Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak Ochrony Powrotu-Modernizacja Kotłowni

Balzak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli ty proponujesz zeby na małym obiegu montować tylko pompę kotłową z termostatem i bez żadnych zaworów itp.

no tak ewentualnie za pompą zawór zwrotny żeby się cuda nie działy jak pompa będzie odpoczywać
Opublikowano

A jeszcze mi przyszła jedna myśl a gdybym wykorzystał pompę CWU do ochrony powrotu i powrót z bojlera wpiął bezpośrednio w kocioł, czy to by miało sens. w sterowniku kotła ustawiam tryb pompy równoległe daje czujnik z bojlera na wejście do kotła i wszystkim steruje mi ster od kotła.

Jak sądzicie jak to by pracowało

Schemat tej przeróbki.

post-34154-0-08820700-1378668435_thumb.jpg

Opublikowano

można ale za dużo jest przeciw ,czyli oparzenia ,robienie układu logiocznego żeby ładował zasobnik a nie odcinał jak wygrzeje powrót itp.

Opublikowano

Koledzy jaką pompę wybrać do tego obiegu kotłowego?? Czy zwykła cyrkulacyjna starczy czy jakaś inna jakie powinna mieć parametry??

Opublikowano

po prostu najmniejsza jaką znajdziesz 25/20 lub 25/40 i na pierwszym biegu to wszystko

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Teraz mam pytanie odnośnie cisnienia w układzie. Jakie powinno być?? Oczywiści na zimno bedzie inne na ciepło inne w jakim przydziale powinno sie utrzymywać??

Opublikowano

Koledzy a co powiecie na to aby ze sterowaniem obiegu kotłowego zrobić tak ze. Obecnie sterownik m.in obsługuje mi pompę podłogową a zrobić tak ze pompę podłogową włączyć na stałe do gniazdka zeby mieszała cały czas, ewentualnie zabezpieczyć żeby przy wysokiej temp. sie wyłączyła, natomiast w miejsce pompy podłogowej w sterowniku podpiąć pompę kotłową wtedy czujnik od pompy podłogowej przenieść na powrót do kotła i na sterowniku ustawić np. wartość 45 stopni. i histereza jest zaprogramowana na stałe i wynosi 2 st.

Opublikowano

Znalazłem gotowy Układ pompowy z podmieszaniem do obiego kotłowego, Czy według niego można sie wzorować i zrobić identycznie u siebie w kotłowni.

post-34154-0-03812100-1380041412_thumb.jpg

Opublikowano

Cały obieg kotłowy bede robił na miedzi 28mm, takie mam wyjście zasilania z kotła.

Chce najpierw dać główny zawór odcinający kulowy, a potem do regulacji przepływu coś takiego- post-34154-0-43503900-1380119283_thumb.jpg Czy może to być???

A i jeszcze myslałem o takiej pompie

1. Pompa 25-25 post-34154-0-56240000-1380119602_thumb.jpg

2. Pompa 35-25 post-34154-0-68515700-1380119633_thumb.jpg

Która bedzie korzystniejsza.

W poniedziałek przychodzi hydraulik i chce wszystko odpowiednio dobrać zeby to działało tak jak trzeba

Opublikowano

ale po co ci regulacja przepływu ?pompa na powrocie ma się właczyc wygrzać i się wyłączyć i tyle

Opublikowano

ale jak bedzie chodziła pompa C.O C.W.U oraz podłogowa jednoczesnie i załączy sie kotłowa to praktycznie wszystko wciągnie do siebie. Tak czy sie myle

Opublikowano

nic się nie stanie kotłowa zrobi swoje i się wyłączy ,najwyżej przytłumi na chwile inne pompy i tyle ,normalnie tego w instalacji nie odczujesz

Opublikowano

jak dasz termostat na powrocie a sygnał do termostatu dasz ze sterownika z pompy CO to będzie oki

Opublikowano

no zboczenie zawodowe ,sugnał w tym przypadku zasilanie z pompy CO na termost i natepnie na pompe kotłową

Opublikowano

Mysle nad kolejną sprawą czy lepiej powrót z bojlera wpiąć praktycznie bezpośrednio do powrotu do kotła a przed wejściem z obiegu kotłowego czy może zostać tak jak jest teraz czyli spięte z powrotami z grzejników i podłogówki.

Opublikowano

co ty znowu kombinujesz ? pisałem już wyjście z kotła śrubunek trójnik pompa kotłowa a nad trójnikiem zbiornik przelewowy w bok pompy do CO zasobnika czy co tam masz ,na powrocie śrubunek trójnik wpiecie z pompy kotłowej i od trójnika dalej do instalacji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.