Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Doborze Kotła

reco

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja u siebie zrobiłem grawitacje w miedzi + grzejniki żeliwne i wyszkło 6-7k na rurki na jeden poziom (90m2) zasilania puszczone w suficie podwieszonym, powroty w posadzce. Podłogówka nie działa bez pompki. Co do podłogówki to w sypialni i tak się kiepsko śpi "na wodzie" więc lepszym rozwiązaniem są grzeniki w sypialniach, więc w nocy nie zmiarzniesz :D

Pompki np Grundfos ALFA pobiera max 22w, ale noname najtansze potrafią i po 95w, mówię o 3-cim biegu

Pracuje jako informatyk-monter instalacji radiowych, bardzo często uzywamy ups'ow i szczerze to jest porażka, po 2-3latach "pod chmurką" w skrzynce elektrycznej bateria do wymiany, trzyma max 10min, przydaje się na skoki napięcia zeby urządzenia się nie restartowały. Myślę że w domu przy umiarkowanych warunkach max 4 lata. Zresztą popatrz na baterie samochodowe, laptopowe czy inne akumulatory max 3-4lata jak dbasz o nie. Chyba że masz takie duże Li-io ogniwa, to by było dobrze, tylko gdzie takie znaleźć?

U mnie pompki są na obiegu podłogowym jedna i druga na grzejnikowym. CWU grzane grawitacyjnie, bufor w przyszłości również.

Opublikowano

Można i takie, ja mam 4szt EPS 160/12 -akumulatory żelowe. w technologii AGM, żywotność 8-10lat, po 3 latach nadal mają sie dobrze.

Największym wrogiem aku żelowych jest za wysoka temperatura otoczenia, przy wzroście temp z 20 na 25C żywotność spada o 20%

oraz ich przeładowanie ( za wysokie napięcie na ładowarce)

Opublikowano

Dlatego trzeba zmniejszyć ładowanie do 13,8 volta przy pracy buforowej poz Hermogenes

To Ty się nawet na tydzień bez prundu ubezpieczyłeś a jak tam Twój kominek z podglądem .

Opublikowano

O to dba UPS podłączony do tych baterii, praca max to 30h na tym zestawie, pamiętaj że mam w kotle mam zapalarkę, która na każde rozpalenie 3x po  400W przez 10 sek pobiera.

Natomiast nie mam kominka, to pytanie to nie do mnie. :)

Mam kocioł DS na  drewno + kocioł na pellet.

Opublikowano

nie miałem czasu kilka dni zaglądać i widze że dyskusja mocno ożywiła... przy buforze wydaje mi się że nie ma problemu z zabezpieczeniem bo nawet jeżeli obieg pomiedzy kotłem a buforem jest wspomagany pompą to w razie braku zasilania przy prawidłowym podłączeniu i odpowiednio dużej średnicy rury powinna zadziałać grawitacja. Problem może wystapić gdy instalacja bedzie bez bufora bo sam miarkownik ciągu nie wygasi chyba kotła DS gdy nie będzie prądu i pompa CO nie bedzie działać...

Coraz bardziej skłaniam się ku opcji z buforem. Tylko czy sam budor a zasobnik CWU oddzielnie czy wszystko w jednym? docelowo maja byc równiez solary

Opublikowano

Miarkownik jak dostanie temperaturę (brak obiegu wody) to zamknie dopływ powietrza, ale czy to wygasi Ci w piecu to nie wiadomo, na pewno spadnie temperatura.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jak potrafisz prawidłowo wykonać podłogówkę to jak najbardziej tylko podłogówka, ale izolacja od ziemi powinna być min 15cm.

Cały czas nie mogę się zdecydować na piec. Decydując się piec na pellet to czy ma znaczenie dla sprawności pieca jeżeli ma on ruszt awaryjny? Czy przekrój komina ma znaczenie? Posiadam schiedlaFi200. Zdecydowałem się na podłogówkę w całym domu, czy to ma znaczenie jakiej mocy ma być piec? Obecnie KOstrzewa wypuściło TwinBio 12 kw czy podoła?

Opublikowano

Jeżeli ruszt awaryjny, to tylko żeliwny, który montujesz i wyjmujesz w zależności od potrzeb.

Podłogówka albo grzejnik - tu nie ma znaczenia, jesli chodzi o moc pieca - zapotrzebowanie danego pomieszczenia na moc grzewczą nie zmienia się, należy zaprojektować odpowiednią długość pętli i rozstaw rurek, aby to zapotrzebowanie pokryło dla zadanych warunków (tzn. temp zewnętrzna i wymagana wewnętrzna, temperatura czynnika grzewczego) podobnie, jak należy odpowiednio dobrać instalowany grzejnik.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Prosze poradzcie jaki duży piec do domu nieociplonego styropianem,100m kw,sciana40-45cm z kanałem dom suchy nie zawilgocony otynkowany okina plastykowe.drzwi metalowe szczelne,sciany w srodku wylozone regipsem,sufity obnizone styropian 4cm,poddasze 40m kw wełna 20-25cm.Myslałem nad ZGODA 15kw.Piec to tylko dolniak.

Opublikowano

Coś mi się wydaje że za dużo mocy planujesz, ale może się mylę.

http://cieplowlasciwie.pl/

Wylicz na tej stronie dokładnie ile mocy Ci potrzeba, dolniaka nie dobiera się z zapasem mocy, tylko na styk.

http://czysteogrzewanie.pl/kotly/kotly-dolnego-spalania/tutaj ciekawe kociołki opisane dokładnie.

Jaki opał planujesz ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.