Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie, sprzedawałbym to drewno co mam.

Natomiast na poważnie: do kotła gazowego musi być  oddzielny  komin i  oddzielne pomieszczenie niż do kotła na paliwa stałe.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby kopiowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

dwa kominy to juz chyba standard, w kotłowni kocioł a w salonie mały kominek.dzięki za pomoc

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

@Heniu

Nie wiem na 100% czy mnie pytałeś, ale kosztowo to nic nie jestem w stanie powiedzieć, dom nowy, pierwszy sezon grzewczy, drewno jakim palę to dąb roczny, czyli mokry. Jedno co na 1000% mogę ci doradzić to nie pchaj się w kominek jeżeli masz mały salon, lepiej zrób tj radzi Sambor lub jak ja wspmniałem wcześniej.

Pozdro

Edytowane przez Logan
Opublikowano (edytowane)

to po co robic kominek ,dla samej estetyki? wydać kasę dla efektu wizualnego?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Ja zrobiłem dla efektu i dlatego że lubię ogień a żeby ciepło nie szło tylko w komin to zainwestowałem w kominek PW. Nie jest to zła inwestycja ale pod warunkiem że masz duży salon lub masz możiwość postawenia kominka w którymś narożniku. Ja nie małem takiej mozliwości a u znajomych w 99% przypadków mieli kominki w narożnikach i jak palili a ja tam przebywałem to komfort w salnie był, u mnie niestety jest tragedia mimo że mam tylko kominek 15 kw.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Zamiast kominka można do salonu wstawić piec, lub kozę kominkową , wybór jest duży, ceny od  ok 1000zł wzwyż.

Jednak wszystkie te konstrukcje wymagają doprowadzenie do paleniska powietrza :

Zgodnie Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z 12.04.2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. nr 75, poz. 690):
- do kominków z zamkniętym paleniskiem (również piece wolnostojące) trzeba doprowadzić co najmniej 10 m3 powietrza w ciągu godziny na 1 kW nominalnej mocy cieplnej wkładu (kozy);
- kominki z otwartym paleniskiem wymagają doprowadzenia takiej ilości powietrza, aby prędkość jego przepływu w otworze komory spalania była nie mniejsza niż 0,2 m/s.

Dlatego do pomieszczenia, w którym stoi kominek, piec wolnostojący, należy doprowadzić w sposób niemożliwy do zamknięcia dopływ zimnego powietrza

lub dopływ podłączyć pod odpowiednie złącze w kominku, kozie lub piecu. najczęściej znajdujące się  na dole urządzenia.