Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , dom dobrze docieplony , może to wina peletu mam od lokalnego producenta dość dużo popiołu 180 kg i pełne obydwa popielniki? 

napisz coś więcej. Jaki masz ten dom, czym ocieplony, czy to nowy budynek, jaka instalacja. Może wrzuć wynik z cieplowlasciwie,pl 

Opublikowano

Tylko wtedy jest ryzyko zasmolenia kotła jeśli będzie chodził na niskiej mocy.

Ja tak miałem u siebie.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Zmniejszyłem maksymalna moc nadmuchu do 95%!

Zobaczymy jaki bedzie ofekt.

post-74658-0-78064000-1515450529_thumb.jpg

Opublikowano

Zdejmujemy łącznik podajnika z palnika i wkładamy do pustego worka.
Włączamy podajnik na 10 min w trybie ciągłym.
Ważymy przesypaną ilość paliwa i mnożymy razy 6.
Wpisujemy uzyskaną wartość w sterownik.

Opublikowano

Witam mam pytanie lepiej gdy kocioł szybko dobija do temperatury i częściej się rozpala czy wyciągnąć nagrzewania na maxa

Pozmieniałem troche ustawienia z podawaniem paliwa zmniejszyłem i widzę że

praktycznie pracuje non stop temperatura w granicach 60 stopni na piecu.

Próbował ktoś takie manewry?

2 pytanie test paliwa czy ma on wpływ na pracę kociołka czy służy tylko do tego aby odczytać sobie z PANELA STAN PALNIKA ile wypala kg/h.

Opublikowano

Witam mam pytanie lepiej gdy kocioł szybko dobija do temperatury i częściej się rozpala czy wyciągnąć nagrzewania na maxa

Pozmieniałem troche ustawienia z podawaniem paliwa zmniejszyłem i widzę że

praktycznie pracuje non stop temperatura w granicach 60 stopni na piecu.

Próbował ktoś takie manewry?

2 pytanie test paliwa czy ma on wpływ na pracę kociołka czy służy tylko do tego aby odczytać sobie z PANELA STAN PALNIKA ile wypala kg/h.

Opublikowano

Panowie, 

w załączeniu zdjęcia po przerobieniu instalacji.

Dodano pompę kotłową, zawór termostatyczny ESBE VTC422, sprzegło AFRISO BLH 70kW ocieplone. Naczynie podłączono pod powrót. Usunieto zawór 4D.

Na chwilę obecną zawory zwrotne zostały bez zmian. Jest OK?

PS. Mam jeszcze tylko do poprawienia okablowanie ale to przy zakładaniu otuliny polietylenową na rury /już zamówiłem, w drodze do mnie/

Tak wiec teraz na zaworze termost. mam ustawione 55 stopni - powrót zabezpieczony!

post-74658-0-16720100-1516047764_thumb.jpg

post-74658-0-61203700-1516047764_thumb.jpg

post-74658-0-05473100-1516047765_thumb.jpg

post-74658-0-72694800-1516047765_thumb.jpg

Opublikowano
Cześć,

zmieniłem instalacje jak wyżej.

Ale mam od dwóch dni mam inny problem. Przypycha mi sie pellet - juz miałem 4 przypchania.

10.01 kupiłem PELLET od nowego dostawcy, 

12.01 pierwszy raz ten pellet wsypałem do zasobika! Zasypałem cały zasobnik

I niestety w poniedziałek 15.01 na maila dostałem alarm z pieca: NIEUDANA PROBA ROZPALENIA.

Okazało się, ze PELLET sie przypchał przy wlocie do palnika, przy tej ruchomej kratce. Zdjecia w załączeniu (jedno z poniedzialku, jedno z dzis). Za kratka od strony pieca sa takie dziwne spieki tego pelletu.

Pytanie: czy to jest ewidentna wina pelletu? Czy moze cos zmieni w ustawieniach aby takie jsytuacji nie było? Co mozna zmienic?

Opublikowano

Pellet 6mm! Mieszanka sosna + buk.

Wczesniej bralem od tego samego dostawcy czysta sosne i palila sie SUPER!

Wilgotność wydaja sie OK - tak jak poprzedniego pelletu!  Jutro sprobuje podgrzac/podsuszyc ten pellet - zobacze co bedzie!

Opublikowano

Rozpalanie, nagrzewanie jest OK.

Kocioł zapycha sie podczas pracy! Blokuje sie przy kratce.

Wyczyszcze kratke i okolice, około 3 godziny palenia i blokada.

Opublikowano

Kratke zostawiłem. Nie ruszałem bo bałem się, ze pellet będzie leciał prosto do popielnika.

Ale temat jakby rozwiązałem! Zmniejszyłem wydajność podajnika z 10 kg/h (wg instrukcji zalacena jest 11,2 kg/h) do 8,8 kg/h (tak jak mi wyszło na próbie wagowej i JUZ DWA DNI SMIGA BEZ ZAPYCHANIA!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

I jak chodzi ok., czy nadal się zapycha. U mnie podobny problem, choć wynika on z tego, że pellet ma sporo trocin i te zbierają się u wylotu pelletu przed palnikiem i z czarem tworzy się lekki spiek a w efekcie pellet się blokuje.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

@ArturS74 muszę Cię rozczarować kolego ....peletem ma dużo trocin bo robiony jest z trocin .....Twoim zdaniem czego powinien mieć więcej ...piasku ??

Opublikowano (edytowane)

Ha dofcipniś, chodziło mi o powstający pył i luźne trociny. Wszak trociny to nie pellet, bo gdyby tak było, to każdy z nas zaglądałby do pierwszego lepszego tartaku z workami po nie.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Dobry pelet można poznać po tym że jest w worku trochę trocin, bo wtedy wiadomo że nie dodają nic co by go dodatkowo sklejało.

Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No to oświeć mnie kolego bo może ja jestem w błędzie .....z czego zrobiony jest pellet którym Ty palisz

Oświecał nie będę, bo czasami nie warto. Autorowi tego tematu nie chodziło zapewne o bicie piany, tylko o rzeczowe informacje zgodne z tematem forum. Kończąc, teraz spróbuję kupić jakiś markowy.

Opublikowano

Panowie,

w załączeniu zdjęcia po przerobieniu instalacji.

Dodano pompę kotłową, zawór termostatyczny ESBE VTC422, sprzegło AFRISO BLH 70kW ocieplone. Naczynie podłączono pod powrót. Usunieto zawór 4D.

Na chwilę obecną zawory zwrotne zostały bez zmian. Jest OK?

PS. Mam jeszcze tylko do poprawienia okablowanie ale to przy zakładaniu otuliny polietylenową na rury /już zamówiłem, w drodze do mnie/

Tak wiec teraz na zaworze termost. mam ustawione 55 stopni - powrót zabezpieczony!

I jak kolego pracuje ci ta instalacja bo ja bede tak samo przerabial
Opublikowano

Witam ile wam spalił peletu

Mój od sierpnia do dzisiaj 3 tony

Ale moja instalacja jest stara bez rozdzielacze na podłogowke na jednym obiegu z cw no i stare budownictwo po generalnym remoncie

obecnie ogrzewane jest 80 m ale czeka do podłączenia poddasze 80m

pelet od okolicznego dystrybutora po 600 zł

Opublikowano (edytowane)

witam

Przyszedł czas na wymianę kotła ze śmieciucha na nowy, przeczytałem cały temat o tym kotle i ciekawy jestem co byście mi doradzili jeśli chodzi o ten kocioł.

Tak z grubsza kupiłem 3 lata temu domek już z zamontowanym kołem zębiec 22 kwkd trochę przewymiarowany a jeszcze wcześnie był piec na  miał który prawdo podobnie strzelał i ktoś wpadł na pomysł żeby rozwalić kawałek ściany między kanałami od dołu i od góry tak po ok 50cm  przelotu, ale jak w końcu wymienili piec z miału na zębiec to już kanałów nie zamurowali i tak jest do teraz.

Udało mi się odszukać  osobę która coś w tym domu poprawiała w instalacji i mówiła że kanał jest wąski a długi nie jestem wstanie teraz tego zmierzyć( praca w delegaci )

Mój dom wygląda tak

https://www.extradom.pl/projekt-domu-w-0617-WAA1024

z obliczeń ciepło właściwe wygląda tak

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/200q

instalacja w  kotłowni taka tylko nie wiem dlaczego ktoś podłączył zbiorniczek wrównawczy do wejścia od dołu a nie wyjścia od góry

i teraz moje pytanie

jaki byście polecili kocioł 12 kw czy 20kw ?

co potrzebuje zrobić w instalacji żeby to śmigało tzn jaki schemat zastosować? posiadam same grzejniki i cwu

konieczny jest ten wkład kominowy jak tak to jaki polecacie? i czy muszę zamurować te dziury między kanałami

planuje ocieplić komin na strychu ewentualnie strych

za wszystkie odpowiedzi dziękuję

pozdrawiam

post-62326-0-52409400-1519485073.jpg

post-62326-0-82826200-1519485272.jpg

Edytowane przez lukkk86
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć,
zmieniłem instalacje jak wyżej.

Ale mam od dwóch dni mam inny problem. Przypycha mi sie pellet - juz miałem 4 przypchania.
10.01 kupiłem PELLET od nowego dostawcy, 
12.01 pierwszy raz ten pellet wsypałem do zasobika! Zasypałem cały zasobnik
I niestety w poniedziałek 15.01 na maila dostałem alarm z pieca: NIEUDANA PROBA ROZPALENIA.
Okazało się, ze PELLET sie przypchał przy wlocie do palnika, przy tej ruchomej kratce. Zdjecia w załączeniu (jedno z poniedzialku, jedno z dzis). Za kratka od strony pieca sa takie dziwne spieki tego pelletu.

Pytanie: czy to jest ewidentna wina pelletu? Czy moze cos zmieni w ustawieniach aby takie jsytuacji nie było? Co mozna zmienic?

Podobnie miałem. Wysusz pellet. U mnie teraz pellet dwa tygodnie suszy się w kotłowni przed wsypaniem do zasobnika.

Opublikowano

witam

Przyszedł czas na wymianę kotła ze śmieciucha na nowy, przeczytałem cały temat o tym kotle i ciekawy jestem co byście mi doradzili jeśli chodzi o ten kocioł.

Tak z grubsza kupiłem 3 lata temu domek już z zamontowanym kołem zębiec 22 kwkd trochę przewymiarowany a jeszcze wcześnie był piec na  miał który prawdo podobnie strzelał i ktoś wpadł na pomysł żeby rozwalić kawałek ściany między kanałami od dołu i od góry tak po ok 50cm  przelotu, ale jak w końcu wymienili piec z miału na zębiec to już kanałów nie zamurowali i tak jest do teraz.

Udało mi się odszukać  osobę która coś w tym domu poprawiała w instalacji i mówiła że kanał jest wąski a długi nie jestem wstanie teraz tego zmierzyć( praca w delegaci )

Mój dom wygląda tak

https://www.extradom.pl/projekt-domu-w-0617-WAA1024

z obliczeń ciepło właściwe wygląda tak

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/200q

instalacja w  kotłowni taka tylko nie wiem dlaczego ktoś podłączył zbiorniczek wrównawczy do wejścia od dołu a nie wyjścia od góry

i teraz moje pytanie

jaki byście polecili kocioł 12 kw czy 20kw ?

co potrzebuje zrobić w instalacji żeby to śmigało tzn jaki schemat zastosować? posiadam same grzejniki i cwu

konieczny jest ten wkład kominowy jak tak to jaki polecacie? i czy muszę zamurować te dziury między kanałami

planuje ocieplić komin na strychu ewentualnie strych

za wszystkie odpowiedzi dziękuję

pozdrawiam

Jak montowałem Toutcha 200, to też myślałem, że będzie za duży. Po dwóch sezonach stwierdzam, że bardzo sprawnie moduluje moc i z tego wyboru jestem zadowolony.