Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W warsztacie w piwnicy posiadam grzejnik ktory bardzo slabo grzeje, podpiety jest on do zasilania i powrotu ktore biegna pod sufitem a sam grzejnik wisi na dole. Podejzewam ze przez takie zasyfonowanie grzeje on tak slabo.

Przyszlo mi do glowy aby zamontowac przy nim pompe obiegowa.

Czy to dobry pomysł?

Co byście polecili z takich malutkich pompek?

Dodam ze ciagniecie rurki do powrotu do kotlowni to skomplikowana sprawa trzeba przez korytarz i wkuwac sie w posadzke.

pozdrawiam i z gory dziekuje za podpowiedzi sugestie

Opublikowano

Czy masz już pompę w układzie czy działa grawitacyjnie?

Jeżli zamontujesz pompkę na tym grzejniku to całe ciepło będzie szło tylko do niego, może się "zapętlić" i reszta grzejników przestanie działać. To znaczy, że całe ciepło będzie wpompowywane do tego gzrejnika i wypychane do pieca i tak na okrągło. Proponowałbym pompkę na cały układ lub zamontować pompkę do tego grzejnika i podłączyć sterownik tak aby wyłaczała się po osiągnięciu przez grzejnik zadanej temperatury.

Opublikowano

Cały układ zasila juz pompka obiegowa i mimo tego ten jeden grzejnik bardzo slabo grzeje.

Czy dołaczenie drugiej zakloci prace calego ukladu?

Szukałem juz troche odpowiedniej pompki (małej z przylaczami na 1/2 cala) ale nic sensownego nie znalazlem.

Myslalem juz aby wykorzystac pompke od cyrkulacji CWU ale one sa drogie i nie wiem czy sie by nadala?

Opublikowano

Witam wszystkich,to moj pierwszy post na forum,

Mam podobny problem, jak kolega i rowniez zastanawiam sie nad instalacja dodatkowej pompki, ciekawe jak wyglada to w praktyce ma ktoś jakies doświadczenia?

U mnie jest problem z 4 grzejnikami w warsztacie do ktorych instalacja zasilajaca ma bardzo duze roznice poziomów raz w gore raz w doł jesli pompa obiegowa w instalacji (ups 25-60) jest na 3 biegu jest w miare ok ale wtedy z koleji slabiej grzeja grzejniki w domu zasilane z 2 pompy ups25-60 ktora pracuje na 2 biegu jak rozwiazac taki problem?

Opublikowano
Witam

W warsztacie w piwnicy posiadam grzejnik ktory bardzo slabo grzeje, podpiety jest on do zasilania i powrotu ktore biegna pod sufitem a sam grzejnik wisi na dole. Podejzewam ze przez takie zasyfonowanie grzeje on tak slabo.

Przyszlo mi do glowy aby zamontowac przy nim pompe obiegowa.

Czy to dobry pomysł?

Co byście polecili z takich malutkich pompek?

Dodam ze ciagniecie rurki do powrotu do kotlowni to skomplikowana sprawa trzeba przez korytarz i wkuwac sie w posadzke.

pozdrawiam i z gory dziekuje za podpowiedzi sugestie

Witam,

Można by pokusić się o wycięcie i zwiększenie gałązek zasilających grzejnik.Powinno to usprawnić pracę grzejnika,należy wziąć pod uwagę przechodzące przekroje rur i dalsze rozgałęzienia,

ewentualna korekta przy zaworach aby ustalić prawidłowo równomierny przypływ wody.

Opublikowano

Miałem podobny problem i wczoraj przypadkiem okazało sie że jeden z zaworów kulowych miał obróconą rączke względem głowicy, tym samym był przymkniety do polowy po otwarciu zaworu problemy ustały teraz grzeje super całe kaloryfery sa cieple.

Opublikowano

Zamowilem taka jak podalem w tym linku plus termostat pokojowy ktory planuje ja dodatkowo sterowac. Jak juz zamontuje napisze jak sie spisuje.

Czy taka pompka wprowadza duzy opor? Czy jak nie bedzie wlaczona to grzejnik calkowicie nie bedzie grzal?

Opublikowano
Witam,

Można by pokusić się o wycięcie i zwiększenie gałązek zasilających grzejnik.Powinno to usprawnić pracę grzejnika,należy wziąć pod uwagę przechodzące przekroje rur i dalsze rozgałęzienia,

ewentualna korekta przy zaworach aby ustalić prawidłowo równomierny przypływ wody.

Czy masz z kryzowaną instalacje ? Może to być wina złej regulacji instalacji. Przy grawitacji brak różnicy wysokości pomiędzy kotłem a grzejnikiem, w przypadku pompy wymagane jest wyregulowanie przepływów przez poszczególne grzejniki, co powoduje, że woda płynie tam gdzie ma najlżej.