Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palenie Od Góry A Dymienie - Czy U Was Też Tak Jest?

Harryman

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problem: w pierwszych godzinach  po rozpaleniu kocioł produkuje dym.

Opis kotła + adnotacja, że z górno-dolnego został przerobiony na górny.

Rozpalanie oczywiście od góry, a jako opał używam miału. Dym ma kolor biały, podczas pracy dmuchawy jest go całkiem sporo. W zależności od wielkości załadunku 4-6 godzin po rozpaleniu jego ilość jest już znikoma, a później znika całkiem. Nie mniej, te pierwsze godziny mnie troszkę drażnią. Przy próbach z groszkiem 27MJ oraz 30MJ było jeszcze gorzej - dym był ciemny i bardziej intensywny. Zrobiłem zresztą zdjęcie z takich prób:

nQlNYVg.jpg

Jak to wygląda u Was? Dałoby się coś jeszcze na to poradzić?

Opublikowano

ja bym zrezygnowal z dmuchawy i palil naturalnym cigiem druga sprawa do poprawnego spalania metoda gorna potrzebne jest powietrze wtorne np przez dzwi zasypowe zrob eksperyment rozpal od gory nie wlaczaj dmuchawy ustaw stala szczeline w popielniku np 2cm i rozszczelnij dzwi zasypowe na pol centa zobacz jakie efekty

Opublikowano

Tak jak napisał kolega wyżej i do tego wsadź jeszcze w zasyp pionowo ustawiony na ruszcie drewniany klocek.

Opublikowano

Panowie a można to tak palić miałem bez dmuchawy?

nie wiem  :P (nigdy nie palilem mialem) kolega pisal tez o paleniu weglem ;)

Opublikowano

Na palenie miałem bez dmuchawy nie ma szans. To niesie za sobą konsekwencje w postaci braku doprowadzenia powietrza wtórnego. Zresztą, nawet gdyby przejść na węgiel i chcieć palić bez dmuchawy, musiałbym przerabiać dolne drzwiczki. No nic, wiem przynajmniej co winić za ten stan rzeczy.

Opublikowano

Zrobiłem dzisiaj test roboczy i na ten okres dymienia zostawiłem szparę w górnych drzwiczkach. Rzeczywiście jest lepiej, choć dym nie znika całkowicie. Nie ma też problemu z wybuchami. Jeśli poprawi się długość palenia to będę musiał rozważyć podziurawienie tych drzwiczek. Z wdmuchiwaniem spalin do wnętrza nie ma problemu, ciąg kominowy zasysa wszystko.

Opublikowano

Zamiast dziurawić drzwiczki można wyjąć część sznura uszczelniającego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.