sambor Opublikowano 17 Lutego 2016 #151 Opublikowano 17 Lutego 2016 5 klasa jest jedynie potrzebna do dopłaty do kotła, a do palenia wystarczy ruszt awaryjny, :P
Animus Opublikowano 17 Lutego 2016 #153 Opublikowano 17 Lutego 2016 Tak to wygląda : Z dwóch dni zużycie opału To z jednego dnia. To z ostatniej godziny pracy ,niebieskie tło to podtrzymanie
MIQ Opublikowano 17 Lutego 2016 #154 Opublikowano 17 Lutego 2016 13kg na dobę na budynek 440mkw i kocioł 38kW. To ile to jest? Mniej, niż 10% mocy znamionowej kotła.
Animus Opublikowano 17 Lutego 2016 #155 Opublikowano 17 Lutego 2016 Nie wiem czy dobrze ustawiaczem ilość podawania w sterowniku, może być mały błąd, musi opróżnić zasobnik .
Szczypiorr Opublikowano 18 Lutego 2016 #156 Opublikowano 18 Lutego 2016 Gubię się:-) to jest z solida spalanie czy z Twojego? Ty tez nasz SASa?
Animus Opublikowano 18 Lutego 2016 #157 Opublikowano 18 Lutego 2016 To jest spalanie Gigara, sąsiad nie podłączył internetu a moc kot\la waha się najczęściej w przedziale 60% -0% czyli 60% to 22kW .
Szczypiorr Opublikowano 18 Lutego 2016 #158 Opublikowano 18 Lutego 2016 Gigar to kocioł od SASa? Bo temat jest o SASie i czytając te posty nie wiadomo w końcu o jaki kocioł chodzi.
Animus Opublikowano 18 Lutego 2016 #159 Opublikowano 18 Lutego 2016 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19932-sas-dobór-odpowiedniego-kotła/?p=247652
Szczypiorr Opublikowano 18 Lutego 2016 #160 Opublikowano 18 Lutego 2016 No wiec to nie SAS, a temat jest o nich :)
Karol45454 Opublikowano 26 Marca 2016 #161 Opublikowano 26 Marca 2016 Przeczytałem cały temat i zastanawiam się co będzie jak zabraknie prądu, zakładając, że ktoś ma instalację grawitacyjną czy da się palić w tym piecu w jakiś awaryjny sposób ? np przez dodanie jakiejś blachy albo rusztu awaryjnego
jerzypi Opublikowano 5 Maja 2016 #163 Opublikowano 5 Maja 2016 Sterownik multi fun po moich testach 3 dniowych , już pierwszy wniosek jest bardziej inteligentny o ecoala, niestety bije go na głowę . :huh: A szkoda bo przyzwyczaiłem się do stronki esterownik lepiej mi leży . :) Jestem przed wyborem pieca z podajnikiem. Zainteresował mnie ten temat z czujnikiem żaru. Do mojej kotłowni odpowiednim byłby piec SAS SLIM 17 kw z rusztem wodnym. Animus, czy można skorzystać z Pana doświadczenia i prosić o ocenę tego kotła. SAS w tym modelu instaluje tylko stałą retortę no ale ten Multifun mnie kusi.
karoka65 Opublikowano 5 Maja 2016 #164 Opublikowano 5 Maja 2016 Najlepiej zainwestować w jakiegoś UPSa, będzie to lepszą inwestycja niż jakikolwiek ruszt awaryjny.
jerzypi Opublikowano 5 Maja 2016 #165 Opublikowano 5 Maja 2016 UPS posiadam, ale zainteresował mnie temat:Jak OpalaĆ Jednoczesnie,ruszt Awaryjny Oraz Retorta? w którym JONAIK mnie przekonał,
Animus Opublikowano 5 Maja 2016 #166 Opublikowano 5 Maja 2016 To chore rozwiązanie .jak zaczniesz palić na ruszcie nad palnikiem to zrozumiesz.
jerzypi Opublikowano 6 Maja 2016 #167 Opublikowano 6 Maja 2016 Dlatego chciałem zrozumieć jak najwięcej przed zakupem i rozpoczęciem palenia. Bądź tu mądry i pisz wiersze… Od miesiąca nic innego nie robię tylko przeglądam fora związane z piecami podajnikowymi i rozmawiam z bezpośrednimi użytkownikami. Na forach masa informacji pozytywnych o piecach SKAM, OGNIWO, WEBER HT i sterownikach eCoal, Bruli, Ekomax800 – same superlatywy związane z ich automatyką. Nie chcę być w okresie późniejszym uczestnikiem na forum w tematach „prześlijcie mi ustawienia” W połączeniu z informacjami JONAIK-a mój wybór padł na WEBER-a gdyż zawsze mam trochę drewna do utylizacji. Aż tu nagle ten temat – czujnik żaru i Multifun bijący eCoala na głowę. Dlatego SAS SLIM z Multifun byłby odpowiednim piecem do moich wcześniejszych założeń. Jakie choróbsko może mnie spotkać podczas palenia na ruszcie wodnym i czy warto iść w retortę stałą?
Animus Opublikowano 6 Maja 2016 #168 Opublikowano 6 Maja 2016 Dlatego chciałem zrozumieć jak najwięcej przed zakupem i rozpoczęciem palenia. Jakie choróbsko może mnie spotkać podczas palenia na ruszcie wodnym i czy warto iść w retortę stałą? Retorta tylko obrotowa,a paląc na ruszcie z dmuchawą nie dopalisz substancji smolistych ,wymiennik obłoży się syfem i ograniczysz wymianę .Lepiej sprzedaj drewno a kup węgiel. Tego już się do końca nie oskrobie z wymiennika. :)
jerzypi Opublikowano 6 Maja 2016 #169 Opublikowano 6 Maja 2016 Dziękuję za dobrą radę Rezygnuję z tego „rewelacyjnego” pomysłu. Jestem na etapie rozpoznawania tematu czy w SAS SLIM zamontują mi obrotową retortę, Model ten byłby idealny do wymiarów mojej kotłowni - no i ten Multifun. A jakie jest Twoje zdanie na temat stosowania rusztu wodnego i czy znasz innych producentów instalujących ten sterownik (czujnik żaru), bo ja jeszcze nie znalazłem.
Animus Opublikowano 6 Maja 2016 #170 Opublikowano 6 Maja 2016 Na czujnik żaru Sas ma wyłączność ,Multifun ,można kupić do każdego kotła ale bez czujnika żaru kosztuje tysiaka. http://allegro.pl/kociol-kotly-piec-piece-sterownik-kotla-multifun-i6017306609.html Ruszt wodny zastosowany ostatecznie wysoko nad palnikiem ,pomiędzy tym rusztem musi zmieścić się jeszcze deflektor. Wtedy to raczej są płomieniówki, producent ratuje się małymi wymiarami wymiennika, stosuje je dla zwiększenia powierzchni wymiany, ale dla mnie to zbędny gadżet.nie można bezkarnie podkradać ciepa z komory spalania.
Szczypiorr Opublikowano 8 Maja 2016 #171 Opublikowano 8 Maja 2016 Rozmawiałem parę dni temu z hydraulikiem i mówiłem że jak będzie u mnie ekogroch to kocioł będzie bez rusztu wodnego. Powiedział że to opinia internetowa ludzi którzy się nie znają. Ruszy wodny ma tylko znaczenie jeżeli pali się awaryjnie na nim, jeżeli ekogrochem automatycznie w palniku to nie ma znaczenia czy jest czy nie. To prawda? Tapatalk
MIQ Opublikowano 8 Maja 2016 #172 Opublikowano 8 Maja 2016 https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/ruszt-wodny-tak-czy-nie/
Animus Opublikowano 9 Maja 2016 #173 Opublikowano 9 Maja 2016 Rozmawiałem parę dni temu z hydraulikiem i mówiłem że jak będzie u mnie ekogroch to kocioł będzie bez rusztu wodnego. Powiedział że to opinia internetowa ludzi którzy się nie znają. Ruszy wodny ma tylko znaczenie jeżeli pali się awaryjnie na nim, jeżeli ekogrochem automatycznie w palniku to nie ma znaczenia czy jest czy nie. To prawda? Tapatalk Radziłbym raczej poszukać innego hydraulika,o procesie spalania ma niewielkie pojęcie,ciekawe jak zbuduje Twoją instalację .
Szczypiorr Opublikowano 9 Maja 2016 #174 Opublikowano 9 Maja 2016 Nigdzie nie napisałem że to mój hydraulik i będzie u mnie robił ☺ Tapatalk
sambor Opublikowano 9 Maja 2016 #175 Opublikowano 9 Maja 2016 Z tego co wiem to miałeś u siebie gaz zakładać, a nie w palacza śmieciem się bawić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.