matkor Opublikowano 12 Czerwca 2014 #1 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Po rozmowach z kilkoma instalatorami (po części sprzecznych), dalej po przeczytaniu dziesiątków wątków o zbliżonej tematyce, chciałbym prosić forumowiczów o komentarze i uwagi, co pozwoli dopracować wzorcowy schemat instalacji ku potmoności. Założenia: Dwa źródła ciepła: kocioł węglowy oraz drugi (kocioł gazowy/pompa ciepła) Automatycznie po wygaśnięciu węglowego, ma się włączać gazowy/PC. W razie awarii jednego kotła, instalacja ma działać z drugiego. Grzanie CWU dla 5 osób, dwa piętra podłogówki (40m² i 70m²) sterowanej całościowo, trzy pietra grzejników z głowicami termostatyczymi. Z tego co przejrzałem, w większości przypadków rozwiązaniem jest szkic schematu jak poniżej ( całość układ zamknięty, kotły równolegle, wymiennik dwupłaszczowy (140l) zasilany z pionu, osobne pompy na obwody grzejnikowe i podłogówki) Na razie chodzi mi o ustalenie hydrauliki, a potem mam zamiar dodac resztę detali. Proszę o komentarze czy taki układ ma sens i czy będzie dział dobrze? Z góry dziękuje! Cytuj
sambor Opublikowano 12 Czerwca 2014 #2 Opublikowano 12 Czerwca 2014 To bzdura. popraw się - poczytaj podobne tematy na tym forum Cytuj
automatyk Opublikowano 13 Czerwca 2014 #3 Opublikowano 13 Czerwca 2014 powiedz mi jak wielki masz dom ze dwa źródła ciepła ,a do 5 osób badziewny zasobnik 140l bo coś nie rozumiem Cytuj
amber36 Opublikowano 13 Czerwca 2014 #4 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Jeżeli już to robiłbym to na sprzęgle dwa obiegi podłogówka i grzejniki , osobny obieg na CWU zasilany z pieca gazowego , wywaliłbym trójdrożny przy grzejnikach Cytuj
Gość mak Opublikowano 13 Czerwca 2014 #5 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Z wzorcem ten schemat nie ma nic wspólnego, no chyba że ma to być wzór jak nie powinno wykonywać się instalacji. Cytuj
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2014 #6 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Jeżeli już to robiłbym to na sprzęgle dwa obiegi podłogówka i grzejniki , osobny obieg na CWU zasilany z pieca gazowego , wywaliłbym trójdrożny przy grzejnikach Po co od razu sprzęgło? - nie wiadomo jaki kocioł gazowy - tu trzeba precyzyjniejsze założenia i oczywiście prawidłowe połączenie poszczególnych elementów układu Cytuj
matkor Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor #7 Opublikowano 13 Czerwca 2014 jak wielki masz dom ze dwa źródła ciepła ,a do 5 osób badziewny zasobnik 140l bo coś nie rozumiemDom energooszczędny 190m² + piwnice. Zapotrzebowanie na grzanie obliczone na maks 12kW. Dwa źródła ciepła chce dla bezpieczeństwa i w razie awarii. Ten węglowy to ma być prosty dolniak 15kW odpalany gdy się będe nudził na mrozy/w razie awarii. Główne źródło ciepła i wygody to ma być piec gazowy. Cytuj
automatyk Opublikowano 13 Czerwca 2014 #8 Opublikowano 13 Czerwca 2014 to tylko gazowy najmniejszy jaki jest np 11kW z Wolf lub 18kW ze względu na ciepła wodę a w razie awarii to farelka 3kW a nie kotłownie w budynku energooszczędnym budować ,co do proponowanej instalacji to porażka Cytuj
matkor Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor #9 Opublikowano 13 Czerwca 2014 To bzdura. popraw się - poczytaj podobne tematy na tym forum To mnie załamałeś, bo czytałem całkiem sporo ostanio na tematy CO.Schemat zasilania grzejników/ podłogówki i CWU wziąłem z wzorcowego https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17533-proszę-o-pomoc-schemat-instalacji-do-oceny/ , tyle że usunąłem pompe zasilania CWU (wg mnie pompa na kotłach będzie spełniała jej rolę) Zasialnie kotła węglowego zmieniłem na wersję z pompą i termostatycznym zaworem trójdrożnym na zasilaniu (http://www.esbe.eu/pl/pl-pl/zastosowania/paliwo-stale/solid-fuel-3), bardziej do mnie przemawia płynna regulacja powrotu niż wł/wył pompy jak było w originalnym schemacie. A schemat wpięcia dwu źródeł na zaworach róznicowych wziąłem z http://www.dobregrzanie.com/infr_artykuly.php#02a_ur . Cytuj
matkor Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor #10 Opublikowano 13 Czerwca 2014 to tylko gazowy najmniejszy jaki jest np 11kW z Wolf lub 18kW ze względu na ciepła wodę a w razie awarii to farelka 3kW a nie kotłownie w budynku energooszczędnym budować ,co do proponowanej instalacji to porażka Koszt farelek aby mieć naście kW + ciepłą wodę będzie chyba zbliżony do prostego kotła węglowego z pompką i 2 zaworami róznicowymi? Cytuj
matkor Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor #11 Opublikowano 13 Czerwca 2014 osobny obieg na CWU zasilany z pieca gazowego Wtedy nie zagrzeje CWU z węglowego? , wywaliłbym trójdrożny przy grzejnikachZałóżmy że w ramach oszczędności chciałbym odpalić węglowy na weekend, a nie chciałbym aby na grzejnikach było 80C, to chyba lepiej mieć możliwość przemieszać? Cytuj
automatyk Opublikowano 13 Czerwca 2014 #12 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Koszt farelek aby mieć naście kW + ciepłą wodę będzie chyba zbliżony do prostego kotła węglowego z pompką i 2 zaworami róznicowymi? nie demonizuj dom to nie namiot a zabezpieczanie sie na wojnę kotłem węglowym to juz chyba przegięcie bo idąc tym tokiem myślenia to jeszcze dwa agregaty prądotwórcze do tego 2 cysterny paliwa i w razie W cyganek jądrowy ... proponuje sie skupić na jednym porządnym kotle i do tego prosta kotłownia która może być jednocześnie pralnią ,w tej kotłowni zasobnik ,jeden mieszacz pompowy do podłogówki ,grzejniki i zasobnik sterowany z kotła i obsługiwany z kotła i to wszytko Cytuj
matkor Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor #13 Opublikowano 13 Czerwca 2014 nie wiadomo jaki kocioł gazowy - tu trzeba precyzyjniejsze założenia Kocioł gazowy jest do wyboru, najlepiej aby był tani prosty i zwyczajny. Cytuj
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2014 #14 Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) To mnie załamałeś, bo czytałem całkiem sporo ostanio na tematy CO. Schemat zasilania grzejników/ podłogówki i CWU wziąłem z wzorcowego https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17533-proszę-o-pomoc-schemat-instalacji-do-oceny/ , tyle że usunąłem pompe zasilania CWU (wg mnie pompa na kotłach będzie spełniała jej rolę) - to całkiem inny schemat , jest 1 kocioł Zasialnie kotła węglowego zmieniłem na wersję z pompą i termostatycznym zaworem trójdrożnym na zasilaniu (http://www.esbe.eu/pl/pl-pl/zastosowania/paliwo-stale/solid-fuel-3), bardziej do mnie przemawia płynna regulacja powrotu niż wł/wył pompy jak było w originalnym schemacie- na paliwo stałe zaleca się zawór stałotemperaturowy i bufor A schemat wpięcia dwu źródeł na zaworach róznicowych wziąłem z http://www.dobregrzanie.com/infr_artykuly.php#02a_ur . na tej stronie są też błędy a zaworów różnicowych to nie znalazłem. te wszystkie schematy są mniej więcej w porządku, ale ty je poprzerabiałeś wg własnych koncepcji, pododawałeś dodatkowe elementy i wyszło to co teraz koledzy na fleki biorą. :D zacznij od wyboru kotłów - dolniaków na węgiel jest mało - raczej potrzebny jest kocioł max mocy 12kW, 15kW to za dużo, dodatkowo dopuszczony do pracy w układzie zamkniętym. Może jakiś Dakon prod czeskiej lub jego "klon" Edytowane 13 Czerwca 2014 przez sambor Cytuj
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2014 #15 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Załóżmy że w ramach oszczędności chciałbym odpalić węglowy na weekend, a nie chciałbym aby na grzejnikach było 80C, to chyba lepiej mieć możliwość przemieszać? Tu masz racje - ja np na co dzień palę pelletem, ale też w wolne dni palę w drugim kotle drewnem, które mam za darmo i oszczędność jest, natomiast co temp na grzejnikach to masz przecież zawory termostatyczne na grzejnikach. Co do palenia w kotle na paliwo stałe to trzeba mieć możliwość ciągłego odbioru ciepła np bufor lub basen rekreacyjny ;) aby nie przegrzać kotła. Cytuj
matkor Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor #16 Opublikowano 13 Czerwca 2014 dolniaków na węgiel jest mało - raczej potrzebny jest kocioł max mocy 12kW, 15kW to za dużo, dodatkowo dopuszczony do pracy w układzie zamkniętym.To już ustaliliśmy przy okazji mojego pierwszego pytania na tym forum. KSGW Zgoda 15kW (podobno dobry dolnego spalania) Z miarkownikiem Honeywell FR124. Dopuszczony do 2 bar. Jest też wersja 10kW, ale trochę się obawiam: 12kW zapotrzebowania domu to jeśli nikt się gdzieś nie pomylił, przy obliczeniach i wykonastwie. Z drugiej strony będzie gazowy, a podobno kotly 10kW potrafią dac więcej niż ich moc nominalna, tyle że mniej efektywnie. Cytuj
matkor Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor #17 Opublikowano 13 Czerwca 2014 co temp na grzejnikach to masz przecież zawory termostatyczne na grzejnikach. Ale o ile dobrze rozumiem ich zasadę działania, to majac 80 st. C w obiegu, jak spadnie temperatura w pomieszczeniu, to grzejnik się wypełni do tych 80 st .C zanim znów termostat zamknie (bo pomieszenie się nie zagrzje tak szybko)? I bedą wysokie zmiany temperatury w pomieszczeniu, bo ten 80 stopniowy grzejnik dobrze nagrzeje przy zerze za oknem. Jeden z instalatorów tłumaczył mi żeby przemieszać grzejniki przy kotle węglowym, inni ten aspekt olewali ... Cytuj
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2014 #18 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zawór termostatyczny otwiera się stopniowo i woda o wyższej temp miesza się w grzejniku z wodą zimniejszą. Przy grzaniu kotłem na paliwo stałe i zerze za oknem to trzeba uważać aby kotła nie ugotować, jak masz palić w wolnym czasie to lepiej dokładać po trochu niż zasypać kocioł na full gdyż wtedy zawór 3-d na mieszaniu wody na grzejniki też nie pomorze - tu idzie o odbiór ciepła z instalacji i to nie jest istotne gdzie jest zawór ograniczający temp. zawór 3-D na grzejniki ma sens gdy nie ma zaw termostatycznych na grzejnikach np w starych instalacjach lub przy sterowaniu pogodowym temp grzejników, ale wtedy trzeba automatykę i siłownik do zaworu 3-d Cytuj
matkor Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor #19 Opublikowano 13 Czerwca 2014 A schemat wpięcia dwu źródeł na zaworach róznicowych wziąłem z http://www.dobregrza...kuly.php#02a_ur . na tej stronie są też błędy a zaworów różnicowych to nie znalazłem.Są zwrotne. W mojej skromnej edukacji różnicowy to b. czuły i mniej szczelny zwrotny?Rozumiem że za pompami mogą i powinny być zwrotne? W obiegu kotła węglowego wstawiłem różnicowe aby płąszczowe CWU działało grawitacyjnie. Cytuj
matkor Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor #20 Opublikowano 13 Czerwca 2014 zawór 3-D na grzejniki ma sens (...) przy sterowaniu pogodowym temp grzejników, ale wtedy trzeba automatykę i siłownik do zaworu 3-d A jak jest automatyka, to daje się termostaty na grzejniki? Cytuj
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2014 #21 Opublikowano 13 Czerwca 2014 A co? będziesz im żałował? pewnie , automatyka to regulacja ogólna a termostaty to możesz ustawić indywidualnie w każdym pomieszczeniu inaczej. Cytuj
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2014 #22 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Są zwrotne. W mojej skromnej edukacji różnicowy to b. czuły i mniej szczelny zwrotny? Rozumiem że za pompami mogą i powinny być zwrotne? W obiegu kotła węglowego wstawiłem różnicowe aby płąszczowe CWU działało grawitacyjnie. Grzanie CWU nie działa grawitacyjnie - masz pompę na powrocie na kocioł to ona napędza całe grzanie zasobnika. a w kole gazowym też masz pompę lub montujesz ją za kotłem osobno na potrzeby CWU - czyli kolejne wymysły! niezgodne ze schematem. Wywal to wszystko i połącz wg zasad lub sprawdzonych schematów , dodatkowo zasilanie awaryjne np UPS. Cytuj
automatyk Opublikowano 13 Czerwca 2014 #23 Opublikowano 13 Czerwca 2014 jeśli będzie miał kocioł gazowy to pompa z kotła obłsuzy CWU Cytuj
tomekb Opublikowano 13 Czerwca 2014 #24 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Witam , może coś Ci pomoże ten schemat . http://forum.finish-a.com.pl/forum/viewtopic.php?f=51&t=612 pozdrawiam . Cytuj
tomekb Opublikowano 13 Czerwca 2014 #25 Opublikowano 13 Czerwca 2014 A zapomniałem, że żeby go zobaczyć trzeba się zalogować , wiec ułatwię trochę . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi