sati Opublikowano 13 Listopada 2015 #1 Opublikowano 13 Listopada 2015 Witam po dłuższej przerwie. Niestety stało się pękł kocioł na szwie,jakoś mi go pospawano i nie cieknie ale niestety jestem zmuszony po sezonie wymienić kocioł no nowy. Jak zwylke jest wiele wątpliwości na jaki kocioł wymienić i na jakiej firmy. Zdecydowany chyba jestem na kocioł z podajnikiem więc czekam na propozycje jakiej firmy kocioł kupić. Prosze o propozycje. Dom piętrowy z lat 60-tych podpiwniczony,okna i drzwi wymienione na plastiki,w tym roku zmieniłem poszycie dachowe i ociepliłem poddasze wełną mineralną 2x10,powierzchnia grzewcza 160 m/kwad. Wiem że nie ma tanich a zarzem dobrych kotłów,ale prosze o dobór kotła do moich potrzeb-.
papasmurfek Opublikowano 13 Listopada 2015 #2 Opublikowano 13 Listopada 2015 Najpierw policz szacunkowe zapotrzebowanie na cieplo budynku na cieplowlasciwie.pl/start Nikt nie odgadnie jakiego kotla potrzebujesz.
sati Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor #3 Opublikowano 13 Listopada 2015 29,5kW maksymalna moc grzewcza jakiej potrzebuje twój dom w największy mróz 180W/m2 wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu 57 305kWh tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego 349kWh/m2*rok zużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej F W najmroźniejszy dzień zimy średnia dobowea -20°C na zewnątrz 29,5kW potrzebna moc grzewcza W przeciętny dzień zimy 1,6°C na zewnątrz 14,0kW potrzebna moc grzewcza Nie rozumie nic z tego wyliczenia podaja ze musze miec kocioł 39 kw,a ja mam teraz 20 i w zupełności mi wystarczy to jak to jest.
SUSPENSER Opublikowano 13 Listopada 2015 #4 Opublikowano 13 Listopada 2015 Podaj link do strony z wynikiem bo pewnie coś źle podstawiłeś.
sati Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor #5 Opublikowano 14 Listopada 2015 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/zs4
pab11o Opublikowano 14 Listopada 2015 #6 Opublikowano 14 Listopada 2015 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/zum mi takie coś wyszło ale jak dla mnie to ściema
Szczypiorr Opublikowano 14 Listopada 2015 #7 Opublikowano 14 Listopada 2015 W jakim sensie i na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Kilka osób po zrobieniu ozc miało podobne wyniki
SUSPENSER Opublikowano 14 Listopada 2015 #8 Opublikowano 14 Listopada 2015 29,5kW maksymalna moc grzewcza jakiej potrzebuje twój dom w największy mróz 180W/m2 wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu 57 305kWh tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego 349kWh/m2*rok zużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej F W najmroźniejszy dzień zimy średnia dobowea -20°C na zewnątrz 29,5kW potrzebna moc grzewcza W przeciętny dzień zimy 1,6°C na zewnątrz 14,0kW potrzebna moc grzewcza Nie rozumie nic z tego wyliczenia podaja ze musze miec kocioł 39 kw,a ja mam teraz 20 i w zupełności mi wystarczy to jak to jest. Wg mnie coś podstawiasz lub podajesz nie tak jak trzeba, podstawiłem dane i wyszło mi maks ok. 21 kW, a dodając pustkę powietrzną w ścianach 19 kW http://cieplowlasciwie.pl/wynik/zux Skoro zasypowy 20 kW dawał radę to spokojnie możesz brać podajnikowy 17 kW bo takie mają zwykle maksymalną powyżej 20kW, więc w razie wielkich mrozów dadzą radę.
sati Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor #9 Opublikowano 15 Listopada 2015 To co żle podstawiłem. Jeżeli biorąc wasz wynik ti jaki i jakij firmy doradzacie kupić piec.
Animus Opublikowano 16 Listopada 2015 #11 Opublikowano 16 Listopada 2015 To co żle podstawiłem. Jeżeli biorąc wasz wynik ti jaki i jakij firmy doradzacie kupić piec. Nie masz podłogi na gruncie bo masz piwnicę ściana z cegły pewnie tylko od zewnątrz :)
SUSPENSER Opublikowano 16 Listopada 2015 #12 Opublikowano 16 Listopada 2015 To co żle podstawiłem. Jeżeli biorąc wasz wynik ti jaki i jakij firmy doradzacie kupić piec. Wg mnie RBR Ekouniwersal 17 kW lub Skam-P Premium 17 kW
czeslaw Opublikowano 16 Listopada 2015 #13 Opublikowano 16 Listopada 2015 Na "mientko" 17 kw da sobie radę. Ja swoją 17 ogrzewam 220 m2, starego nie ocieplonego budynku i daje radę. Nie powiem w duże mrozy ma co robić, ale "się wyrabia". Początkowo ogrzewałem tylko połowę, przewymiarowanie i trochę problemów z tym związanych było ale teraz jest ok. Oczywiście CWU też z kociołka.
ZawiJan99 Opublikowano 16 Listopada 2015 #14 Opublikowano 16 Listopada 2015 Wg mnie RBR Ekouniwersal 17 kW lub Skam-P Premium 17 kW Moim zdaniem, warto sprawdzić, które z tych kotłów mają wykonane badania weryfikujące ich moc i sprawność - sprawdzić, kto (jaki instytut) wykonał te badania i jakie są ich wyniki.
sati Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor #15 Opublikowano 16 Listopada 2015 Dzięki za informacje przejrzałem zaproponowane propozycje ale jeśli koś jeszcze ma jakieś propozycje i przede wszystkim sprawdzone i wypróbowane to bardzo prosze o propozycje.
Animus Opublikowano 16 Listopada 2015 #16 Opublikowano 16 Listopada 2015 Poczytaj tam. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19584-zestawienie-kotłów-z-podajnikiem-klasy-5-według-normy-pn-en-303-52012/?p=223494
SUSPENSER Opublikowano 19 Listopada 2015 #17 Opublikowano 19 Listopada 2015 Moim zdaniem, warto sprawdzić, które z tych kotłów mają wykonane badania weryfikujące ich moc i sprawność - sprawdzić, kto (jaki instytut) wykonał te badania i jakie są ich wyniki. Co mu dadzą wyniki z badań skoro jak dało się ustalić są wykonywane w sposób zupełnie różny od działania kotłów w praktyce ?
ZawiJan99 Opublikowano 19 Listopada 2015 #18 Opublikowano 19 Listopada 2015 Aha... a ty wykonujesz badania w sposób absolutnie zgodny z działaniem kotłów w praktyce? Szkoda, że nie pokazujesz wyników tych badań. Dobrze byłoby zobaczyć parametry kotłów działających w praktyce. Ale żarty na bok... Nie pokazujesz wyników badań, bo ich nie masz. A ludziom udzielasz informacji z twojej głowy, lub z sufitu pewnej super firmy, której kotłami handlujesz.
papasmurfek Opublikowano 20 Listopada 2015 #19 Opublikowano 20 Listopada 2015 Panowie nie gryźć się znowu. Niech chociaż to forum zachowa swój poziom. Politykujcie się na PW. PS. Lepszy kocioł dobry ale bez "papierów" niż słaby z "papierami". Papiery dla mnie przydają sie do rozpalania w kominku. Liczy się stosunek cena/jakość. A kotły promowane przez Suspensera takie są i mi to wystarczy.
sambor Opublikowano 20 Listopada 2015 #20 Opublikowano 20 Listopada 2015 A jaką masz pewność , że kocioł bez papierów jest bezpieczny? Po czym oceniasz, że jest lepszy? A "papiery" to jest pewien poziom produktu, na który inne bez "papierów" się nie wdrapią. Jakby "papiery " były wymagane do sprzedaży i bezpiecznej eksploatacji to wszyscy producenci by je mieli, a tak jest jak zwykle ;)
papasmurfek Opublikowano 20 Listopada 2015 #21 Opublikowano 20 Listopada 2015 Wymóg posiadania papierow spowoduje to co się stało w aferze z vw - naciąganie wynikow. Z resztą juz to funkcjonuje. Kotły C.O. osiągają wyniki niemożliwe do uzyskania w domowej eksploatacji. A pewność uzyskuje się po opiniach innych użytkowników. Tych pierwszych odważnych można nazwać "testerami"
ZawiJan99 Opublikowano 20 Listopada 2015 #22 Opublikowano 20 Listopada 2015 Co mu dadzą wyniki z badań skoro jak dało się ustalić są wykonywane w sposób zupełnie różny od działania kotłów w praktyce ? Dadzą pewność, że dany kocioł może uzyskać takie wyniki, jak uzyskał. Natomiast, jak stwierdzić, jaką moc i sprawność może uzyskać kocioł, który badany nie był??? Dane z głowy super badacza lub z sufitu super producenta są... ale jak kto chce, niech w nie wierzy. Jest wolność...
papasmurfek Opublikowano 20 Listopada 2015 #23 Opublikowano 20 Listopada 2015 Życie niejednokrotnie pokazało, że warsztatowe badania, próby zwykłych zjadaczy chleba mówią więcej i są bardziej obiektywne niż dużych firm na zlecenie. Każdemu chodzi o zysk dlatego wszystkie chwyty dozwolone, choć zdarzają się firmy które chcą grać fair i za to im chwała.
Animus Opublikowano 20 Listopada 2015 #24 Opublikowano 20 Listopada 2015 A wiesz po co wymyślono jednostki miary i inne Twoim zdaniem bzdety właśnie po to żeby porównywać Zadaj sobie lepiej pytanie dlaczego niektórzy porównać się nie chcą a twierdzą z czapy że ich wyroby są najlepsze. Jeżeli są dobre to się obronią papierki na stół i koniec głupiej dyskusji. Jak kupujesz pralkę czy inne tego typu urządzenia to patrzysz na symbole A + czy A++ ?
papasmurfek Opublikowano 20 Listopada 2015 #25 Opublikowano 20 Listopada 2015 Patrze przede wszystkim na niezawodność danego produktu, dopiero później na ergonomię obsługi, później na cenę. Mnie nalepki nie jaraja
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.