liban Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #1 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Ciekawa sprawa tych tabel ( typu węgla 32) z Wieczorka... Jak patrzę to wszystkie rodzaje granulacji mają RI w granicach 20, a akurat sort orzech I ma RI 40... Czy to jest możliwe żeby z tych samych pokładów węgla RI tak się różniło tylko dlatego że jest inna granulacja.? Czy akurat "Orzech I" wydobywają z innych pokładów? Czy czasem nie jest tak że wydobywają węgiel z jednego pokładu ,a później jakaś maszyna odpowiednio kruszy lub odrzuca i dzieli na odpowiednią granulację?Ale cały urobek jest z jednego pokładu czyli ma te same parametry , a w końcowej fazie ma tylko inną granulację.. Zgłupiałem w tym temacie proszę oświećcie mnie :) A może po prostu w tabeli wkradł się błąd? Zaznaczam ze jestem kompletnym laikiem w tym temacie i chętnie wysłucham fachowców... P.S. ciekawi mnie to bo akurat zakupiłem taki węgiel z Wieczorka do mojego dolniaka i RI po prostu mnie przeraził....A byłem przekonany ze RI 20 to maks z Wieczorka bo mają wegiel typ 32 i tak własnie jest napisane w tabeli, link zapodaję ponizej... Tylko bez śmiechów proszę :) http://www.karbon.katowice.pl/oferta/specyfikacje/kwk-wieczorek
henryk1953 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 #2 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Ciekawa sprawa tych tabel ( typu węgla 32) z Wieczorka... Jak patrzę to wszystkie rodzaje granulacji mają RI w granicach 20, a akurat sort orzech I ma RI 40... Czy to jest możliwe żeby z tych samych pokładów węgla RI tak się różniło tylko dlatego że jest inna granulacja.? Czy akurat "Orzech I" wydobywają z innych pokładów? Czy czasem nie jest tak że wydobywają węgiel z jednego pokładu ,a później jakaś maszyna odpowiednio kruszy lub odrzuca i dzieli na odpowiednią granulację?Ale cały urobek jest z jednego pokładu czyli ma te same parametry , a w końcowej fazie ma tylko inną granulację.. Zgłupiałem w tym temacie proszę oświećcie mnie :) A może po prostu w tabeli wkradł się błąd? Zaznaczam ze jestem kompletnym laikiem w tym temacie i chętnie wysłucham fachowców... P.S. ciekawi mnie to bo akurat zakupiłem taki węgiel z Wieczorka do mojego dolniaka i RI po prostu mnie przeraził....A byłem przekonany ze RI 20 to maks z Wieczorka bo mają wegiel typ 32 i tak własnie jest napisane w tabeli, link zapodaję ponizej... Tylko bez śmiechów proszę :) http://www.karbon.katowice.pl/oferta/specyfikacje/kwk-wieczorek Witaj!!! Może to ci wyjaśni sprawę. http://zawijan.wordpress.com/poradnik-palacza/klasyfikacja-wegli/ pozdrawiam, henryk1953
liban Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor #3 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Dziękuję.Ale już znam podstawowe typy węgli. Chodzi mi raczej o to ,że z jednej kopalni są aż tak różne RI i to zależne od granulacji... Pozdrawiam.
liban Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor #4 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Sprawe już wyjasniłem dzwoniąc do kopalni Wieczorek, gdzie Bardzo miły Pan odpowiedzialny za sprawy jakościowe dogłębnie wszystko wyjaśnił. Wyniki badań zawarte w tabeli były zamieszczone z rok temu i informacje o RI w tabelce na pewno się róznią od wydobywanego węgla teraz... Ponieważ teraz wydobywają węgiel z pokładów o dużo niższej spiekalności, a tabela nie była ostatnio aktualizowana.... :) Chociaż jak wszyscy wiemy wszystko zalezy od natury.... Popalimy zobaczymy ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.