elfuczi Opublikowano 24 Grudnia 2017 #51 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Bierz Pan gas bo pompa droga w serwisie i zakupie jej moc jest zależna od temp. dolnego źródła powietrza lub solanki=wodu
Minos Opublikowano 9 Stycznia 2018 #52 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Witam Podepnę się pod temat i zapytam co byście wybrali na Naszym miejscu. W lipcu 2017 roku z małżonka kupiliśmy dom z lat 70 tych typowy klocek tzw niski parter. Postanowiliśmy górę przeznaczyć jako część sypialna a dół (piwnica) jako dzienny. Dom ma wymienione okna na plastikowe, jest ocieplony 15cm styropianem, poprzedni właściciel sporo kasy wydała na docieplenie i wymiany, plus naprawy. Co do stanu technicznego nie ma się do czego przyczepić, choć każdy coś znajdzie dla siebie :P. Dom łącznie góra i dół ma powierzchnię ok 160m2, wiem ważna jest też kubatura. Piec to Zębiec SWK21/S – sterownik Geco G-406-P8 Aktualnie jest opalany węglem – orzech, drewno i brykiet wałek(10cmx5cm) Nie mogę na niego narzekać, bo ładnie się w nim pali, szybko nagrzewa się woda w c.o. i c.o.w Jedynie co nas wkurza to to że trzeba niestety poświecić sporo czasu na rozpalanie czyszczenie itp. sprawy, dlatego z małżonka postanowiliśmy zmienić sposób ogrzewania. Czasami późno wracamy i wiadomo że w domu zimno a małżonka to zmarzluch i przeważyła w tym wypadku wygoda użytkowania. Jako że gaz był w granicach działki postanowiliśmy wprowadzić go do domu i skorzystać z dofinansowania przyznawanego z miasta na 2018 na wymianę źródła ogrzewania. Gaz już jest w 99% w domu, ale wczoraj miasto wydało rozporządzenie odnośnie dofinansowania na wymianę źródła ogrzewania i się okazało że dofinansowanie na gaz zostało wycofane (w poprzednich latach było) . I teraz zastanawiamy się co zrobić czy dalej iść w ogrzewanie gazowe (i tak będzie gaz w domu) Czy zainteresować się zmianą ogrzewania na pelet który jest dofinansowywany. Piec obsługiwał by c.o. i c.o.w Ewentualnie zmiana na piec ekogroszek.
krisgie Opublikowano 10 Stycznia 2018 #53 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Skoro obydwoje późno wracacie to pewnie pracujecie nie na "państwowym etacie" wiec zakładam że stać Was na ogrzewanie gazowe :D . A serio, pellet też nie jest bezobsługowy choć o niebo lepszy od węgla czy ekogroszku. Nie pchał bym się na siłę w pellet tylko po to by dostać dotację. Pellet to nie tylko kocioł ale odpowiednie przeróbki instalacji, odpowiedni komin. Do tego dochodzi niepewność cen, trefny towar itp. Wypełnij rzetelnie cieplowlasciwie.pl i zobaczysz przybliżone koszty ogrzewania i wtedy policzysz co się opłaca bardziej (inwestycja + eksploatacja). Wyniku z powyższego nie traktuj jako wyroczni tylko orientacyjnie. Ogólnie to co wyżej odnosi się też do gazu ;) ale z pelletem dochodzi składowanie i zabawa z ustawieniami żeby spalić ekonomicznie, nie ustawiony lub źle ustawiony może być droższy niż gaz ;)
sambor Opublikowano 10 Stycznia 2018 #54 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Ja napiszę tak - wiele lat w dwóch całkowicie różnych domach grzałem gazem Obecnie od 6 lat w trzecim domu grzeję pelletem Gaz jest wygodniejszy,ale droższy o ok 25%. Z tym , że do pelletu trzeba zrobi całą kotłownię od nowa i to swoje kosztuje - praktycznie 2x tyle co do gazu. Gaz jest tańszy w instalacji . A eksploatacja: to pellet u mnie jest ok 25% tańszy od gazu, ale cała kotłownia to było prawie 25k zł Ale jak miałbym gaz to poszedłbym w gaz.
elfuczi Opublikowano 11 Stycznia 2018 #55 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Pelltet też trzeba sprzedać, wspierać kopanie, no i radziecki gaz. Co byśmy nie wybrali to i tak coś musi to ciepło wytworzyć. Im prostsza instalacja tym lepiej i taniej. Nic nie jest wieczne wszystko sie psuje, wiec warto jeszcze wziąć koszty serisowe i ewentualnej wymiany, oraz obsługę raczej jej brak.
sambor Opublikowano 11 Stycznia 2018 #56 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Dlaczego nie napisałeś o wspieraniu skośnookich pomp i pomp ze zgniłego zachodu - węgiel nasz, pellet też a resztę trzeba importować i napędzać innym rynki produkcyjne
pawlop Opublikowano 12 Stycznia 2018 #57 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Nie wiem w jakim temacie powinienem napisać a może akurat tutaj ale co mi tam zapytam :) i z góry przepraszam że wcinam się komuś w temat. Moje pytania są spowodowane niestety zupełnym brakiem wiedzy w zakresie budownictwa a tym bardziej ogrzewania. Mam stary dom budowany przed wojną a połowa dobudowana zaraz po wojnie. Grubość ścian jest w starszej części 40cm a w nowszej 45cm. Nie wiem czy można grubość ścian uśredniać. Dwie ściany (północno-zachodnia i północno-wschodnia są docieplone 10cm styropianem a jedna w połowie szarym. Też nie wiem czy przy wprowadzaniu danych na ciepłowłaściwe można to uśrednić. Strop poddasza nieogrzewanego wentylowanego na chwilę obecną jest trochę docieplony starą wełną 5cm. Postaram się dołożyć z 15cm ale może być problem przynajmniej w części poddasza bo jest ono bardzo niskie i w najniższej części te 15 cm będzie dotykało samego dachu. Mam też okna z 1993r plastikowe i były to wtedy jedne z najlepszych na rynku i też nie wiem jakie powinny być wpisane w kalkulator a różnica pomiędzy kilkunastoletnimi dwuszybowymi a współczesnymi dwuszybowymi jest bardzo duża. Cały dom jest podpiwniczony a piwnice są raczej niskie a jedna bardzo niska bo trzeba się pochylać wchodząc do niej a ja wysoki nie jestem raptem 175cm :( .Podłogi są położone na legarach pomiędzy którymi jest gruz, keramzyt i co tylko się zmieściło. Instalacja jest grawitacyjna na grubych rurach i w 4 pomieszczeniach grzejniki są na ścianie przy pionie w środku budynku. Niestety z uwagi na nieuregulowane sprawy własnościowe nie mogę zbyt dużo inwestować w dom więc robię to co muszę. Będę chyba musiał wymienić komin i okazało się, że będę mógł otrzymać dopłatę do wymiany starego zasypowego pieca w kwotach 3000zł do ekogroszku, 4000zł do gazu i 5000zł do pelletu. . Teraz używam ponad 20 letniego pieca Ogniwo chyba modelu nie jestem w stanie już podać bo nie mogę odczytać z tabliczki ale ma możliwość palenia od dołu i od góry bo ma taką przesuwaną stalową przesłonę. Nie wiem więc na co się zdecydować bo wtedy komin plus piec do niektórych sposobów ogrzewania będą inne. Mam też problem z kalkulatorem na ciepłowłaściwe bo wyniki wychodzą bardzo różne?
elfuczi Opublikowano 12 Stycznia 2018 #58 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Więc wspieram rodzimy przemysł węglowy.moja pompa chodzi na prąd wytwarzany z naszego czarnego złota.pellet suszą radzieckim gazem ,importują z UA tak jak i wyngiel. Ciężko powiedzieć co jest nasze a co nie. Mam PV pewno chińskie płytki, ale krzemowe kryształy hoduja w Polsce.jestem za nowymi technologiami,to jest postęp a nie wprowadzanie n-tych klas kotłów spalających węgiel w sposób mniej lUB bardziej ekologiczny.spalanie paliw stałych zawsze powoduje powstanie zawiesiny pyłu. Domowe kotły nie posiadają systemu odsiarczania spalin ani odpylaczy elektrostatycznych.Co stawia otwarte drzwi w tworzeniu nowych klas kotłów rozbudowanych o następne bajery i o cene. Zgniły kapitalistyczny zachód to wilk,królik,viesław,wspaniała firma od pomp z Dortmundu itd.wspierany ich wszyscy czy się chce czy nie.bo w Polsce przemysł padł no i panuje przekonanie że niemieckie jest najlepsze to tak jak audi na polskiej wsi.
automatyk Opublikowano 13 Stycznia 2018 #59 Opublikowano 13 Stycznia 2018 jeśli chodzi o pompy ciepła to niemcy nie maja zielonego pojęcia o tym temacie ,oni nawet nie robią pomp ciepła to co jest skłądane na rynku niemiecki to włoszczyzna w obudowie niemieckiej z naklejką firmy i nie sa to złe sprzety ale nie na nasz rynek tylko na ich rynek bo tam jest cieplej ,tam jest więcej słońca i dlatego te ich pompy na tamtym rynku sie sprawdzaja mało tego jakiekolwiek chińczyk sie u nich sprawdzi
elfuczi Opublikowano 13 Stycznia 2018 #60 Opublikowano 13 Stycznia 2018 W niemcach, u kszatanów w górach pracują monobloki splita nie widziałem. dimplex=buderus, siebel, viesiek, to najczęściej stoi w ogródku pełnym krasnali z gipsu. :)
gmaj22 Opublikowano 13 Stycznia 2018 #61 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Krasnale z gipsu to akurat polski towar eksportowy :)
piop Opublikowano 14 Stycznia 2018 #62 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Jak niemcy kupują to tylko się cieszyć. Dawno temu jeździłem, przed niemiecką granicą sprzedawali te krasnale, to nie przesadzam całe pole krasnali stało, łagodne wzniesienie było i armia krasnali ciągnęła się aż po horyzont, bardzo surrealistycznie to wyglądało.
elfuczi Opublikowano 14 Stycznia 2018 #63 Opublikowano 14 Stycznia 2018 10kw paneli pv 27000, pompa z demobilu 7000 i koszty ogrzewania i prądu zero złotych! Koszt zwrotu inwestycji prosze sobie obliczyc wg własnych rachunków. I i jest zero emisji zero obsługi. Wiem że wspieramy skośnookich no ale wolę to niż smród spalanego czarnego złota w połaczeniu z oponą lub asfaltem.
gmaj22 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #65 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Napisane przecież: 27 000,- PLN plus 7000,- PLN plus "drobne" na instalację :)
Szczypiorr Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor #66 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Myślałem, że to jakaś moc to 27 :) no to dość drogo jak z robocizna wyjdzie 40 tys, czy wtedy naprawdę ogrzewanie za darmo?
elfuczi Opublikowano 14 Stycznia 2018 #67 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Robota wlasna 27000+7000 to koszt aby miec prad i ogrzewanie free. Cena jak za tipo w wyprzedaży rocNika. Albo audi w lpg 2010 rok. Jezdze citroenem c5 w hydropneumatyce.Gardzę niemiecką myśla technicZna.wilk krolik itd
gmaj22 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #68 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Ja tam wolę japońska myśl techniczną. Hydropneumatyka na moje okoliczne drogi to zbytek :) Ale kupił bym mechanikę Toyoty w skorupie Audi.
elfuczi Opublikowano 14 Stycznia 2018 #69 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zaprawde powiadam wam Ci któży nie zaznali hydropneumatyki ubodzy są. Jedyne to zawieszenie ktore pozwala pokpnać próg zwalniajacy przy 100km/h i nie odgryść sobie języka, inne nie znaczy gorsze Panowie. Japońce kopiują rozwiązania innych szpiegostwo przemyslowe. Pan Włodzimierz zachwala moc T... ale 1,2t pali wiecej niż 2.0t energia nie bierze sie z niczego towarzysze i obywatele. Ja grzeje lepianke powietrzem, na prowincji to gusła i czary. Tylko czarny uran daje ciepło i masę smrodu.
gmaj22 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #70 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Ja mam 2.0 ale nigdy nie zamienił bym na wyżyłowaną i downsizingową 1,2. :) I tak nam to usuną, bo nie na temat.
elfuczi Opublikowano 14 Stycznia 2018 #71 Opublikowano 14 Stycznia 2018 No własnie moc to moc. Nie ważne z kąd pichodzi ważne co robi i jak grzeje. Bo to forum o energii w czystej postaci. Porównanie silników to tak jak kotły, pompy słabszy może woecej zjeśc niż wiekszy a nie uzskac tego samego efektu.nie wszystko jednak warto prEwymiarowywac.wymiennik plytowy im wiekszy tym lepiej. Bajki takie jak opowiadaja że nie ma takich mocnych pomp ma rynku aby z wymiennika o powierzchni np 0,6 m2 wycisnąc 100kw na aledrogo kiedys czytalem ogloszenie takiego thebilla
sambor Opublikowano 14 Stycznia 2018 #72 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Panowie - tylko Ameryka w czystej postaci - 280kM , już 11 lat bez problemu. Japonia też ale tylko oryginalne z Japonii.
elfuczi Opublikowano 14 Stycznia 2018 #74 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Jak Ameryka to tylko kocioł gazowy nadmuchowy m mnustwek kakroci w kartkach nawiewnych dobranoc
sambor Opublikowano 14 Stycznia 2018 #75 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Panowie - tylko Ameryka w czystej postaci - 280kM , już 11 lat bez problemu. Japonia też ale tylko oryginalne z Japonii. Nie, CRD 3.0
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.