husa66 Opublikowano 9 Września 2015 #1 Opublikowano 9 Września 2015 Witam przymierzam sie, do zrobienia instalacji w domu o powierzchni grzewczej 115m. Chciałbym was prosić o sprawdzenie mojego projektu i naniesienie poprawek. Wszelkie wskazówki bedą bardzo pomocne, gdzie dołożyć jakiś zawór itp. Projekt robiłem bez mieszaczy, zastanawiam się czy w ogóle zakładać jakiś zawór 3D lub 4D, czy je olać ,jakie są zalety?
majschi Opublikowano 9 Września 2015 #2 Opublikowano 9 Września 2015 witam Schemat bardzo poprawny, Nie zawiera błędów, Średnice oraz rodzaj rur są prawidłowe. Jedyne co bym zmienił to poprowadzenie oddzielnej rury (Cu 28) do naczynia bezpośrednio od kotła. Pozwoli Ci to w przyszłości bezkolizyjnie dołożyć zawór mieszający jeśli stwierdzisz, że taki potrzebujesz. O zaworach mieszających możesz dużo poczytać na tym forum.
sambor Opublikowano 9 Września 2015 #3 Opublikowano 9 Września 2015 Ciekaw jestem czy w takim korytarzu są spełnione warunki montażu kotła 12 kW? Może warto poczytać: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19876-kot%C5%82ownia-na-paliwo-sta%C5%82e-wymagania-i-mity/
husa66 Opublikowano 10 Września 2015 Autor #4 Opublikowano 10 Września 2015 Dzieki za szybką odpowiedz, powiedzcie mi jeszcze jaka jest minimalna wysokość zawieszenia zbiornika wyrównawczego. Chciałbym go powiesić w tym samym pomieszczeni co baniak cwu, bo wyżej jest strych i boje się o zamarzanie. A czy dopuszczanie wody mogę zrobić na wyjść rury z wężownicy? Na dole przy piecu dołożę jeszcze zawór spustowy wody, czy waszym zdanie brakuje coś jeszcze z osprzętu na tym schemacie.
sambor Opublikowano 10 Września 2015 #5 Opublikowano 10 Września 2015 Przy takim montażu pompy dół naczynia wzbiorczego musi być min 30cm nad najwyższym punktem instalacji - w tym przypadku bojlerem. Dopuszczać widy do instalacji możesz w każdym punkcje - im niżej tym lepiej. Sust OK. Ten poziomy odcinek rury daj ze wzniosem aby ew powietrze miało ujście. Sprawdź czy możesz zamontować kocioł w tym pomieszczeniu ( przepisy)
husa66 Opublikowano 10 Września 2015 Autor #6 Opublikowano 10 Września 2015 Dzięki Sambor za odpowiedź. Te 30 cm mogę liczyć od wejścia wężownicy do cwu? A przy wejściu do wężownicy dać trójnik i podjechac rurką troche wyżej i dać tam odp.autmatyczny można tak?. Teraz czytam o tych warunkach w korytarzu.
sambor Opublikowano 10 Września 2015 #7 Opublikowano 10 Września 2015 Te 0,3m ma być od najwyższego punku - pewnie u ciebie od wężownicy, odpowietrznik na trójniku - jak najbardziej.
marcin Opublikowano 10 Września 2015 #8 Opublikowano 10 Września 2015 Jeżeli chodzi o zawory mieszające polecam zapoznać się z tymi tematami: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/2518-spis-temat%C3%B3w-zawory-4d-i-3d/
husa66 Opublikowano 10 Września 2015 Autor #9 Opublikowano 10 Września 2015 Dzięki za pomocne rady, czytałem o tych zawodach i założę 4d manualny, mam pytanie jak prawidłowo podpiąć powrót z wężownicy , czy moze być wpięty przed zaworem, czy dopiero za nim , jest to w ogóle jakaś różnica.
sambor Opublikowano 10 Września 2015 #10 Opublikowano 10 Września 2015 Jak założysz to w takim układzie wodę będziesz grzał elektrycznie. Aby grzanie CWU i zaw 4-D miały sens to musi być wpięte zasilanie i powrót grzania wody przed zawór 4-D, czyli przy samym kotle i oddzielne rury do bojlera, może bojler jednak dać przy kotle?
husa66 Opublikowano 10 Września 2015 Autor #11 Opublikowano 10 Września 2015 Sambor zaraz wrzucę projekt naszkicowany , zobaczysz o co mi chodzi , zawór wepnę prawidłowo , chodzi mi tylko o spięcie powrotów
husa66 Opublikowano 10 Września 2015 Autor #12 Opublikowano 10 Września 2015 oto dwie wersje A i C jak lepiej spiąć powroty, czy to bez różnicy, dla mnie lepiej wykonać mi wersje A.
majschi Opublikowano 10 Września 2015 #13 Opublikowano 10 Września 2015 tylko i wyłącznie wersja C Pozostaje jeszcze kwestia prawidłowego montażu zaworu 4d czyli blisko kotła, grubymi rurami minimum 5/4, ograniczając do minimum ilość kolanek
sambor Opublikowano 10 Września 2015 #14 Opublikowano 10 Września 2015 Lub pompa na obiegu kotłowym a rysunki A i C nie różnią się niczym istotnym
husa66 Opublikowano 11 Września 2015 Autor #15 Opublikowano 11 Września 2015 Pompy będą dwie jak w rysunki na początki postu, zawór jeżeli założę to będzie blisko pieca , cała instalacja jest blisko pieca, praktycznie na piętrze nad piecem, jeśli nie ma różnicy w pięciu powrotu jak na szkicach A i C, to wszystko już mam jasne. dziękuje za pomocne rady.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.