Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rząd Przyjął Plan Naprawczy Dla Kompanii Węglowej Sa

robertokot25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Toż to nawet nie rzont, tylko nierzont. Same *** i ***. Wszyscy tracimy bezpowrotnie z każdą wyprzedażą majątku, który jest NARODOWY.  To przecież tak, jakby właściciel firmy, czy gospodarstwa rolnego opierał swój budżet na wyprzedaży majątku i przejadaniu uzyskanych groszy. Głupota. Sztuka, to doprowadzić do rozkwitu i wtedy czerpać zyski lub sprzedać z dużym zarobkiem.

Opublikowano

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Gornicy-rozpoczeli-strajk-w-kopalniach-JSW-3278458.html

"JSW chce m.in. zamrożenia płac w 2015 r., zmniejszenia deputatu węglowego oraz rezygnacji z dopłat do zwolnień lekarskich czy uzależnienia wypłaty czternastej pensji od zysku firmy. Czternastka za 2014 r. miałaby być rozłożona na raty. Kolejne propozycje to niepodnoszenie wynagrodzeń w 2015 r. i rezygnacja z dopłat do zwolnień chorobowych - zgodnie z kodeksem pracy pracownikowi przysługuje wówczas 80 proc. wynagrodzenia, JSW dopłaca pracownikom pozostałe 20 proc."

Opublikowano

Górnicy pokazywali w internecie swoje paski płacowe ale bez okresu którego dotyczy pasek czy też pozycji dochód rok. Widziałem pasek z podatkiem 19%!!!

Przykład 1: Podobno listopad 2014, ale na pasku tego nie widać ROR 2 878.09 zł, dochód rok 64 857.79 zł

Przykład 2: Na pasku nie ma roku i miesiąca ROR 2 870,77 zł, dochód rok 74 722,56 zł.

Kolego Spidoman jeżeli jesteś górnikiem to wstaw na forum formularz PIT za 2013 rok a w marcu za 2014 rok.

Powtórzę apel do górników znaleziony w internecie:

"Górniku pokaż swój formularz PIT"

Wszystkie oficjalne średnie są zawyżone, bo obejmują zarobki w soboty i święta. W formularzu PIT nie ma rozgraniczenia na zarobek w dni wolne i dni pracujące (czarne).

P.s. Kolego Piastun nie rób błędów: rzont pisze się żont.

Opublikowano

Chyba żle to zinterpretowałeś. Autor postu miał chyba na mysli to, że 2500zł - to stawka miesięczna, a Ty ją przedstawiłeś jako tygodniową.

http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/6-tysiecy-czy-o-wiele-mniej-ile-tak-naprawde-zarabiaja-gornicy,505988.html

Witaj!!

Jak  widać bardzo się starali aby znależć miesiące w których zarobek netto wynosi około 2500zł

Szkoda ze nie podali pitu za 2014r ,wtedy byśmy wiedzieli z jakiej kwoty płacą podatek,i ile tak naprawdę zarabiają netto.I czy deputat i inne dodatki są w w picie ujęte ma to też wpływ na zarobek netto.

Wiadomo przecież że młodzi górnicy zarabiają poniżej średniej w zakładzie, tak jest wszędzie,bo większa stawka , większa wysługa.

Mam pytanie do górników ,czy 13 -tą pensje macie płaconą w formie premii kwartalnej tak jak to jest płacone w innych zakładach?.

Jak by nie patrzeć minimalna pensja brutto górnika jest wyższa od sredniej pensji brutto  w  kraju. A jak by porównać minimalną wypłatę netto młodego pracownika  zatrudnionego w gospodarce w kraju (płaca minimalna) do minimalnej płacy  młodego górnika  to ręce opadają.

Pozdrawiam. henryk1953

ps. Pisałem ten post przed ukazaniem się postu kolegi emus myślę ze sprawę przedstawił bardziej przejzyście.

Opublikowano

Też mi się ta patologia w górnictwie nie podoba, tylko Ci co rzeczywiście ciężko tyrają nie zarabiają aż tak dużych pieniędzy, a pełno lewusów zatrudionych na kopalni ma tylko trochę mniej, kolesie kolesiów którzy nawet nie daliby rady poprowadzić kiosk Ruchu zarządzają kopalniami. Kierowcy tirów czekają po trzy dni w kolejce za węglem który leży na chałdach bo sprzedaż jest tylko do 17-tej, przecież to powinno się kręcić 24 na dobe.

Formularz poszedł do skarbówki, mnie to nie dotyczy.

Rząd dał, Rząd dopłaca, ciekawe skąd ten zas...... Rząd bierze, chyba nie od Nowaka i Parafianowicza... no wiesz to jest nie duża kwota drobne 50000zł......

Opublikowano

Panowie, pensje górników to jest zapchaj dziura, niech sobie zarabia 8 tyś zł nie mam nic przeciwko nawet ten buc na stołku niech dalej dostaje 80- 90 tyś zł jak dostawał. Nie mój cyrk nie moje małpy.

Problem jest rząd i jego działania, była stocznia, było pkp był lot teraz kopalnie. Czemu kopalnia będąc na zero nagle po zmianie na panią prezes przynosi starty i jest zadłużona ? Czemu osoby które chcą ratować kopalnie mają palny projekty itd. są usuwane ?

Poszukajcie sobie raportu który sporządziła niemiecka firma na zlecenie naszego rządu, tam są nawet instrukcje co mają mówić.

Ja też chce biznes który w ciągu roku po odliczeniu kosztów przyniesie mi dochód rzędu ponad 6 miliardów zł, jak na nierentowny system jest całkiem nieźle.

Wszystkim się opłaca tylko durnym Polakom się nie opłaca, sprzedajcie kopalnie Kulczykowi on je pchnie szkopom i nagle się okaże że wszystko trybi idealnie. Z resztą oni już u nas budują swoje kopalnie, wszyscy zwiększają wydobycie węgla i zaczynają się o niego bić a my go oddajemy, mało tego dopłacamy by go wzięto.

Opublikowano

Czytam ten wątek i powoli brzuch mnie zaczyna boleć ze śmiechu.

Okazuje się, że ci, którzy mają bronić górnika, są jego oprawcami ;) chodzi o związki zawodowe. Panowie Górnicy, sprawa jest prosta: wywalcie związkowców za bramy kopalń i brońcie się sami.

Opublikowano

A moim zdaniem właśnie nabrał sensu :)

Opublikowano

Czytam ten wątek i powoli brzuch mnie zaczyna boleć ze śmiechu.

Okazuje się, że ci, którzy mają bronić górnika, są jego oprawcami ;) chodzi o związki zawodowe. Panowie Górnicy, sprawa jest prosta: wywalcie związkowców za bramy kopalń i brońcie się sami.

Witaj!!!

No ale  jak się czyta coś takiego:

http://biznes.onet.pl/praca/sad-potwierdza-pkp-cargo-slusznie-wyrzucilo-jozefa-wilka/77tg2

Pozdrawiam.henryk1953

Opublikowano

Pójdę nawet dalej i powiem, że rozwiązanie tych pasożytniczych organizacji pozwoli na wyjście Kompanii z kryzysowej sytuacji, nie będzie nawet potrzeby walczyć o nielikwidowanie :)

Opublikowano

Ciekawe rzeczy mówią w okienku w lewym górnym rogu.

Druga sprawa czyżby zaczęło się ponownie odradzać zagłębie Dolnośląskie.

http://biznes.onet.pl/wiadomosci/energetyka/coal-holding-chce-uruchomic-kopalnie-wegla-na-dolnym-slasku-za-ok-150-mln-usd/322fv#mark

Muszą wybudować szyby aby zejść na głębokość 1000m ale mimo to będzie się im opłacać bo jako firma zagraniczna będą zwolnieni z podatków.

Opublikowano

,,,, Muszą wybudować szyby aby zejść na głębokość 1000m ale mimo to będzie się im opłacać bo jako firma zagraniczna będą zwolnieni z podatków.

Wiem tylko tyle, co wyczytam w globalnej wiosce, ale i tak większości tego materiału do końca nie rozumiem.

Oman7, wmawia się nam, że jesteśmy potęgą w wydobyciu węgla kamiennego (bitumicznego), ale to jest nieprawda.

Światowy rynek sprzedaży węgla opanowały kraje, gdzie węgiel kamienny wydobywa się metodą odkrywkową (Indonezja, Australia, USA, Rosja, Kolumbia, RPA, Kazachstan).

Dla przykładu aktualna cena tony węgla bitumicznego w Indonezji   http://www.barchart.com/chart.php?sym=IMCH15&t=LINE&size=M&v=2&g=1&p=D&d=X&qb=1&style=technical ("podobno", cena węgla w porcie z wszystkimi opłatami na dzisiaj wynosi 47,65 USD) .

Aktualna cena tony tego samego węgla bitumicznego w zespole portów morskich w Holandii (ARA) wynosi na dzisiaj, po dołożeniu kosztów transportu 57,65 USD  http://www.barchart.com/chart.php?sym=ITFH15&t=LINE&size=M&v=2&g=1&p=D&d=X&qb=1&style=technicalsym=ITFH15&t=LINE&size=M&v=2&g=1&p=D&d=X&qb=1&style=technical

Opublikowano

Muszą wybudować szyby aby zejść na głębokość 1000m ale mimo to będzie się im opłacać bo jako firma zagraniczna będą zwolnieni z podatków.

To jest stary numer ekipy Balcerowicz i spółka.... w podobny sposób wykończyli Optiumusa i pewnie dziesiątki innych firm. 

Optimus próbował obejść ten debilizm, że komputery z zagranicy były zwolnione z jakiś podatków więc wysyłał sprzęt za granicę i następnie reeksportował jest spowrotem do kraju.... oczywiście dalszą część historii jest wszystkim znana.

Dla przykładu składalnia laptopów DELLa dostała kilka dziesiat mln PLN dotacji po czym sprzedali firmę Chińczykom....

Nie ma co wnikać i zastanawiać się o co chodzi bo może głowe rozsadzić :)

Opublikowano

Zamiast zapłacić do ZUS-u zaległe składki zdrowotne od wynagrodzeń pracowniczych  to 14-tki wypłacają...  bez komentarza.

Opublikowano

haha taaaa czytaja ludzie ten belkot pismakow i lykaja to jak pelikany  w srode zamowili a w piatek juz pala weglem z australii dostawy promem ale kosmicznym :)trzeba zadac sobie pytanie jak to jest ze tona wegla kosztuje 70$ a na skladzie sami wiemy ile ... kto nas tak naprawde okrada czy Ci gornicy czy prywaciarze z pomoca rzadu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.