sybiga Opublikowano 2 Maja 2013 #1 Opublikowano 2 Maja 2013 Witam. podjąłem się przeróbki kotła zasypowego. kocioł górnego spalania, marki Tczew-24kw. Zamierzam wmontować do niego podajnik rynnowy. ponad to dołożyłem dodatkowe wymienniki. wygląda to mniej więcej tak: Mocie może jeszcze jakieś sugestje czy porady?? codo mojego pomysłu??
Rafal71642 Opublikowano 3 Maja 2013 #2 Opublikowano 3 Maja 2013 Witaj Uważałbym, z tymi dodatkowymi wymiennikami-można zbytnio wychłodzić spaliny, co dla komina napewno nie będzie dobre. Tak z ciekawości zapytam, dlaczego wybrałeś palnik rynnowy? czym zamierzasz palić? I jeszcze jedno pytanie odbiegające od tematu- ile lat masz tego tezama?? Mój padł pod koniec tego sezonu po 29 latach. Pozdrawiam Rafał
sybiga Opublikowano 3 Maja 2013 Autor #3 Opublikowano 3 Maja 2013 Witam. Słyszałem o tych kotłach że spaliny maja gorące nawet za gorące... Stąd te dodatkowe wymienniki . Zamierzam palić miałem. (czasami zrębki) czytałem trochę o rodzajach palników i ten wydaje mi się odpowiedni. Zastanawiałem się też nad podajnikiem tłokowym. nie wiem jednak czy może pracować z sterownikiem "bruli" Kocioł jest z 1985r. Z tym że nigdy nie był używany.
Rafal71642 Opublikowano 3 Maja 2013 #4 Opublikowano 3 Maja 2013 Mój był z 1984r o mocy 17,5kw, wymiennik inny niż u Ciebie jeszcze bardziej skąpy, rzeczywiście tezamy nie mogły się popisać zbyt obszernymi wymiennikami. Co do palników to kolega na forum pisał kiedyś, że bardzo dobre palniki miałowe robi firma Ardeo z Pleszewa http://www.ardeo.com.pl/strona,46.html , rzeczywiście całkiem ciekawie wyglądają. Pozdrawiam Rafał
RedEd Opublikowano 4 Maja 2013 #5 Opublikowano 4 Maja 2013 Witam bruli poradzi sobie z tłokiem, sam jestem na etapie budowy podajnika tłokowego do tego sterownika chwilowo brak czasu na dalsze prace, myślę że w tym miesiącu będą jakieś postępy pozdrawiam i powodzenia RedEd
sybiga Opublikowano 4 Maja 2013 Autor #6 Opublikowano 4 Maja 2013 Myślałem o takim podajniku : http://www.hurtownie...let_0_32mm.html Co o nim sądzicie?
sybiga Opublikowano 14 Października 2013 Autor #7 Opublikowano 14 Października 2013 Kocioł już działa. jak na razie w fazie testowej ;) Tak wygląda przed oblachowaniem.. :wacko:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.