Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opinie Na Temat Tekla Draco Bio / Tekla Draco Bio Compact 12 Kw

Sterydziak

Rekomendowane odpowiedzi

Ozi80 w trybie auto nie ma żadnego znaczenia wartość histerezy kotła i wcale nie trzeba jej ustawiać na zero. Kocioł rozpala się tylko wtedy gdy dostanie sygnał o potrzebie grzania CWU lub CO jeśli jest oczywiście czujnik temperatury wewnętrznej.

No to czy rozpali się, gdy zadana na CWU jest 55 stopni, a co za tym idzie zadana na kotle wylicza 60 bo delta jest 5, histereza kotła jest 15, obecnie na kotle jest 55, a temperatura wody w bojlerze spadła poniżej 45 stopni? No nie bardzo...

Teraz jeszcze wyobraź sobie sytuację, że start pomp jest od 50, w kotle się nie pali, ale oddaje ciepło do CWU i w końcu temperatura kotła spada do 50 stopni. Co się dzieje? Przestaje grzać CWU (pompa staje), a kocioł dalej się nie odpala, bo przecież histereza jest 15, a 60-15=45. Mamy sytuację patową, o której już tu na forum kilka razy pisałem. I musisz teraz powiedzmy godzinę czekać, aż kocioł sam z siebie ochłodnie do 45 stopni, żeby mógł się odpalić, rozgrzać powyżej 50 i zacząć ogrzewać CWU. Czy to błąd sterownika? Błąd Tekli? Estymy? Nie. To błąd użytkownika, że tak to sobie ustawił.

Gural: przy programie stałym CWU nie dziwię się, że w lecie spalał 10 kg dziennie. Pewnie w nocy też się odpalał, żeby dogrzać wodę z 45 do 55 stopni?

Ozi bojler potrzebuje minimum dnia zeby do 45 spadla temp... nie wazne jaki program jak sie nie korzysta albo korzysta malo z cieplej wody... pompka cwu przy programie stalym odpalala sie raz dziennie wieczorem (u mamy) 2 talerze do zmycia w ciagu dnia i 2 prysznice a bojler 120l

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

No to jestem w szoku, że ogrzanie raz dziennie 120-litrowego bojlera z 45 do 55 stopni zabiera 10 kg peletu. Przy takim średnim podawaniu, to jest co najmniej dwugodzinna praca palnika na 100% mocy.

Zauważyłem że mi kocioł dosyć często się wygasza i od razu ropala ponownie. Tak co 2-3h. Mam tryb auto, czujnik pokojowy i zewnętrzny. Moja instalacja to stara grawitacyjna na rurach 6/4. Kocioł wybiera sobie automatycznie temp zadaną ale nie myślałem że będzie twardo dążył do jej osiągnięcia a nie robił sobie przerwy... Ja wiem, że to mały kocioł a wody w takim układzie dużo a bez zaworu 3d będzie długo dochodził do zadanej, bo musi cały układ ogrzać. Ale te przerwy co chwilę to chyba są niepotrzebne. Można temu jakoś zaradzić?

A osiąga temperaturę zadaną w pokoju, jak wygasza? Masz włączoną pompę stałą?

Albo za dużą moc palnika (za duży czas podawania), przez co wygasza przed nagrzaniem domu.

Już mamy co najmniej trzy możliwe powody. Bez dokładnych danych nie stwierdzimy, czy to któryś z nich.

A domu nie nagrzane a wygasza, moc palnika 12,1kw pokazuje. Podawanie 4.3. Gdzie mogę zmienić ten czas pracy z 2h na 4 bo o to mi chodzi. Pompy stałej nie mam.

ded-   zmień pracę kotła z Automatycznej na ciągłą jest to rozsądniejsze na zimę     ( Kocioł /serwis/tryb pracy- ciągły)

histerezę na kotle daj sobie 12-15 stopni

na kotle ustaw  65 topni

start pomp ustaw na 50 stopni (na grawitacji nie ma znaczenia ,ale innym się może przyda)

Ogrzewanie/serwis/ stała Pompa - jeśli masz siłownik ,może ustawić na Tak  (większy komfort cieplny) ale chyba nie masz siłownika

jeśli tak to ustawisz mało prawdopodobne że kocioł będzie Ci pracował dłużej niż 2 godziny :) 

większa temperatura na kotle nie oznacza większego spalania :)

jeśli nie masz regulatora ciągu zamontowanego zwróci się.

Jutro wypróbuje bo ma być chłodniej. Czy powodem może być podniesiony próg foto? Miałem błędy wygaszania i podniosłem chyba do 50.

Mam rck ale zaworu 3d ani 4d nie mam. Pompa musi pracować bo sama grawitacja to za mało. Dalsze grzejniki są zimne.

Edyta: w menu serwisowym palnika nic takiego nie widzę. Mam kocioł wyprodukowany w 2016, może to mieć znaczenie?

Edytowane przez ded

A domu nie nagrzane a wygasza, moc palnika 12,1kw pokazuje. Podawanie 4.3. Gdzie mogę zmienić ten czas pracy z 2h na 4 bo o to mi chodzi. Pompy stałej nie mam.

Witam, jestem tutaj nowy mam Telkę Tytan Bio 25 kW i też się uczę dopiero tego pieca (od 3 tygodni). Myślę że ten czas to może chodzić o czas czyszczenia , u mnie tak się nazywa ta opcja z tym że ja mam Igneo Touch. Po jego przekroczeniu piec się wyłącza. 

Ja mam sterownik slim i nie ma na pewno takiej opcji w rym menu. W sumie to wszystkie menu przejrzałem.

zdecydowanie zmniejsz próg foto, to może być problem. Co znaczy że miałeś błędy wygaszania? Ja względem ustawień fabrycznych to próg foto obniżyłem bo mi płomienia nie widział...

W starym oprogramowaniu nie ma długości pracy palnika, na co wskazuje fakt, że w instrukcji nie ma o tym ani słowa. Ja mam kocioł od 2016 i jednak już tą opcję mam. Standardowo jest ona ustawiona na 2 godziny, ja sobie podniosłem do 4 godzin. Zastanawiam się jednak, czy nie wrócić do 2 godzin, bo przy wygaszaniu i ponownym rozpalaniu jest etap czyszczenia. Wprawdzie nie mam systemu samoczyszczenia, ale sam fakt dmuchania może spowodować że będę miał mniej syfu w palniku. Zobaczę.

Swoją drogą instalacja bez zaworu 3D ani 4D. Nie umiem sobie wyobrazić sterowania tym. Dasz zadaną 65 i tryb ciągły, jak napisał Grzechotnik, to te 65 w całości pójdzie na C.O.? Po co w takim razie czujnik temperatury zewnętrznej, który steruje krzywą grzewczą, albo ustawianie zadanej C.O. ręcznie? Przy trybie automatycznym to wg tego przynajmniej wyliczy zadaną na kocioł, ale przy trybie ciągłym? Gdzie jest luka w moim myśleniu?

Edytowane przez Ozi80

Nie no termostaty mogą zastąpić czujnik pokojowy. Ale on czujnik pokojowy on ma, więc bez termostatów coś tam posteruje. A to "coś" to wyłączanie pompy po osiągnięciu temperatury zadanej w pokoju (o ile ma wyłączoną stałą pompę). Ale przy braku zaworu, to chyba niczym więcej (przede wszystkim temperaturą jaka idzie na grzejniki) nie posteruje.

A jak to jest przy termostatach i braku zaworu? Powiedzmy że ma zadaną na kotle 65, a w domu jest ciepło i termostaty tak przykręcają że na grzejniki idzie tylko 35. Reszta idzie na powrót do kotła?

Edytowane przez Ozi80

Mniej wiecej... 1 grzejnik powinien byc z odkreconym termostatem albo bez wtedy po przymknieciu pozostalych cala ciepla woda zostanie przewalona przez niego i wroci do kotla znacznie cieplejsza niz przy braku termostatow... taka pseudo ochrona powrotu

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

"Umieram" z ciekawości jak Ded to ma zrobione.

Jak kiedyś tak miałem, ale kocioł był na groszek. 50kW temperatura 45 zadana i tak od jesieni do wiosny. Spalanie na poziomie 12-13 ton na sezon. Zawór 4D zmniejszył to o 3 tony

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez robert004

Mam bez zaworu, całość idzie na grzejniki. Cwu też w tym samym obiegu więc kiepsko. Na wiosnę modernizacja, planuje zawór 3d z silownikiem na powrocie. Grzejniki mam bez głowic termostatycznych. Są dobrane tak, że mogą być spokojnie odkrecone na maksa i temp w pokojach jest mniej więcej taka sama.