as1as Opublikowano 7 Marca 2013 #1 Opublikowano 7 Marca 2013 Pisałem wcześniej w temacie wybór pieca http://forum.info-og...-wyborze-pieca/ piec wybrany OEP 10kW + sterownik eCoal na dom 120m2 Przyszła pora na instalację, która wygląda teraz w ten sposób Instalacja zamknięta, do pieca i bojlera podłączone są naczynka przeponowe oraz są zamontowane zawory bezpieczeństwa. Od pieca do bojlera jest odległość około 4 metrów. Pytanie czy taka instalacja mogłaby zostać główne rurki miedź 28 mm do grzejników miedź 15mm i bojler podłączony na tej samej linii co grzejniki. Na grzejnikach zawory termostatyczne którymi bym regulował temperaturę w pomieszczeniach. Na pewno ta istniejąca już 17 lat wymagałaby modyfikacji. Tylko czy nie lepiej będzie przerobić ją gruntowniej z zaworem 4D i osobną pompą na bojler (od pieca do bojlera 4 metry i tu musiałbym położyć nowe rurki). Oczywiście naczynka przeponowe zostają tak jak na 1 obrazku proszę o ocenę i podpowiedzi
darecki2308 Opublikowano 7 Marca 2013 #2 Opublikowano 7 Marca 2013 Witam do zasobnika najlepiej druga pompa ładujaca która bęzie pracować tylko wedłóg ustawień na sterowniku , nie zapominając o filtrach przed pompami i zaworach ,
as1as Opublikowano 11 Marca 2013 Autor #3 Opublikowano 11 Marca 2013 coraz bardziej skłaniam się do przerobienia instalacji, czy zawór 4D współpracuje ze sterownikiem eCoal?
darecki2308 Opublikowano 11 Marca 2013 #4 Opublikowano 11 Marca 2013 czy zawór 4D współpracuje ze sterownikiem eCoal? Witam sprawdź w DTR sterownika czy ma możliwość : sterownie siłownikiem zaworu mieszającego , jak np. ten sterownik http://tech-controllers.com/shop,21,112,st-880-zpid
as1as Opublikowano 20 Marca 2013 Autor #5 Opublikowano 20 Marca 2013 wyczytałem że jeżeli ma się zawory termostatyczne regulujące temperaturę to szkoda wydawać kasę na siłownik także odpuszczę proszę jeszcze o komentarz dodałem na drodze do bojlera zawór bezpieczeństwa z zaworem zwrotnym oraz dodatkowy zawór odcinający
majschi Opublikowano 20 Marca 2013 #6 Opublikowano 20 Marca 2013 Witam Najlepiej dać dwa zawory ze śrubunkiem jeden na zasilaniu drugi na powrocie, ułatwi to ewentualna wymiane bojlera. Obowiązkowo na zasilaniu za pompą zawór zwrotny ale zwyłky klapkowy. Zawór bezpieczeństwa masz juz zamontowany zapewne obok naczynia przeponowego
darecki2308 Opublikowano 21 Marca 2013 #7 Opublikowano 21 Marca 2013 Witam Obowiązkowo na zasilaniu za pompą zawór zwrotny ale zwyłky klapkowy. Witam pod warunkiem że będzie zainstalowany w poziomie , a jeśli nie to zwrotny sprężynkowy ale z wkładem misiężnym :)
as1as Opublikowano 24 Marca 2013 Autor #8 Opublikowano 24 Marca 2013 Witam Najlepiej dać dwa zawory ze śrubunkiem jeden na zasilaniu drugi na powrocie, ułatwi to ewentualna wymiane bojlera. Obowiązkowo na zasilaniu za pompą zawór zwrotny ale zwyłky klapkowy. Zawór bezpieczeństwa masz juz zamontowany zapewne obok naczynia przeponowego dzięki za wszystkie podpowiedzi zawory ze śrubunkiem OK , za pompami zawór zwrotny OK , zawór bezpieczeństwa jest już przy bojlerze instalacja oczywiście cały czas w fazie projektu, prace zaczynamy w maju/czerwcu jak będzie ciepło na dworze i nie trzeba będzie grzać
darecki2308 Opublikowano 24 Marca 2013 #9 Opublikowano 24 Marca 2013 Witam przed pompami nie zapomnij o filtrach które najlepiej wmontować w poziomie a zawór (zasuwa ) tylko za Z .Z. za pompą c.w.u.
as1as Opublikowano 25 Marca 2013 Autor #10 Opublikowano 25 Marca 2013 @darecki2308 dzięki za zaangażowanie ten filtr montujemy na dopływie zimnej wody do instalacji, czy już na wyjściu z pieca przed pompami poprawiona instalacja z przekrojem rurek
as1as Opublikowano 25 Marca 2013 Autor #11 Opublikowano 25 Marca 2013 nie mogę edytować poprzedniej wiadomości na wejściu do instalacji na zimnej wodzie a przed każdą pompą takie coś jeżeli coś pomyliłem proszę o korektę
lukaszklinger Opublikowano 25 Marca 2013 #12 Opublikowano 25 Marca 2013 ja mam taki sam układ z zaworem 4d przy kominku z płaszczem wodnym i sprawdza się super ale przyszła pora na dołączenie pieca gazowego i dokładam sprzęgło i myślę który schemat będzie lepszy jak by ktoś chciał pomuc to zapraszam na https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/14821-kominek-z-pw-piec-kondensacyjny/
darecki2308 Opublikowano 25 Marca 2013 #13 Opublikowano 25 Marca 2013 @darecki2308 dzięki za zaangażowanie ten filtr montujemy na dopływie zimnej wody do instalacji, czy już na wyjściu z pieca przed pompami poprawiona instalacja z przekrojem rurek Witaj aby mieć odpowiednio dobry podgląd temp. wstawił bym jeszcze jeden na powrocie przy samym kotle . co nie znaczy że schemat jest już odpowiedni bo np. naczynie przeponowe przy zasobniku jakoś to dziwnie zaznaczyłeś i nie wiadomo czy prawidłowo to wykonałeś jeśli tak jak na schemacie to jest nie tak , naczynie powinno zostać podłączone na dopływie zimnej wody z wodociągu wraz z Z.B. i manometr jak i również Z.Zwrotny mile widziany może być taki jak pokazany w poście nr. 7 , co znaczy że wskazane :)
darecki2308 Opublikowano 26 Marca 2013 #14 Opublikowano 26 Marca 2013 Witam i wywal ze schematu ten ( zawór bezpieczeństwa + zwrotny ) na zasilaniu do c.w.u. a wstaw w jego miejsce taki o którym wspomniałem w poście nr. 7 ;)
kiminero Opublikowano 26 Marca 2013 #15 Opublikowano 26 Marca 2013 Schemat standard, błędów sporo. Nie szukałeś rozwiązań i od razu przeszedłeś do zadawania pytań. Też standard. W skrócie mam następujące uwagi:
as1as Opublikowano 26 Marca 2013 Autor #16 Opublikowano 26 Marca 2013 @ kiminero i darecki2308 dzięki bardzo za edycję mojego projektu - bardzo mi pomogliście Generalnie szukałem rozwiązań tylko nie wiedziałem jak się do tego zabrać tak jak widzicie w pierwszym poście stworzyłem tylko zarys Dzwoniłem po kilku instalatorach w moim rejonie i jestem przerażony bo tylko jeden montował instalację z zaworem 4D reszta nawet nie wiedziała o czym do nich mówię, dlatego miałem nadzieję że pomożecie. Wspominał też jeden że przekrój rurek do bojlera to min. 22mm W chwili obecnej pompa w instalacji jest zamontowana na zaworach odcinających bez zaworu zwrotnego i filtra, brak też zaworu różnicowego Naczynko przeponowe ma kolor czerwony 35L+ zawór bezpieczeństwa jest podłączone na powrocie do pieca oraz na dopływie zimnej wody do bojlera, czyli dokładam manometr do pomiaru ciśnienia Odpowietrznik na zasilaniu do bojlera też jest zamontowany tylko nie automatyczny. Teraz do zmiany: Rurki 40mm stalowe bo rozumiem że nie ma mosiężnych o tym przekroju Pompa jedna i druga zgodnie z sugestią ZO,filtr,ZO Dodatkowo na zasilaniu od pieca za pompami zawory zwrotne i na dopływie do bojlera i pieca również I pozostała tylko do wyjaśnienia jedna sprawa darecki 2308 pisze zawór (zasuwa ) tylko za Z .Z. za pompą c.w.u. natomiast kiminero sugeruje aby zawór ten zainstalować na powrocie do pieca jeszcze raz wielkie DZIĘKI !!!
darecki2308 Opublikowano 26 Marca 2013 #17 Opublikowano 26 Marca 2013 @ kiminero i darecki2308 darecki 2308 pisze natomiast kiminero sugeruje aby zawór ten zainstalować na powrocie do pieca jeszcze raz wielkie DZIĘKI !!! Witam nie powinno mieć to znaczenia gdzie wstawisz właśnie tą zasuwę najważniejsze aby odpowiednio dobrze ustawić przepływ przez zasobnik za pomocą tej zasuwy , nie może być za mocny jak i za słaby :) P.S . uważam że jak dla mnie i już kiedyś o tym wspomniałem dobre rozwiązanie z zastosowaniem zaworu 4D przedstawia ten układ który można ewent. wykonać samemu :) nawet w stali co rozważam :) aby wykonać takie rozwiązanie u siebie :P ale plus O.P.
Gość Digitrax Opublikowano 26 Marca 2013 #18 Opublikowano 26 Marca 2013 Dobra a gdzie w tym całym misz maszu jest zabezpieczenie kotła ? Naczynia otwartego nie ma, wężownicy schładzającej także ...
darecki2308 Opublikowano 26 Marca 2013 #19 Opublikowano 26 Marca 2013 Witam nie jetem pewien kogo tyczy sie pytanie w moim przypadku przed filtrem trojnik i w gore naczynie.
Gość Digitrax Opublikowano 26 Marca 2013 #20 Opublikowano 26 Marca 2013 Pytanie kierowałem do właściciela instalacji. Z tego o widzę to chce przerobić ale zapomina o najważniejszym -bezpieczeństwie !
as1as Opublikowano 26 Marca 2013 Autor #21 Opublikowano 26 Marca 2013 @Digitrax w pierwszym poście jest odnośnik do mojego pierwszego tematu na forum i tam pisałem 5. czy wukładzie zamkniętym należy zamontować wężownicę schładzającą i czy do OEP 10kW istnieje jakaś dedykowana polecana (wyczytałem żę np. Ogniwo S6WC posiadał taką wbudowaną)http://www.google.pl...wQ9QEwAA&dur=24 otrzymałem odpowiedź może i przydała by się wężownica schładzająca jak wszystkie zawory się zamkną przecież pozostaje w sieci "śmieciuch " ale przy kotłach z podajnikiem nie występuje takie niebezpieczeństwo jak w zasypowym Nie mniej jednak cały czas myślałem o tej chłodnicy z mojego 5 pytania, tylko nie umieszczałem jej w schemacie dzięki
as1as Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor #22 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 witam po dłuższej przerwie Po wizycie instalatora niestety doszliśmy do wniosku że nie dam rady zamontować pieca ze względu na ograniczoną powierzchnię kotłowni za dużo przeróbek w piwnicy i ściana działowa blokuje wszystko. Pozostało założyć gaz Jeszcze raz dzięki wszystkim za wszystkie rady Teraz mam nowy dylemat - jaki piec gazowy? ale to już inny dział
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.