Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Przegrzewaniem

thedays

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sprawdzałem tematy które zostały już dodane ale specyfikacja mojej instalacji jest troszke skomplikowana. Do rzeczy posiadam kocioł wodny co z podajnikiem tłokowy 20kw kotłownia znajduje sie 35 metrów od zabudowania w ziemie została wkopana specjalna rura proizolowana , powierzchnia całkowita 2 mieszkań to 70 dół i 40 góra = 110m2 niby specjalisci montowali ten piec miało wszystko chulać okazało sie jednak że działa ale dopiero kiedy jest duży przymrozek . Kiedy temperatura na dworzu jest dodania kocioł najcześciej sie przegrzewa lub całowicie wygasa. Nie wiem czym to może być spowodowane czytałem troszke na forach i jedynie co mi przychodzi do głowy to że nie wykorzystujemy tej energii ciepła na tyle żeby ten piec sie schładzał . Myslełem nad wymianą termostatów w domu bo są one jeszcze starego typu i zakrecam całowicie kaloryfery a ciepło wraca do kotła i powoduje wygaśniecie. Drzwoniłem do specjalistów i ich rada polega na tym żeby pan sobie poprzestawiał w sterowniku czas podtrzymania ale to nie ma zadnego skutku. Mysłem również że to wina sterownika firmy foster który steruje zaworem trójdrożnym i otwiera go automatycznie ale nie chce nic robić bo boje sie coś namieszać i tak wyłaczyłem w tym sterowniku czujnik zewnetrzny bo dopiero mi piec fiksował . \

Bardzo państwa proszę o pomoc co mam zrobic może ktoś spotkał sie z takim przypadkiem. pozdrawiam

20KW na 110 metrów to dużo za dużo

kocioł pracuje na mocy minimalnej a podajnik tłokowy ma to do siebie iż podaje dużą porcję opału jednorazowo

stąd przeciąganie a potem wygaszanie w długim podtrzymaniu

zmien parametry czasu pracy aby obniżyć moc

wydłuż przerwę podawania i obniż nadmuch aby kocioł długo pracował i krótko stał

Ja bym obstawiał za słabą pompę. Pewnie nikt nie liczył ani pompy, ani średnicy tych rur preizolowanych. Zła praca kotła wynika często ze źle wykonanej instalacji. Potem gania się producenta za to, że kocioł nie działa, albo rdzewieje gdy tymczasem to instalacja źle zrobiona. Moja rada: robić projekty.

autor pisze że w domu jest wręcz za ciepło i zamyka kaloryfery

nie jest to więc wina pompy

jest to wina konstrukcji kotła która jest dobra przy stałym dużym odbiorze ciepła

gdy odbiór jest niewielki a do tego jak w tym przypadku kocioł przewymiarowany to takie cuda będą się zdarzały często

mozna tez spróbować na okresy przejściowe kupić ekogroszek czeski

jego niższa wartość opałowa sprawi że powinno być lepiej

niestety nie wróże nic dobrego przy takim połączeniu (za duży kocioł i podajnik tłokowy)

słusznie. Kocioł ewidentnie jest za duży i to jest zasadniczy problem. Do tego reaguje z opóźnieniem z uwagi na tą sieć cieplną. Można próbować pokombinować coś z ustawieniami sterownika lub, jeśli to możliwe, wpiąć pogodówkę, żeby poprawić sterowanie kotła. Pogodówka powinna redukować moc przy wyższych temperaturach zewnętrznych. Można też próbować podpiąć termostat pokojowy do sterownika, on też poprawiłby nieco sterowanie. Zasadniczym problemem jest wciąż jednak za duża moc kotła.

Dziekuje wszystkim za odpowiedź

Odpisując na państwa odpowiedzi niby projekt został zrobiony wczesniej i wszystko zostało zaplanowane ale wydaje mi sie że wykonawca spodziewał sie większych strat na tak długim odcinku rury mówił coś około 10% a tak naprawde jest o wiele mniej podam przykład że przy dzisiejszej temperaturze czyli 10 stopni celcjusza kocioł mam ustawiony na 45c a na sterowniku zaworu 4d mam wysyłanie do budynku 35 i jest piekarnik w chacie a jak byłem patrzyć jaką ma temperature kocioł to miał 86c gdzie na takim odcinku powinna temperatura spaść do 28 jak nie mniej. Jest jeszcze jeden bład instalacji z mojego punktu widzenia jak opisywałem wcześniej u góry jest 45 metrów i tam jest zaledwie jeden kaloryfer bo to jest stare mieszkanie tam mieszka babcia a na dole czyli 70m2 mamy zaledwie 5 kaloryferów zastanawiam się czy jakbym dołożył jeszcze z 2 kaloryfery na górze czy nie poprawiłoby się zapotrzebowanie na ciepło. Oczywiście jak zaproponował TIMON pokombinuje z ustawieniem kotła tylko szukam innych wyjść bo jak pisałem w zime piec chodzi w miare dobrze ale też przytrafiają sie sytuacje kiedy w domu jest za cieplo przykręcimy kaloryfery i do kotła wraca ciepła woda , piec utrzymuje temp.i kocioł się wygasi.

dziękuje za pomoc i licze na inne pomysły pozdrawiam

słusznie. Kocioł ewidentnie jest za duży i to jest zasadniczy problem. Do tego reaguje z opóźnieniem z uwagi na tą sieć cieplną. Można próbować pokombinować coś z ustawieniami sterownika lub, jeśli to możliwe, wpiąć pogodówkę, żeby poprawić sterowanie kotła. Pogodówka powinna redukować moc przy wyższych temperaturach zewnętrznych. Można też próbować podpiąć termostat pokojowy do sterownika, on też poprawiłby nieco sterowanie. Zasadniczym problemem jest wciąż jednak za duża moc kotła.

Pogodówke wyłączyłem ponieważ czujnik został zamontowany w miejscu gdzie to nie miało racji funkcjonowania planuje przenieść w miejsce gdzie czujnik będzie odczytywał rzeczywistą temperaturę

dołożenie kaloryferów nie zmieni zapotrzebowania na ciepło

zmieni tylko moc instalacji

to nie będzie mieć znaczenia

jeśli regulujesz zaworem 4d temperaturę na dom to możesz go jeszcze przykręcić jak za ciepło

nie zmienia to faktu że kocioł za duży

dodatkowo nawet przy małej mocy podaje ogromne ilości paliwa- takie rozwiązanie podajnika tłokowego.

dlatego w okresach małego zapotrzebowania na ciepło kocioł przeciąga mocno temperaturę i często potrafi zgasnąć

wydłużyć przerwę podawania, zmniejszyć nadmuch

jak nie pomoże kupić czeski ekogroszek - ma mniejszą kaloryczność powinien pomóc na te problemy w okresie gdy na dworze nie jest zbyt zimno.

Witam

Sprawdzałem tematy które zostały już dodane ale specyfikacja mojej instalacji jest troszke skomplikowana. Do rzeczy posiadam kocioł wodny co z podajnikiem tłokowy 20kw kotłownia znajduje sie 35 metrów od zabudowania w ziemie została wkopana specjalna rura proizolowana , powierzchnia całkowita 2 mieszkań to 70 dół i 40 góra = 110m2 niby specjalisci montowali ten piec miało wszystko chulać okazało sie jednak że działa ale dopiero kiedy jest duży przymrozek . Kiedy temperatura na dworzu jest dodania kocioł najcześciej sie przegrzewa lub całowicie wygasa. Nie wiem czym to może być spowodowane czytałem troszke na forach i jedynie co mi przychodzi do głowy to że nie wykorzystujemy tej energii ciepła na tyle żeby ten piec sie schładzał . Myslełem nad wymianą termostatów w domu bo są one jeszcze starego typu i zakrecam całowicie kaloryfery a ciepło wraca do kotła i powoduje wygaśniecie. Drzwoniłem do specjalistów i ich rada polega na tym żeby pan sobie poprzestawiał w sterowniku czas podtrzymania ale to nie ma zadnego skutku. Mysłem również że to wina sterownika firmy foster który steruje zaworem trójdrożnym i otwiera go automatycznie ale nie chce nic robić bo boje sie coś namieszać i tak wyłaczyłem w tym sterowniku czujnik zewnetrzny bo dopiero mi piec fiksował . \

Bardzo państwa proszę o pomoc co mam zrobic może ktoś spotkał sie z takim przypadkiem. pozdrawiam

moc kotła w tym przypadku nie ma zadnego znaczenia ,nawet jakby był 100kW to nie jest problemem ,problemem jest ustawienie kotła a dokładnie podtrzymanie ,masz zbyt czeste a zbyt zadnie przedmuchy i dlatego ta się dzieje trzeba się skupic na tym

automatyk

oczywiście że moc kotła ma znaczenia

skoro twierdzisz że nie to wstaw tam kocioł 100KW i spróbuj go wysterować aby się nie zagotował lub nie wygasł przy prawie zerowym odbiorze ciepła.

przy takim zapotrzebowaniu jak teraz nawet w podtrzymaniu będzie przeciągał lub wygasał

tłoka trudniej wyregulować dlatego mają z nim problemy wszyscy posiadający moc "z zapasem"

gdyby był "na miarę" może dałoby się go opanować ale gdy jest ponad dwukrotnie za duży to raczej będzie bardzo trudne

nie przesadzaj ,miałem loblem z tłokowcem na hali który miał moc 200kW i podłączone były do niego nagrzewnice z systemie 0-1 i jakos udało się smoka ujazmić jak postój był np. 8 godzinny bez poboru ciepła wiec naprawdę nie przesadzaj ,trzeba troszkę posiedzieć ,ustawić optymalny czas podawania w podtrzymaniu ,malutkie przedmuchy co 15 min podawanie do 3 przedmuchy albo co 5 przedmuchów przedmuchy co 12 min na 30% dmuchawy .to wszystko jest do opanowania

proszę

walcz zatem

nie przesadzaj ,miałem loblem z tłokowcem na hali który miał moc 200kW i podłączone były do niego nagrzewnice z systemie 0-1 i jakos udało się smoka ujazmić jak postój był np. 8 godzinny bez poboru ciepła wiec naprawdę nie przesadzaj ,trzeba troszkę posiedzieć ,ustawić optymalny czas podawania w podtrzymaniu ,malutkie przedmuchy co 15 min podawanie do 3 przedmuchy albo co 5 przedmuchów przedmuchy co 12 min na 30% dmuchawy .to wszystko jest do opanowania

Ten kocioł grzeje się jednak nie na postoju, lecz w trakcie pracy. Jest to efekt zbyt małego odbioru w stosunku do mocy kotła. Co więcej, przy niskich temperaturach zewnętrznych (czyli również przy większym odbiorze ciepła), układ pracuje przyzwoicie. Przyznaję jednak, że należałoby najpierw rozpocząć od sprawdzenia wysterowania kotła i układu czyli należy zrobić to co sugeruje kol. automatyk.

czyli tez jest zle ustawiony ,skoro w podtrzymaniu będzie dobrze to w pracy tez trzeba ob.=graniczyć ,bo nie uwieże ze dawka paliwa około 200gram czyli około 1kW nie da się w kotle opanować to jakies nieporozumienie ,tam pewnie niec nie jest ustawione

Witam! Thedays -dobrze zrobisz dokładając grzejniki na górze.Jeden na 45 m2 to z kolei dużo za mało.Na 75 m2 masz 5 grzejników.Babcia potrzebuje ciepła , a kocioł (jest przewymiarowany) potrzebuje odbioru tego ciepła.Wtedy napewno łatwiej da się go wyregulować.Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...

Witam

Miałeś racje odnośnie ustawień kotła kupiłem czeski i działało wszystko jak powinno , wegiel wpalał sie idealnie, teraz kupiłem bardziej kaloryczny i juz nie spala tak jak powinien kocioł sie wygasza , bardzo proszę cię żebyś mi podał na czym sie skupić na których funkcjach podaje opis mojego urzadzenia. Gdzie zwiekszyć a gdzie ująć by spalanie było optymalne . dzieki

Tryb pracy dmuchawy, sposób sterowania [3]*   Algorytm pracy 0,2   Histereza regulacji temperatury kotła 1 - 5 ºC Nastawa kotła maksymalna 70 - 90 ºC Temperatura wyłączenia dmuchawy 30 - 45 ºC Temperatura załączenia pomp 30 - 60 ºC Programowe odłączenie podajnika Wł./Wył.   Czas inicjacji ruchu podajnika 1 - 100 s Czas pauzy podajnika 0,1 - 25,0 min Czas kontroli obrotu 1 - 250 s Czas pracy dmuchawy w podtrzymaniu 5 - 60 s Krotność podawania paliwa w podtrzymaniu 0 - 10   Czas oczekiwania w podtrzymaniu 1 - 240 min Obroty dmuchawy w stanie praca 0 - 24   Obroty dmuchawy w podtrzymaniu 0 - 24   Czas odłączenia pompy co 1 - 60 min Ilość cykli podajnika po zadz. czujnika kosza 0 - 60 (cykl) Tryb pracy modułu ciepłej wody użytkowej [3]*   Wzrost obrotów dmuchawy w podawaniu 0 - 5   Programowe odłączenie czujnika kosza Wł./Wył.   Programowe odłączenie termost. pokojowego Wł./Wył.  

• 2 tygodnie później...

przesyłam tabele w lepszej jakości

Tryb pracy dmuchawy, sposób sterowania [3]*
Algorytm pracy 0,2
Histereza regulacji temperatury kotła 1 - 5 ºC
Nastawa kotła maksymalna 70 - 90 ºC
Temperatura wyłączenia dmuchawy 30 - 45 ºC
Temperatura załączenia pomp 30 - 60 ºC
Programowe odłączenie podajnika Wł./Wył.
Czas inicjacji ruchu podajnika 1 - 100 s
Czas pauzy podajnika 0,1 - 25,0 min
Czas kontroli obrotu 1 - 250 s
Czas pracy dmuchawy w podtrzymaniu 5 - 60 s
Krotność podawania paliwa w podtrzymaniu 0 - 10
Czas oczekiwania w podtrzymaniu 1 - 240 min
Obroty dmuchawy w stanie praca 0 - 24
Obroty dmuchawy w podtrzymaniu 0 - 24
Czas odłączenia pompy co 1 - 60 min
Ilość cykli podajnika po zadz. czujnika kosza 0 - 60 (cykl)
Tryb pracy modułu ciepłej wody użytkowej [3]*
Wzrost obrotów dmuchawy w podawaniu 0 - 5
Programowe odłączenie czujnika kosza Wł./Wył.
Programowe odłączenie termost. pokojowego Wł./Wył.

dopisze że jak paliłem czechcem było wszystko ok ładnie sie wypalał i piec sie nie wygaszał , teraz pale silesią i pies gaśnie srednio co 2 dzień troszkę to bez sensu bo jeżeli miałbym żle ustwiony piec to wygaszał by sie co chwile a nie co 2 dzien

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.