Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki Kocioł Do 100 M2 Drewnianego Domu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam wyremonotowany domek. Dom posiada do ogrzania powierzchnie 100m2. Jest ocieplony na zasadzie - wełna 10tka, (wiadomo folie), OSB 12mm, rygips. Jest to dom z parterem i 1 piętrem. Zamontowanych jest 8 grzejników w czym 2 łazienkowe i na dole w łazience i w korytarzyku jest ogrzewanie podłogowe. Wpuszczony mam w komin (który ma 7,5 M) wkład który czeka już tylko na podpięcie kotła.Piec hydrualicy doradzają mi aby miał 10kw. Zaporponowali mi piec Dworek z Olkusza 10kw. Nie znam sie na tym kompletnie. W każdym sklepie czy hurtowni proponuja mi innych firm od Zębca czy Wiadrusa po Krzaczka czy SASA. Mnie zalezy aby to był piec na wszystko w cenie do 3000 zł za sam piec i do tego opalany byłby przede wszystkim na węgiel i jakas szufelka miału plus przepalanie na ciepła wodę np. drewnem. Nie chce pieca z zasobnikiem ponieważ mam mała kotłownie w środku domu i nie mam miejsca na taki piec. Piec będzie obsługiwał 1 pompe. Może zapropnujecie mi coś sensownego?

Dodam ze piec z Dworka ze wszystkim moge miec za 2500 zł a 3000 zł to max cena jaka moge dać za piec.

Opublikowano

poczytaj może najpierw poradnik juzefa http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/ dobra lektura na początek

Opublikowano
  • Autor

a nie macie po prostu jakiejs konkretnej propozycji? Jest sporo stron z poradnikami ale to nie pomaga mi w konkretnym wyborze. Nikt mi nawet nie napisalem co mysli o tym Dworku

Opublikowano

Jeśli to ten Dworek co myślę, to masz go tu rozpracowanego (w skrócie: nie warto).

Chcesz konkret, ale nie ma tak dobrze. Minimum wiedzy musisz wchłonąć, bo wszystkich decyzji za Ciebie nie podejmiemy. Tu masz kilka dobrych kotłów. I teraz wybierasz, czy chcesz dolne czy górne spalanie. Kocioł dolnego spalania jest trudniej osiągalny i ciut droższy, ale spala czyściej, oszczędniej i można w nim palić ciągle, dosypując w trakcie palenia. Kocioł górnego spalania jest powszechniejszy, tańszy, ale trzeba umieć w nim palić - rozpalać od góry i palić cyklicznie (nie dosypywać). O różnicach między kotłem górnego i dolnego spalania możesz poczytać też na tej w/w stronie z listą kotłów.

To są konkrety, jakie możesz otrzymać na teraz. Kilka propozycji dobrych kotłów, ale górne/dolne spalanie musisz wybrać sam. My nie wiemy jakie masz warunki i przyzwyczajenia. Choć możliwe, że dolniaka w potrzebnej ci mocy nie znajdziesz i jeden wybór odpadnie.

Natomiast co do mocy, to 10kW obrobiłoby nieocieplone 100m2, więc możliwe, że dałbyś radę nawet z mniejszą mocą, ale w małych mocach znowuż będziesz miał ograniczony wybór kotłów - nie ma ich za wiele po prostu. Chcesz poznać zapotrzebowanie domu na ciepło - podlicz na cieplowlasciwie.pl.

Opublikowano

Witaj

Nie idź na skróty-Wysil się trochę i poczytaj strony podane powyżej przez kolegów. Będziesz bogatszy w przydatną wiedzę, która pozwoli Ci się nie "naciąć" przy kupnie kotła.

Do mieszanki węgla i miału nada się kocioł górnego spalania z miarkownikiem ciągu (bez żadnych dmuchawców)

Jeśli w grę wchodzi jeszcze drewno to należy się rozglądnąć za kotłem dolnego spalania. Tyle, że w tych pieniądzach będzie ciężko znaleźć coś przyzwoitego. Sprawę utrudnia jeszcze fakt, że potrzebujesz czegoś o małej mocy. Niewiele jest dobrych DS o niskiej mocy i dodatkowo w tym budżecie :)

Poczytaj o jednym i drugim sposobie spalania i zdecyduj co by Ci bardziej odpowiadało. Wtedy zapewne pojawią się konkretne propozycje z naszej strony :)

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

Witam

Jeżeli chodzi o poradnik czystego ogrzewania to autor wszystkich którzy palą tradycyjnie wpakował do jednego wora a tak nie jest.Te śmieszne zdjęcie nie dotyczy tych którzy palą węglem miałem czy drewnem w piecach górnego spalania.Od dawna palę w takich piecach i większośc mieszkańców i nie spotkałem się z takim dymem no chyba że przy spalaniu śmieci.Jak wracam z pracy i spoglądam na komin to nie wiem czy jest napalone w piecu czy nie.

Wiem że kotły dolnego spalania lepiej dopalają gazy ale czy są bardziej ekonomiczne to pojęcie względne.

pozdrawiam

Opublikowano

Spalanie od góry w kotle górnego spalania jest ok, natomiast niektórzy palą w kotle górnego spalania od dołu i wtedy robi się " wspaniały dym" w stylu "nierozstrzygniętego konklawe" ;)

Przypomnę że w kotle górnego spalania najpierw sypiemy paliwo a następnie na nim od góry rozpalamy mały ogień, w przypadku odwrotnym - najpierw rozpalając ogień a na to wrzucając paliwo - powodujemy wytwarzanie kłębów trującego dymu , dużo sadzy i smoły.

Bądź co bądź kotły dolnego spalania są w miażdżącej przewadze w naszych domach i warto się w nich nauczyć palić poprawnie

Pozdr.

Opublikowano

Kotły górnego spalania przy umiejętnej eksploatacji pracują z całkiem dobrą sprawnością. Problemy zaczynają się wówczas, gdy próbuje się regulować ich moc poprzez redukcję powietrza do spalania. Dotyczy to jednak również kotłów dolnego spalania, choć w nieco mniejszym stopniu. Zastosowanie bufora do kotła górnego spalania jest w stanie zniwelować problem nędznej sprawności przy pracy na mocach niższych od nominalnej.

Opublikowano

Ja kupuję zawsze najgrubszy węgiel.Po rozpaleniu dorzucam 2-3 duże pecyny zamykam piec i 4-5godzin te pecyny mi się żarzą.Jak temperatura spada to dokładam tyle ile potrzeba. To jakie to jest spalanie?

Opublikowano

januszj26 myślę że jest to spalanie tradycyjne i tak właśnie powinno się spalać grube sorty węgla

Edytowane przez janklos12

Opublikowano

Witam

A co najważniejsze jest to najbardziej ekonomiczne spalanie jakie znam.Może i trzeba trochę więcej razy odwiedzic kotłownię ale miło patrzec jak mało węgla ubywa.

Pozdrawiam kol janklos12

Opublikowano
  • Autor

Faktycznie kocioł opalany od dołu jest w moim przypadku cięzko dostepny.

Wlasciwie zostaje kociol opalany od góry. I tutaj chcialbym jakas podpowiedz bo znalazlem 2 ciekawe (moim zdaniem) piece: Zębiec Wenus (10kw) i Viadrus Hercules U22 (11,7kw). Napiszcie czy ktos je uzytkuje i jak sie sprawuja. Cały czas jestem otwarty na inne propozycje.

Opublikowano
  • Autor

Wiem, ze znajde. Czytałem juz sporo o tym ale podajac dane na poczatku tematu nikt mi nie jest w stanie odpowiedziec czy lepszy jest Wenus Zębca dla mie czy żeliwo od Viadrusa. Cena jest w miare podobna. Zasadnicza różnica to elementy dodatkowe jak dmuchawa czy komputer jesli chodzi o cene. A jak sie pytałem po sklepach czy hurtownia to kazy mi proponuje co innego, wiec nie ulatwa mi to wyboru ...

Opublikowano

Dmuchawy i komputery nie są potrzebne do ekonomicznego palenia, a wręcz psują sprawę.

Nie wiemy, co jest dla ciebie lepsze. Żeby to stwierdzić, musielibyśmy wparować Ci na chałupę z kilkoma róznymi kotłami, podłączać je na zmianę do instalacji i testować, jak działają w róznych warunkach.

Bez tego rodzaju testów można powiedzieć jedynie tyle, że Zębiec to blaszak, a Viadrus to żeliwo. Konsekwencja jest taka, że Viadrusowi bliżej do Camino, czyli wymiennika konwekcyjnego w nim mało. Stąd wniosek, że słabiej nada się do palenia drewnem, a najchętniej by mu podchodził koks. Choć i w Camino i w Viadrusie ludzie palą węglem i żyją.