Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kominek Z Płaszczem Wodnym A Biomasa

heniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie, sprzedawałbym to drewno co mam.

Natomiast na poważnie: do kotła gazowego musi być  oddzielny  komin i  oddzielne pomieszczenie niż do kotła na paliwa stałe.

Opublikowano

@Heniu

Nie wiem na 100% czy mnie pytałeś, ale kosztowo to nic nie jestem w stanie powiedzieć, dom nowy, pierwszy sezon grzewczy, drewno jakim palę to dąb roczny, czyli mokry. Jedno co na 1000% mogę ci doradzić to nie pchaj się w kominek jeżeli masz mały salon, lepiej zrób tj radzi Sambor lub jak ja wspmniałem wcześniej.

Pozdro

Opublikowano

Ja zrobiłem dla efektu i dlatego że lubię ogień a żeby ciepło nie szło tylko w komin to zainwestowałem w kominek PW. Nie jest to zła inwestycja ale pod warunkiem że masz duży salon lub masz możiwość postawenia kominka w którymś narożniku. Ja nie małem takiej mozliwości a u znajomych w 99% przypadków mieli kominki w narożnikach i jak palili a ja tam przebywałem to komfort w salnie był, u mnie niestety jest tragedia mimo że mam tylko kominek 15 kw.

Opublikowano

Zamiast kominka można do salonu wstawić piec, lub kozę kominkową , wybór jest duży, ceny od  ok 1000zł wzwyż.

Jednak wszystkie te konstrukcje wymagają doprowadzenie do paleniska powietrza :

Zgodnie Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z 12.04.2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. nr 75, poz. 690):
- do kominków z zamkniętym paleniskiem (również piece wolnostojące) trzeba doprowadzić co najmniej 10 m3 powietrza w ciągu godziny na 1 kW nominalnej mocy cieplnej wkładu (kozy);
- kominki z otwartym paleniskiem wymagają doprowadzenia takiej ilości powietrza, aby prędkość jego przepływu w otworze komory spalania była nie mniejsza niż 0,2 m/s.

Dlatego do pomieszczenia, w którym stoi kominek, piec wolnostojący, należy doprowadzić w sposób niemożliwy do zamknięcia dopływ zimnego powietrza

lub dopływ podłączyć pod odpowiednie złącze w kominku, kozie lub piecu. najczęściej znajdujące się  na dole urządzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.