Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opinie Na Temat Tekla Draco Bio / Tekla Draco Bio Compact 12 Kw

Sterydziak

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam pojęcia. Robert ma sondę lambda.

Jeszcze mam takie zawirowywacze:

https://youtu.be/bVwnVy_TrrU

zawirowywacze tez chce sobie zrobić na razie brak czasu. Kto jeszcze się wypowie na temat umiejscowienia szamotki w compaccie 12

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Takie tam z facebooka opinia pewnej firmy instalatorskiej a Tekla draco bio Compact:

"Niezbyt cenimy wymienniki poziome przy kotłach na pellet, sprawność urządzenia 89% plus poziome płomieniówki zmniejsza sprawność urządzenia. Dodatkowo jak dla nas Igneo ma słaby algorytm spalania co w połączeniu z małą pojemnością wodną powoduje częste rozpalanie/wygaszanie kotła."

Nic dodac nic ujac... czysta prawda

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Sprawdzał ktoś czy te zawirowacze pasują? Na stronie brak wymiarów. Chętnie bym kupił bi nie mam kiedy się za to zabrać.

Takie tam z facebooka opinia pewnej firmy instalatorskiej a Tekla draco bio Compact:

"Niezbyt cenimy wymienniki poziome przy kotłach na pellet, sprawność urządzenia 89% plus poziome płomieniówki zmniejsza sprawność urządzenia. Dodatkowo jak dla nas Igneo ma słaby algorytm spalania co w połączeniu z małą pojemnością wodną powoduje częste rozpalanie/wygaszanie kotła."

Nic dodac nic ujac... czysta prawda

niestety ale się mylisz bo wymienniki poziome mają wiekszą sprawnosć ale wymagają wiekszej uwagi (czyszczenia ) co do sterownika to 100% racja 

To nie moja opinia... zacytowalem post firmy instalacyjnej...

Ten jeden post niestety potwierdza wszystkie problemy uzytkownikow Compaktow tekli tj. Czeste cykle pracy palnika i duze spalanie...

Moze wedlug ciebie poziome plomieniowki maja wieksza sprawnosc i pewnie tak jest... ale w tym modelu widocznie tak nie jest...

Z tym dużym spalaniem to bez przesady. Może prawdziwej zimy jeszcze nie było, ale w stosunku do smieciucha na węgiel to puki co wychodzi mi całkiem korzystnie. O zawirowacze zadzwonię jutro i jak będą pasować to na pewno dam znać. Za tą cenę to nawet mi się nie chce zaczynać ich robić.

Czeste cykle pracy palnika i duze spalanie...

Częste cykle pracy palnika to pochodna algorytmu Fuzzy Logic. W niektórych instalacjach algorytm ten się sprawdza i potrafi utrzymać modulację na wysokiej temperaturze bez przedwczesnego wygaszania. Z obserwacji tego forum widzę jednak, że niestety to są wyjątki. W większości przypadków Fuzzy Logic nie daje sobie z tym rady. U mnie też, dlatego go wyłączyłem i mój palnik pracuje w trybie skokowym. Teraz wygasza mi się co 4 godziny, bo na tyle mam ustawioną maksymalny czas pracy palnika. No chyba że nie ma odbioru ciepła, to wygasza się oczywiście szybciej. W nowym sterowniku Igneo Touch jednak nie da się podobno włączyć trybu skokowego i uzytkownik skazany jest na Fuzzy Logic. Podobno ulepszony. Podobno sam się uczy. Ale czy działa tak, jak byśmy tego chcieli? To pytanie do posiadaczy Igneo Touch.

A może ktoś mi wytłumaczy taką sytuację. Moje " normalne " spalanie z ostatnich kilku tygodni wynosiło 28-32 kg . Temperatury w domu były ekonomiczna 20,8  komfortowa 22,4. Kiedy podniosłem temperatury ( wizyta gości  :) ) do ekonomiczna 21,4 komfortowa 23.2 spalanie spadło od 7 dni  do 20- 24 kg. Dlaczego? Pojęcia nie mam. Pieca nie czyściłem. W ustawieniach nic nie zmieniałem. Pellet ten sam

Pewnie wyższa temperatura  powrotu miała na to wpływ.......u mojej mamy w pierwszy dzień świąt też narzekali że za gorąco i otwierali okna temperatura 22,7 a na grzejniki szło 37 stopni ( efekt ocieplenia poddasza 30 cm wełny ) w końcu wyłączyłem ogrzewanie.

Być może. Chociaż ja mam pompkę na powrocie i wydaje mi się że u mnie nie zbyt dużych wahań temperatury na powrocie. Najniższą zaobserwowaną temperaturą na powrocie odkąd zamontowałem pompke  było 42 stopnie ( chociaż niezbyt często jestem w kotłowni )

Tutaj wyszperałem fajniejsze zawirowacze. Mają piękną końcóweczkę chociaż cena już gorsza. Szkoda że bez wymiarów i nie od ręki, ale podpytam zaraz na @.

Witajcie w nowym roku.

Mam takie pytanie na szybko.

Czy lepiej aby piec dochodził do zadanej temperatury dłużej czyli np 2 godziny czy w około 40min? Mówię tu o temperaturze od 50 do 70 stopni.

Wygrzewam właśnie dom od 3 tygodni Teklą Compact, mam w środku stabilną temperaturę 18 stopni bo i grzejniki i podłogówka poprzykręcane. Oczywiście dom jeszcze nie ma styro na zewnątrz. Póki co średnie dzienne spalanie na poziomie 30kg. Jeszcze 3 tygodnie temu było 2 stopnie w środku a pierwszego dnia piec spalił 60kg pelletu.

Przez te 3 tygodnie dość powoli dochodził do zadanej 65 stopni ( od 2 do 3 godzin ), płomień w palniku był mocno przeciętny. Dziś zwiększyłem mu podawanie z 3 do 6 i dochodzi do 65 bardzo szybko ( 40 min ) no i ogień na palniku spory. Jak będzie zdrowiej dla pieca?