LukaszR Opublikowano 17 Sierpnia 2015 #1 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Witam wszystkich Posiadam zawór 4d Afriso zamontowany zgodnie z zaleceniami producenta jednak po zamontowaniu pompy co (czerwona na zdjęciu) na zasilaniu mam ciągle zimny powrót bez względu na to jak jest ustawione pokrętło zaworu. Jaka może być tego przyczyna. Wcześniej miałem pompę na powrocie ale nie mogłem skutecznie sterować instalacją. 1.pdf
sambor Opublikowano 17 Sierpnia 2015 #2 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zaw 4-D wydaje się być za mały - to pewnie 1", ponadto trochę mi się w oczach dwoi, ale są dwa zawory 4-D - po co? Ponadto zawór zwrotny jest zbędny. Jak ma być tak jak masz obecnie to potrzeba jeszcze jednej pompy na powrocie - przed zaworem zwrotnym.
LukaszR Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor #3 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Drugi zawór 4d jest do podłogówki. Wypróbuję najpierw tańsze rozwiązanie czyli zdemontuje zawór zwrotny. Czy stosowanie 2 pompek na tym samym obiegu nie jest niewskazane?
sambor Opublikowano 18 Sierpnia 2015 #4 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Tak się nie zasila podłogówki, powinien być 1 zaw 4-D do ochrony kotła a z niego zasilane są obwody grzewcze. Zaw ochrony kotła przy pracy grawitacyjnej musi mieć średnicę tak jak wyjścia z kotła - czyli 5/4 lub więcej. Przy rurach 1" i zaworze 4-D 1" musi być pompa na powrocie. Napisałem , że zaw zwrotny jest zbędny, ale jego demontaż nic nie poprawi Poniżej przykładowy schemat jak to można poprawnie wykonać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.