fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 13 Listopada 2015 #1 Opublikowano 13 Listopada 2015 Witam Czy bufor ciepła z wbudowaną wężownicą jest dobrym zakupem alternatywnym dla bojlera? Oczywiście dodatkowo służyłby zgodnie z przeznaczeniem: jako bufor ciepła. Czy komfort wody użytkowej z bufora ciepła jest ok? Np. mam bufor ciepła 1000 litrów, chce uzyskać 200 litrów wody użytkowej o temp 50 stopni. Czy jest sens cały bufor grzać elektrycznie czy nie dużo lepiej byłoby zagrzać zwykły bojler a bufor generuje tylko potężne straty? Czy bufor może zastąpić bojler czy nie ma takiej opcji? Pozdrawiam
Hogan Opublikowano 13 Listopada 2015 #2 Opublikowano 13 Listopada 2015 Moim zdaniem to niepotrzebne kombinowanie. Pomijając względy sanitarne (legionella), to po prostu nie ma sensu. Wężownica spowalnia odbiór ciepła, co może mieć znaczenie w sytuacji podbramkowej, najlepiej wpuścić do bufora wodę z kotła. Chyba że masz na myśli grzanie bufora wodą kotłową, a cwu przez wężownicę, taki przepływowy ogrzewacz wody, ale to też bez sensu, trzeba by ciągle trzymać wysoką temperaturę w buforze. Jak już, to pomyśl o buforze "zbiornik w zbiorniku", ale pewnie koszt będzie wyższy niż zbiorników osobno, ja u siebie ten pomysł odrzuciłem, dwa bufory po 1000 l podtrzymują w lecie bojler 300 l i gitara.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.