Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opinie Na Temat Tekla Draco Bio / Tekla Draco Bio Compact 12 Kw

Sterydziak

Rekomendowane odpowiedzi

Chojrarock: wygląda jak karmnik dla ptaków :)

Wygląda jak karmnik ale juz przyniósł spadek temp spalin o około 40"

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Wygląda jak karmnik ale juz przyniósł spadek temp spalin o około 40"

To ładnie jaką masz teraz?

Yasek

Zawirowywaczy jeszcze nie wstawialem. Aktualnie mam 180- 200"

Miałem 250"

Jak wstawie zawirowywacze liczę jakieś 160"

Tylko sprawdź czy nie będziesz musiał trochę powietrza zwiększyć.

W moim przypadku tak było. Za bardzo spadła temperatura spalin do 120-130 stopni. Nie wiem z czego mam komin więc nie ryzykuję.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Wiem wiem wole większy wiatr, lepiej dopala wtedy i zrzuca resztki. Ogólnie u mnie teraz przy -15" spala kolo 35kg, cały czas stała temp w domu, piec długo moduluje sobie przy zadanej temp 66" i chodzi na 40% mocy.

Trzeba było do tego karmnika nasypać kukurydzy - miałbyś popcorn

A kocioł masz dobrze ustawiony, choć sporo pali.

U mnie ostatnia doba to 26kg przy -15C, lecz co ciekawe ilość startów się nie zmienia, wzrósł tylko czas pracy palnika, czyli skróciły się przerwy, max temp to 64C

Tak ale pamiętaj ze nie mam ocieplonego domu, pierwszy sezon po budowie i cały czas stale pompy bo zona lubi hehe

U mnie 35 ostatni dzień.

Stoi max pol h, w dalszym ciągu mam zimny powrót - więc bardzo szybko traci temperaturę po nagrzaniu (ustawione 68 aktualnie, histereza 13).

28 stopni w podloge??? U mnie idzie teraz w podłogę 40 stopni, i mam ledwo 22 w chacie a mam 99% podłogówki.

Edytowane przez iacpl

@Iacpl

Nie patrz na to może zryta ta czujka, może źle za izolowane choć warstwa izolacyjna gruba, grunt że w chacie ciepło, i mam to pogodowką ogarnięte więc samo się steruje, nie chce mi się rozkminiania tyle pokazuje przy krzywej 0.2 przesunięte o +2 grunt że proporcjonalnie się zachowuje co za różnica....

Yasek

Edytowane przez jackjj

U mnie też idzie teraz 40" w podłogę, ale jest to spowodowane tez tym ze mam grube panele 10mm i za nim się nagrzeja to trochę trwa.

Aktualnie -20" u mnie....

Wczoraj spalanie 40kg

Dziś po zamontowaniu turbulizatora aka karmnik spalanie 30kg przy większym mrozie czyżby sukces?

Edytowane przez Chojrakrock

Witam

Chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi nastaw kotła tekla draco duo bio 25.

Mianowicie moje ustawienia to:

histereza kotła: 10

temperatura zadana kotła 65

temperatura powrotu: 55

min moc palnika: 50

max moc palnika: 100

nadmuch min 30

nadmuch max 45

pellet test 10,3

kaloryczność pelletu 5,1

podawanie 6,4

próg foto 25

Nastawy dają moc 15,1 kW przy mocy 100%

Praca Co i CWU program czasowy

Tryb pracy kotła auto (pogodówka + czujnik pokojowy vide room)

Spalanie przy temp. -14 do -20 st w ciągu doby wynosi 33,9 kg (nie wiem czy to dużo czy mało - sami oceńcie).

Piec dochodzi do zadanej temp., ma przerwy po 1 h czasami 2 lub 3 h

Spostrzeżenia:

test podawania wykonany przez pełna godzinę daje wiarygodny wynik ( w moim przypadku 10,3, przy wykonaniu testu przez 10 min wychodziło 2kg x 6 = 12 kg/h). Piec spalał ponad 30 kg pelletu na dobę przy temp +1 st. (przy ustawieniach temp zadanej 62 st, temp powrotu 50 st, pow max 50, pow min 30, podawanie 3,9, moc max wychodziła wtedy 9kW).

Piszcie, co myślicie. Może komuś pomogę, a może ktoś wniesie coś do moich ustawień.

Pozdrawiam

coobra piszesz, że masz ustawione 55 na powrocie. Masz bufor, że to umiesz ustawić?

Moze ma dodatkowy moduł i pompę kotlowa?

Witam pierwszy raz w tym temacie :)

Od tygodnia jestem użytkownikiem kotła na pelet Tekla draco bio 12 (13 kW). Budynek nowy z pustaków 25 cm, parter + użytkowe poddasze, na ścianach szary styropian 20 cm, na poddaszu 30 cm wełny, podłoga na parterze 20 cm styropianu, podłoga na poddaszu 8 cm styropianu, 150 m2 podłogówki, jest jeszcze obieg na grzejniki ale bez zamontowanych grzejników.

Co ważne: nieukończone jeszcze docieplenie poddasza i brak szczelnych i ciepłych drzwi wejściowych. Temperatura we wnętrzu około 7 stopni. Z racji fali mrozów sezon grzewczy rozpoczęty. Plan miałem taki że dopóki ekipa nie zamknie (dociepli) całkowicie poddasza chciałem grzać w programie ekonomicznym (byle nie zamarzło) w Tekli/Estymie minimum w programie ekonomicznym to 10 st. C.
Mój problem polega na tym że nie mogę sobie poradzić z ustawieniami by temp. na piecu nie spadała nisko.

Po wizycie i nastawach wykonanych przez serwis piec pracował non stop a temp. na piecu 15-20 st. -  aż mnie bolało jak woda lała się po drzwiczkach ....

Po konsultacji z moim hydraulikiem nastąpiła poprawa, ale piec cały czas pracował, a temp na piecu 23-30 st.

Po kolejnej rozmowie z serwisem sam zacząłem szukać rozwiązań, bo wg serwisu to nic nadzwyczajnego że pompy cały czas pracują choć temp. min pomp to 53 st. Pompy pracują bo dostają sygnał z regulatora pokojowego że potrzeba ciepła i tak będzie dopóki się nie nagrzeje....

Sprawdziłem że jeśli w menu zaznaczy się brak regulatora pokojowego to piec w ciągu 20-30 min osiąga zadane 65 stopni i się wygasza tylko że wtedy pompy są cały czas wyłączone.

Po ponownym zaznaczeniu że jest regulator pokojowy pompy natychmiast startują i pracują ciągle bo chyba sygnały z regulatora pokojowego mają wyższy priorytet niż nastawy kotła i temp. na kotle buja się w 37 - 45 st....

Czy faktycznie jest tak jak mówi serwis że tak będzie póki temp. w budynku nie przekroczy 10 stopni ???

A może macie jakieś pomysły jak sprawić by w mojej sytuacji piec jednak pracował na temperaturach powyżej 55 stopni ?

Ja dziś wymyśliłem żeby do czasu uszczelnienia budynku włączyć stałą pracę pomp ale pompy podłączyć do gniazdka przez regulator i tryb pracy 15 min pracy-15 min przerwy-15 min pracy.

Obecnie ustawiony przez całą dobę program ekonomiczny 10 st. temperatura wody na zasilaniu podłogi 20 stopni powrót około 10 stopni temp minimum pomp 53 st. (ale ciągle pracują) temperatura zadana na kotle 65 st ale buja się 35-45 st.

Pelet spala się ładnie.

Co Wy na to ?

Z dużym apetytem na paliwo się liczę ale kotła szkoda....

Edytowane przez Maxminator

wg serwisu to nic nadzwyczajnego że pompy cały czas pracują choć temp. min pomp to 53 st. Pompy pracują bo dostają sygnał z regulatora pokojowego że potrzeba ciepła i tak będzie dopóki się nie nagrzeje....

Ale o której temperaturze startu pomp teraz piszesz? O minimalnej temperaturze wyliczonej C.O., przy której może pracować pompa C.O., czy o temperaturze kotła, powyżej której regulator może załączyć pompy?

O to samo chciałem zapytać, interesuje cię min temp pomp w ustawieniach kotla.

Edytowane przez Chojrakrock

TCO zadane ręcznie było 20 stopni - i tyle pompy ładowały w obieg, więc podniosłem na 40 stopni ale nic się nie zmieniło pompy pracują cały czas temp. wody w kotle 23 stopnie.

Min TCO pomp 52 stopnie.

Min temp pomp w ustawieniach kotła 53 stopnie.

Pozostałe ustawienia ogrzewania:

Temperatura maxymalna wyliczeniowa dla CO 40 stopni.

Współczynnik korekcji 10 stopni.

Histereza 1,5 stopnia.

Dziś przeprowadziłem experyment ogrzałem w dłoniach regulator pokojowy do 18 stopni.

Pompy się wyłączyły a sterownik przeliczył sobie wymagane temperatury: dla pomieszczenia 8 stopni i dla wysyłanej wody w obieg 7 stopni. Piec zaczął się spokojnie podnosić do zadanej temp.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

A posiadasz może zawór 3d lub 4d może jest przykręcony? Tryb pracy masz pogodowy czy ręczny?

Nie znam się na piecach, ale trochę na matematyce, dlatego moja "rozkmina" jest taka:

Masz 40 stopni zadaną na C.O. Masz w domu 7 stopni, a zadaną 10 stopni, więc brakuje ci 3 stopni. Skoro masz histerezę pokojowej 10 stopni, to do zadanej na C.O. dodaje ci jeszcze... 30 stopni. Czyli w sumie masz już zadaną 70 stopni. Czyli więcej niż te 53 stopni startu pomp. Na moje oko dlatego ci pompa pracuje. I tak, jak powiedział serwisant: będzie pracowała tak długo, dopóki temperatura w domu osiągnie zadaną.

Teraz jeszcze napisz jak masz ustawiony start pomp w ustawieniach serwisowych kotła, a nie w ustawieniach serwisowych C.O.

Co ty chcesz osiągnąć? Żeby piec się palił na wysokich temperaturach, ale żeby nie ogrzewał domu? Jeśli tak, to ustawiasz minimalny start pomp w ustawieniach serwisowych kotła dużo powyżej temperatury zadanej kotła i pompy wtedy nigdy nie wystartują. Czyli skoro masz zadane na kotle 65 stopni, przy "swobodnym" paleniu (bez oddawania ciepła na pompy) dojdzie spokojnie do 75-80 stopni, to jeśli się da, to ustaw start pomp od 85 stopni i wtedy się nigdy nie uruchomią. Chyba?

Edytowane przez Ozi80

A posiadasz może zawór 3d lub 4d może jest przykręcony? Tryb pracy masz pogodowy czy ręczny?

Zawór 4 d z siłownikiem na podłogówkę -pracuje chyba ok i 3 d bez siłownika na grzejniki (grzejniki jeszcze nie założone). Tryb pracy ręczny.

@ Ozi80:

Teraz jeszcze napisz jak masz ustawiony start pomp w ustawieniach serwisowych kotła, a nie w ustawieniach serwisowych C.O.

Min temp pomp w ustawieniach kotła 53 stopnie

Co ty chcesz osiągnąć? Żeby piec się palił na wysokich temperaturach, ale żeby nie ogrzewał domu?

Chcę by piec ogrzewał dom do temperatury minimalnej np. 10 stopni, chcę by pompy co jakiś czas się załączały by woda nie zamarzła w instalacji (na poddaszu i przy drzwiach wejściowych) ale jednocześnie by piec pracował na wyższych przedziałach bo w tej chwili jak pompy cały czas pracują to piec pracuje cały czas a woda w kotle 23-30 stopni.

Teraz zrobię tak: włączę stałą pracę pomp ale pompy podłączę do gniazdka przez regulator i tryb pracy 15 min pracy-15 min przerwy-15 min pracy.

No to dogrzej do tych 10 stopni w domu, stała pompa na NIE i ci się będzie włączał i wyłączał. A jak ci piec trzyma na małych temperaturach i nie umie dojść do zadanej kotła 65 stopni, bo całe ciepło idzie na C.O., to podwyższ jego moc zwiększając czas podawania. Ja się nie znam, ale u mnie to zadziałało.

Stała pompa, to jak tam nie mieszkasz, to wg mnie bez sensu.

Zawór 4 d z siłownikiem na podłogówkę -pracuje chyba ok i 3 d bez siłownika na grzejniki (grzejniki jeszcze nie założone). Tryb pracy ręczny.

Czyli na odwrót niż sugeruje tekla, chyba ze cos się zmieniło...

Według mnie nie musi ci woda krążyć cały czas, ustaw tryb pracy na auto temp w pomieszczeniu 12 histereza 2" i piec sam będzie ci pilnował czy ma grzać czy nie.

Jeżeli mocno zależy na ciągłym obiegu włącz stała pompę i tryb kotła ciagly.