Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł z podajnikiem do małej powierzchni.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam mieszkanie w bloku na parterze o powierzchni 45 m2 do tego jeszcze klatka schodowa około 10m2.Pod mieszkaniem znajduje sie piwnica z dostępem do komina.Obecnie mam instalacje C.O. ale z piecem elektrycznym chciałbym go wymienić na kocioł na ekogroszek . I tu moje pytanie wszystkie oferty producentów kotłów z podajnikiem to kotły o mocy 15kW , kiedyś znalazłem ofertę kotła o mocy 12 kW ale teraz już nie pamiętam jaki był to producent.

Niby z 15 kW tez można by było zjechać z wydajnością ale wolałbym kocioł na 12 kW- znacie może producentów mających w swojej ofercie takie kotły??

Ile taki kocioł może spalić ekogroszku na sezon ogrzewając taką powierzchnie plus C.W.U. dla 2 osób?

Opublikowano

Jeśli chodzi o sam kocioł, to sprawdź ofertę firmy Moderator z Hajnówki. Ja mam kocioł tej firmy o mocy 10 KW, ogrzewam nim 100 m2 i cwu i nie odczuwam braku mocy kotła. Nie wiem, czy współpracuje z takim kotłem podajnik ekogroszku ani nie znam spalania tego paliwa, ponieważ ogrzewam się głównie zrębkami i drewnem. Pozdrawiam!

Opublikowano

Witam mam podobny problem, powierzchnia mieszkania to około 70 m2. Czy moc kotła nie będzie za duży i czy będzie pracował ekonomicznie. zastanawiałem się nad zakupem DEFRO KOMPAKT 15 kW. Jakie są opinie użytkowników tych piecy.

Czy w okresie letnim jest możliwość podgrzewania tylko wody w bojlerze?

Opublikowano

Witam

Jest oferta 10 kW eko-tom.prv.pl. 12 też jest dużo/sas; defro;ekotly/.

Grzanie wody latem to żaden problem. Potrzebne są troszkę inne ustawienia mocy kotła; albo paliwo o mniejszej kaloryczności.

Doświadczyłem,ze utrzymanie gotowości pieca to ok.1,2 kg węgla na dobę. Ja przy dużym zużyciu cwu spalałem ok 12 kg węgla dla potrzeb cwu.

W zasadzie trudno podać ile będzie spalał węgielka bez specjalnych obliczeń na zapotrzebowanie ciepła.

W ciemno można przyjąć ,ze ok 1-1.5 tony na rok musi starczyć. Pozdro

Opublikowano

Witam.

Kocioł o mocy 12 kW który prawdopodobnie poszukujesz to produkt firmy Hef z Lublińca.Produkowany jest on najprawdopodobniej na zamówienie.Namiary na ich stronę to www.hef.pl.Tam znajdziesz informację dotyczące spalania/zużycia paliwa-ekogroszku/Firma ta ma dobrą opinię wśród uczestników tego forum ,ale ceny jej wyrobów nie należą do najniższych.A swoją drogą dlaczego jest tak mały wybór kotłow o mocy poniżej 15 kW ?. Domy będą coraz lepiej docieplone a ekonomia wymusi na częsci inwestorow budowanie domów o małych stosunkowo powierzchniach oraz szukania innego ,tańszego źródła energi do ogrzewania swoich domów.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli chodzi o kotły to właśnie zakupiłem Kocioł DEFRO KOMFORT EKO 15 mam nadzieje ze nie będzie za duży niby producent podaje ze zakres regulacji mocy jest możliwy od 30% do 100% a z ekonomią to się zobaczy w trakcie eksploatacji.

szkoda że trudno znaleźć mniejsze kotły automatyczne z paleniskiem awaryjnym. A taka opcje jest strasznie przydatna jeśli ktoś tak jak ja ma dostęp do drewna i tym podobnych paliw zastępczych.

Opublikowano

Współczuję palenia drewnem w tym kotle. Przecież to palenisko zastępcze polega na położeniu kilku sztabek (ruszta) na retorcie. Nie widziałeś kotła przed zakupem ?.

Przy paleniu ekogroszkiem eko komfort jak najbardziej.

Pozdrawiam