tsa78 Opublikowano 12 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Mam taki problem do rozwiązania. Dwa budynki i 1 studnia. Od 2 lat mam podłączony budynek w takiej kolejności -Pompa głębinowa skm 100 zanurzona w studni kręgowej (17 kręgów) -rura Pe25 na długości 27 m - w piwnicy - zbiornik hydroforowy 100 l + wyłącznik ciśnieniowy+sterownik od pompy Czy jest możliwość abym wpiął się trójnikiem jeszcze w studni i mógł podpiąć dodatkowy zbiornik na budynek nr2? czy potrzebuje drugiego wyłącznika ciśnieniowego i jakoś go połączyć do sterowania pompy? Będę wdzięczny za każdą rade? Cytuj
sambor Opublikowano 12 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Tak jest takie coś możliwe, sam tak mam po drodze do domu gdzie mam wył ciśnieniowy ze zbiornikiem 300l. zasilam stajnię ze zbiornikiem ciśnieniowym 200l , działa bez problemu od 2 lat. Cytuj
tsa78 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor #3 Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Dzięki za odpowiedź i troche mnie ucieszyłeś że się da. Sambor czy jesteś wstanie opisać co dokładnie potrzebuje i jak to połączyć. W którym miejscu wpiąć wyłącznik ciśnieniowy z budynku 2? Edytowane 12 Stycznia 2015 przez tsa78 Cytuj
sambor Opublikowano 12 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Ja mam tylko 1 wyłącznik ciśnieniowy, tak jak u ciebie w bud nr1, drugi jest zbędny. Potrzeba ci tylko zbiornik ciśnieniowy + inst odbiorczą, na wejściu do budynku nr2 potrzebny jest ZZ, aby woda się nie cofała. Instalację robisz tak że na rurę od pompy wstawiasz trójnik, doprowadzasz do drugiego budynku,rurę, w budynku wstawiasz zawór kulowy np 1", ZZ 1" , podłączasz na trójniku zbiornik ciśnieniowy + instalację odbiorczą i to wsio. Oba zbiorniki ciśnieniowe muszą być membranowe., ale przy pojemności rzędu 100l to raczej oczywiste. W obu zbiornikach takie samo ciśnienie wstępne. Cytuj
tsa78 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor #5 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Dzięki za pomoc. Czyli oba zbiorniki można traktować jaki "jeden system" i jeżeli zacznie się pobór wody z zbiornika nr 2 to wyłącznik ciśnieniowy i tak załączy pompę. Cytuj
sambor Opublikowano 12 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Tak, gdyż jak w instalacji zw budynku nr 2 będzie pobór, to w tej inst spadnie ciśnienie, jak spadnie to otworzy się ZZ i napłynie woda z pozostałej części, jednocześnie spadnie ciśnienie w tej pozostałej części i wył ciśnieniowy zareaguje włączając pompę. Po nabiciu obu zbiorników do zadanego ciśnienia , pompa zostanie wyłączona. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Ryszard Nie ma potrzeby kopiowania ostatniego postu Cytuj
Grzesiuk80 Opublikowano 12 Lipca 2020 #7 Opublikowano 12 Lipca 2020 Witam mam problem z instalacja wodna w domu. Jak instalatorzy robili mi wodę w domu to umiejscowili zbiornik przeponowy z wyłącznikiem grudziądzkim za dwoma filtrami sznurkowymi i stacja uzdatniania wody oraz wodomierzem. Ten sposób steruje poborem wody w domu. Jednak od pompy głębinowej zrobiłem trójnikiem druga linię na podlewanie ogrodu i w efekcie jest błąd logiczny gdyż zbiornik przeponowy nie zapewnia wody w kranie na zewnątrz domu, no chyba że właśnie laduje wodę w środku. Jeżeli teraz na instalacji zrobię modyfikacje, że woda będzie najpierw płynąć przez zbiornik przeponowy a później filtrami do instalacji wewnętrznej to czy ten zbiornik przed filtrami i wodomierzem dalej będzie zapewniał wodę wewnątrz budynku ? Cytuj
sambor Opublikowano 12 Lipca 2020 #8 Opublikowano 12 Lipca 2020 Najlepiej będzie narysować to co masz i jaką chcesz zrobić przeróbkę. Cytuj
Grzesiuk80 Opublikowano 12 Lipca 2020 #9 Opublikowano 12 Lipca 2020 Ok. Na rysunku 1 namalowałem jak jest obecnie +czerwony kolor jak chciałbym zrobić Na rysunku 2 jakby to wyglądało po przeróbce. Pytanie, czy jeżeli zbiornik przeponowy jest przed zaworem głównym, filtrami, stacja uzdatniania wody oraz licznikiem czy będzie trzymał ciśnienie wody w domu ? Cytuj
sambor Opublikowano 12 Lipca 2020 #10 Opublikowano 12 Lipca 2020 Dziwna ta instalacja - ja mam pompę na 28m, 130m od domu i nie mam żadnych elektrozaworów, mam tylko zaw zwrotny na wejściu do każdego z budynków ( mam 2 budynki z osobnymi zbiornikami). Takie podłączenie nie będzie prawidłowo działać, musiałbyś kran zewnętrzny podłączyć za zbiornikiem przeponowym a przed filtrami. Cytuj
Kijasr Opublikowano 12 Lipca 2020 #11 Opublikowano 12 Lipca 2020 To może nie jest elektrozawór tylko wyłącznik ciśnieniowy. Cytuj
user2018 Opublikowano 12 Lipca 2020 #12 Opublikowano 12 Lipca 2020 To na pewno chodzi o wyłącznik ciśnieniowy. Daj najlepiej zdjęcie tego zbiornika przeponowego i jak masz to podłączone to będzie można jasno ci powiedzieć jak się wpiąć. Cytuj
sambor Opublikowano 12 Lipca 2020 #13 Opublikowano 12 Lipca 2020 Na zasilaniu z pompy powinien być zawór zwrotny - nic o nim nie podajesz, ponadto jakiej pojemności jest zbiornik przeponowy? Cytuj
Grzesiuk80 Opublikowano 12 Lipca 2020 #14 Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Tak, to jest wyłącznik ciśnieniowy, mnie się pozajaczkowalo, sorry. No wlasnie, instalator nie założył na pompie zaworu zwrotnego. Z resztą ja byłem jego prekursorem gdy woda dochodzi ze studni a nie z wodociągu... Zbiornik przeponowy 150 l Edytowane 12 Lipca 2020 przez Grzesiuk80 Cytuj
sambor Opublikowano 12 Lipca 2020 #15 Opublikowano 12 Lipca 2020 Jeden zawór musi mieć pompa albo jest zaraz za pompę w studni - jak nie ma ZZ na odcinku naziemnym to powinno się go tam dodać, ale najważniejsze jest to że dodanie trójnika na rurę i dodanie dodatkowej nitki może być tylko na odcinku między ZZ a naczyniem przeponowym, ja bym jednak dał to wyjście na ogród za naczyniem - będzie ono kompensowało skoki ciśnienia i przepływ w rurze od pompy do naczynia i domu będzie jednokierunkowy, co nie będzie zakłócać wypływów wody w domu. Cytuj
Grzesiuk80 Opublikowano 12 Lipca 2020 #16 Opublikowano 12 Lipca 2020 Przyznam szczerze że mnie zalamaliscie.... Muszę się z tym przespać, aby to wszystko ogarnąć. Łatwiej by się to robilo,gdyby nie była zastawiona i tak mala kotlownia, w której się wszystko znajduje, dziękuję za rady Cytuj
sambor Opublikowano 12 Lipca 2020 #17 Opublikowano 12 Lipca 2020 Układ zasilania w wodę masz dobry, tylko chcesz teraz "na skróty" przerobić zasilanie. Daj nowe zasilanie między naczyniem a filtrami i będzie OK. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi