienia postać rzeczy. 

Opublikowano

Nie mam dostepu do drzewa ale w tej chwili posiadam piec z podajnikiem I oprocz tego,ze nie trzeba co dziennie rozpalac to srednio jestem zadowolony dlatego,ze

1 slychac prace podajnika

2 co kopno opalu ciagle problemy z regulacja to spieki to nie dopala itd

3 jak wygasnie lub brak pradu rozpalanie

Ale da sie zyc. To moje odczucia I zdanie. Ale nadal mnie interesuja odpowiedzi na moje pytanie.

Opublikowano

To pellet 10kW. Działa prawie jak gazowy. Sam się rozpala, nie ma spieków i innych cudów. Cena pelletu jest prawie taka sama jak dobrego ekogroszku. Do Twego domu tak małego żaden DS się nie nadaje. Jak chcesz się buforować to co 2 dni rozpalanie a w duże mrozy może i codziennie. Zastanów się dobrze czy w nowoczesnym domie chcesz być niewolnikiem zasypowca. 

Może @sambor Cie przekona do pelletu, ma duże w tym doświadczenie. 

Opublikowano

Witam.

Kolego emigrant,przestań ludzi wprowadzać w błąd  :huh:

Nie masz bufora ani kotła na pelet,więc się w tej kwestii nie wypowiadaj  :D

A od kiedy tona peletu ma kaloryczność "dobrego ekogroszku",pomyśl zanim znowu coś mądrego napiszesz  ;)

Chyba rzeczą oczywistą jest,że kocioł na pelet będzie miał podobne problemy co podajnik,oprócz hałasu,smrodu i olbrzymich ilości popiołu  :D

Pozdrawiam.

Opublikowano

Przy DS tez masz kupe smrodu i popiołu a na dodatek jest wrażliwy na jakość węgla. Ja osobiście do ładowania bufora użył bym dużej mocy GS rozpalonego od góry i nie bawił się w DS. Chyba że chcesz palić drzewem to GS się do tego nie nadaje

Opublikowano

Witam.

Kolego emigrant,przestań ludzi wprowadzać w błąd  :huh:

Nie masz bufora ani kotła na pelet,więc się w tej kwestii nie wypowiadaj  :D

A od kiedy tona peletu ma kaloryczność "dobrego ekogroszku",pomyśl zanim znowu coś mądrego napiszesz  ;)

Chyba rzeczą oczywistą jest,że kocioł na pelet będzie miał podobne problemy co podajnik,oprócz hałasu,smrodu i olbrzymich ilości popiołu  :D

Pozdrawiam.

No no, i co jeszcze będzie miał? może spieki? ;). Aktualnie nowoczesne domy używają takich materiałów budowlanych, że w końcowym efekcie robią się prawie pasywne. Domy tak naprawdę pod gaz. Zapotrzebowanie przy -20 pewnie 7-8kW. Polska to nie Syberia. Takiego domku zapotrzebowanie pewnie będzie 3-5kW.  Nawet jak kupi DS 8-10kW to on będzie i tak za mocny. Dupę ratuje bufor, ale co to za życie łazić cały czas rozpalać, pilnować, smród, itd. Jak dom niski to i komin niski, nie wiadomo jak z ciągiem do DS.  

Autora decyzja jak chce żyć. 

Opublikowano

Racja ja mam nowy dom zdezydowalem się na DS 10kW, jest to moja druga zima i jeszcze nigdy nie palilem ze stała palnoscia bo by było za gorąco i przepalam co dzień zależnie od temperatur na zewnątrz, nie wspomne o modyfikacjach żeby zmniejszyć moc. Może jeszcze przyjdzie czas na zmianę pieca na podajnikowy albo jakiś palnik na olej przepracowany bo jestem mechanikiem i mam do niego dostęp.

Opublikowano

Dom jest od relaksu a nie od kieratu przy kotłach ;). Kto co woli. Ja muszę mieć zasypowca bo mam darmowe drewno(70% sosna, 15% topola, 10% brzoza, 5% jesion). Wcale nie jestem z tego jakoś zadowolony.  

Opublikowano

Kocioł zasypowy DS bedzie najmniej wybredny dla jakości paliwa w porównaniu do podajników a bufor zrobi dobrą kompensację wahań między wydatkiem kotła a zapotrzebowaniem budynku na ciepło.Mając takie zimy jak teraz oraz okresy przejściowe (w sumie to teraz mamy jeden wielki okres przejściowy) takie połączenie daje dosyć dobre wyniki.Rozpalamy raz na 2 dni,latem bufor daje mi zapas ciepła do ogrzwania CWU na około 1,5 tygodnia i ciepło w dowolnym momencie dostępne od ręki.

Opublikowano

dzieki z gory za wszystkie odpowiedzi

powiem tak dom bedzie budowany napewno w technologi porothermu bedzie stawiane na pewno na dobra izolacje cieplna ma byc cieplo to jest dla mnie podstawa .

jesli chodzi o ogrzewanie to brak mozliwosci podlaczenia gazu ale powiem szczerze ,ze ekogroszek i podajnik to nie jest taki miod mam juz cztery lata taki piec .

po prostu probuje zrozumiec jak wyglada uzytkowanie takich piecy a szczegolnie ten z buforem ,wiecie,ze w sklepie to wszystko zdaniem sprzedawcy jest piekne i dobre w uzytkowaniu .

pellet tez o tym mysle ale brak wiedzy ogolnej i doswiadczenia ,posty kolegi sambora czytalem i ogolnie nie jest zle ale wracajac do tematu zastanawia mnie co w tych dwoch wesjach byloby w razie czego wygodniejsze ??? ds piec czy piec plus bufor

inne ogrzewania tez benda rozpatrywane

Opublikowano

Ja zapytam się czy mając obecny kocioł po za tym , że jest on głośny masz do niego jakieś inne zastrzeżenia np duże spalanie?

Ile paliwa i na jak dużą powierzchnię zużywasz obecnie?

Czy codziennie jesteś w domu, czy są okresy kiedy dom stoi w sezonie grzewczym pusty?

Opublikowano

Tylko zastosowanie odpowiednio dużego bufora 2000l i więcej daje komfort użytkowania zbliżony do kotla podajnikowego. Jeśli planujesz taki system ogrzewania to musisz to wiedzieć na samym początku budowy domu/wyboru projektu. Jeszcze porownanie kosztów budowy i eksploatacji systemu z buforem do kotla z podajnikiem. System z buforem kosztuje tyle samo co kocioł podajnikowy za to może być tańszy w eksploatacji i bardziej elastyczny jeśli chodzi o opał.

Opublikowano

Łuki - i dalej nic nie wiesz, bo sam sobie jestes winien.

Juz nieraz na tym forum pisalem "NA GLUPIE PYTANIE JEST TYLKO GLUPIA ODPOWIEDZ"

Nie wysililes sie nie napisac jakiej konstrukcji dom/teraz dodajes porotherm/, jakie ogrzewanie /podlogowka/ jak uzytkowany - wiec co chcesz dostac za odpowiedz? !.

Jakie sa Twoje priorytety ?

gtoni

Opublikowano

Mieszkanie w bloku okolo 70 m2 ,drugie pietro ,szczytowe mieszkanie ,ocieplone 10cm styropianem ,kociol przemiarowany 16 kw wiem byl w obecnym czasie w moich rejonach najmniejszy ale mimo tego przy kopnie nie mialem zadnego doswiadczenia I wiedzy nikt mi nie doradzil itd ale trudno mleko rozlane I pewnie cos w tym jest ,ze uzytkowanie nie do konca jest dobre

Problemy z jakimi sie borykam to

Spieki jak kazdy wiem jakosc wegla oraz ustawienia

Piec nie moze pracowac z pelna moca bo w domu jest goraco jak w egipcie bede musial zalozyc zawor 3 drozny

Teraz mam jeszcze jakies stuki w podajniku wlasnie patrze co jest grane

Ale trudno teraz to tylko moge pomarudzic jest jak jest .

Wiec oglonie troche sie zrazilem do tego type ogrzewania .

Opublikowano

Łuki - i dalej nic nie wiesz, bo sam sobie jestes winien.

Juz nieraz na tym forum pisalem "NA GLUPIE PYTANIE JEST TYLKO GLUPIA ODPOWIEDZ"

Nie wysililes sie nie napisac jakiej konstrukcji dom/teraz dodajes porotherm/, jakie ogrzewanie /podlogowka/ jak uzytkowany - wiec co chcesz dostac za odpowiedz? !.

Jakie sa Twoje priorytety ?

gtoni

Nie wysililem bo nie chcialem az tak gleboko wchodzic w temat ale napisze ,masz racje trzeba podac troche info .

Wiec :

=dom o powierzchni wstepnie z wybranego projektu 111m2

=technologia budowy pustak phoroterm plus ocieplenie

=dom z poddaszem uzytkowym ,dach 2 spadowy na dachu ocieplenie welna skalna 20cm rockwol

=wstepnie ma byc na dole calym podlogowka gora grzejniki ,rozwazam jeszcze na calosci podlogowke

=kominek z rozprowadzeniem ciepla bez plaszcza wodnego

Priorytet moj to ma byc Jesli sie da oszczednie I cieplo to glowna sprawa . Napisalem tak ogolnie . Opalanie gazem i drzewem odpada brak dostepu .

Opublikowano

Porotherm + ocieplenie = watpliwa i droga konstrukcja.

20 cm na dach - malo !

Kominek do wspomagania /nie masz dostepu do drewna/ z moich znajomych juz NIKT z tego nie

korzysta. Sam mam kominek i stoji bezcznnie - kiedys zona sie uparla zrob !.

gtoni

Opublikowano

Taki domek przy wykonaniu dobrego ocieplenia - ściany min 15cm styro 0,032, strop/ dach min 30cm wełny 0,036 bez problemu zadowoli się dwoma tonami pelletu / sezon.

Oczywiście do tego dobry kocioł i sprawdzony pellet.

Palenie pelletem ma sens jak masz gdzie wstawić 1-2 palety tego paliwa, kupione w okresie letnim kiedy to paliwo jest najtańsze.

To co wydasz na ocieplenie i lepsze okna zwróci sie po okresie ok 5 lat, ale warto to wykonać.

Jest jeszcze opcja z pompą ciepła - idealne dla podłogówki, ale to inwestycja od 15 tys w górę.

Opublikowano

Nie wiem czy Ci to coś pomoże, ale podzielę się swoim doświadczeniem. Kocioł dolnego spalania 35 KW, do tego dwa bufory po 1000 l. Główne paliwo drewno, bo swoje - "darmowe", jeśli nie liczyć swojej pracy. W zimie bufory tylko wspomagają spalanie, jak rozpalam i instalacja nie nadąża odbierać całego ciepła, to idzie w bufory. Gdy później moc spadnie, albo jak wygaśnie, to grzejniki rozładowują bufory bardzo szybko. Grzejniki jednak muszą być, przynajmniej w sypialniach. Dzięki buforom mogłem założyć głowice termostatyczne na wszystkich grzejnikach, można też dodać siłowniki do każdej pętli podłogówki. Przy dłuższej pracy bufor świetnie "spina" kocioł z podłogówką (temp. na kotle 65 stopni, zasilenie podłogówki 35 stopni). Bufory wpięte grawitacyjnie chronią kocioł w razie braku prądu. W lecie podtrzymują bojler 300 l ładne kilka dni, zależy od rozbioru i naładowania buforów. Co do węgla - jeśli to będzie Twoje główne paliwo, to bufor Ci raczej nie jest potrzebny. To prawda że dolniak nie jest wybredny, ja testowo paliłem w swoim już chyba wszystko: węgle śląskie, rosyjskie, czeskie i z Bogdanki, kostkę, orzech, groszek i miał, brunatny, koks, pellet, trociny i brykiet z torfu, dało radę. Poza tym możesz podkładać w trakcie palenia (wbrew pozorom nie w każdym momencie), bez zadymiania sąsiadów. Twierdzę jednak, że przy tym metrażu i ociepleniu kocioł na paliwa stałe jest Ci niepotrzebny. Rozważ jeszcze ogrzewanie się gazem lub olejem z butli. Znajomy również nie może doczekać się na gaz z rury, więc założył butlę i nie narzeka, wszystko zależy od konstrukcji umowy z dostawcą, on co prawda więcej musiał wybulić na start na własną butlę zewnętrzną, ale teraz dzięki temu może kupować gaz na wolnym rynku, kiedy chce i potrzebuje, i jak tego pilnuje, to wychodzi to nie drożej niż zwykły gaz z rury. Co do styropianu na porotherm, to nie wiem, czemu to "wątpliwa" konstrukcja, u mnie świetnie się sprawdza, co prawda można też dać na to wełnę, ale do tego trzeba mieć naprawdę dobrą ekipę. A na dach 20 cm to faktycznie cienko, 20 cm to między krokwie, w poprzek jeszcze 10 cm, a i między jętki nie zaszkodzi, i nie ta żółta z marketu, tylko prawdziwa skalna. Pozdrawiam!

Opublikowano

Porotherm + ocieplenie = watpliwa i droga konstrukcja.

Co jest lepsze? Pustak Ytong?

Opublikowano

Piszac 20 cm mialem oczywiscie na mysli ,ze po miedzy krokwie plus w poprzek np 10 cm. Moj kolega ma wybudowany na phorotermie dom plus ocieplenie rockwol jest cieplo Jak w bajce ma gas plus kominek ale blizej miasta mieszka . Powiem szczerze ,ze temat pelletu TEZ mnie ciekawi . Czyli uwazacie ,ze warto pomyslec o innej formie ogrzewania niz te o ktorych pisalem ?

Pytanie do kolega Hogan ile czasu w okresie zimowym Jak wygasnie w piecu trzymaja lib oddaja cieplo twoje bufory az sie rozladuja ?

Opublikowano

Wybrales priorytet - oszczednosc.

Czy bierzesz pod uwage ukryte koszty ogrzewania ?

Kotlownia w malym domku to 10 -15% powierzchni, przy buforze jeszcze wiecej, liczmy 30-50 tys.

Gdy beda dzieci, jakby przydala sie ta powierzchnia !.

NIGDY to ci sia nie zamortyzuje.

Dlatego przychylam sie do zdania Sambora - pellet.

emigrant: uwazam ze mieszanie koncepcji jest bledem.

Dlatego wymyslono porotherm - sciana jednowarstwowa odpowiednio gruba - zdrowa,trwala,tania.

Laczenie przepuszczalnego dla pary porothermu z termosem styropianu to szukanie sobie problemow.

gtoni

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.